Zagreb: Zborovi Gospe od Zdravlja na 43. obljetnici prijenosa tijela sluge Božjega fra Ante Antića

U nedjelju, 15. prosinca 2013., u crkvi Majke Božje Lurdske u Zagrebu slavljena je sv. misa i održan koncert u prigodi 43. obljetnice prijenosa posmrtnih ostataka sluge Božjega fra Ante Antića. Tijelo fra Ante Antića preneseno je 15. prosinca 1970. godine s Mirogoja u kriptu Majke Božje Lurdske. Liturgijsko slavlje predvodio je gvardijan fra Mate Matić uz asistenciju vicepostulatora fra Josipa Šimića. Za vrijeme mise pjevao je Mješoviti zbor mladih župe Gospe od Zdravlja iz Splita uz orguljsku pratnju s. Zorislave Radić i dirigenta fra Stipice Grgata.

Nakon svete mise održan je prigodni koncert. Pred brojnom zagrebačkom publikom Dječji zbor Gospe od zdravlja izveo je 3 skladbe: Pellizarievu Ave Mariju, Grgatovu Šibensku molitvu te Cecchinijevu Exultate Deo uz solistice Klaru Miletić i Klaru Čanić.

U drugom dijelu koncerta izvedena je kantata Smrt sv. Franje, koju je na libreto pok. fra Josipa Solde skladao Anđelko Klobučar 1976. godine, prigodom 750. obljetnice smrti sv. Franje, a u čast prijenosa posmrtnih ostataka Sluge Božjeg fra Ante Antica. Kantatu su zajednički izveli Dječji zbor i Mješoviti zbor mladih, pod ravnanjem svojih voditelja fra Stipice i s. Zorislave na orguljama te solista: Nikoline De Micheli Vitturi (sopran), Zdravka Kraljevića (tenor), Pere Prosenice (bariton) i recitatorice Romane Lijić.

Kantata ima 6 stavaka koji su određeni tekstovnim predloškom. Svaki stavak počinje i završava orguljskim uvodom, odnosno završetkom i kraće je glazbene forme. U kantati, uz spoj klasičnog i modernog, prevladava Klobučarev lirski osjećaj za sveto i liturgijsko u kojem se miješaju jednoglasni gregorijanski koral i višeglasnim, homofono i polifono, vođenim glasovima, u kojima disonance skladno upadaju u prateći orguljski slog kroz koji se osjeća originalnost skladateljskog rukopisa.

Ovim nastupom Mješoviti zbor mladih je upisao još jedan uspješan nastup u svojoj devetnaestgodišnjoj tradiciji. Zbor je osnovan 1994. Godine i kroz njega je prošao velik broj mladih zaljubljenika u zborsko pjevanje. Danas zbor broji oko 80 članova. Nedjeljom i blagdanima zbor daje puninu i svježinu glazbenoj strani liturgijskog slavlja. Nastupa u domovini i inozemstvu, a posebno treba istaknuti nastup na Festivalu duhovne glazbe CRO Patria 1997.g. u Splitu, te u Stuttgartu i Esslingenu 1999.g. i Sindelfingenu 2002., 2004., i 2006. (Njemačka). Nosač zvuka “Pjevajte Gospodinu” zbor je snimio u prigodi 70. Obljetnice izgradnje crkve Gospe od Zdravlja u Splitu i 60. Obljetnice župe.

Zbor je Kantatu izveo već na nekoliko mjesta (Split, Imotski, Makarska i sad u Zagrebu). I ovaj put bila je lijepo prihvaćena od strane publike. Nakon koncerta, gvardijan fra Mate je pozdravio i zahvalio gostima iz Splita uz napomenu o prihvaćanju i potvrdi Pozicije o krepostima Sluge Božjega fra Ante Antića.

Nakon bogatog domjenka gosti iz Splita su krenuli svojim kućama, gdje su sretno stigli u kasnim noćnim satima, obogaćeni još jednim predivnim iskustvom.

Od srca zahvaljujemo samostanskom osoblju na čelu s gvardijanom fra Mati Matićem našim bivšim župnikom, župniku fra Nikici Ajdučiću, fra Ivanu Maletiću i vrijednim bogoslovima na predivnom gostoprimstvu.

Posebno zahvaljujemo Provinciji Presvetog Otkupitelja na čelu s provincijalom fra Joškom Kodžomanom koji nam je omogućio ovaj projekt i ovo gostovanje u Zagrebu.

Fotografije


 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas709
Ovaj mjesecOvaj mjesec49773
UkupnoUkupno7433473

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 35