Nadbiskup Barišić sa župljanima Bajagića proslavio sv. Nikolu

Sveti Nikola biskup, zaštitnik putnika, mornara i ribara te nebeski zaštitnik župe Bajagić-Obrovac čije ime nosi i župna crkva, svečano je proslavljen u nedjelju, 8. prosinca 2013. godine. Euharistijsko slavlje predvodio je splitsko-makarski nadbiskup i metropolit mons. Marin Barišić u koncelebraciji sa sinjskim gvardijanom fra Petrom Klapežom, župnikom fra Ivanom Doturom te još trojicom svećenika. Misi je prethodila procesija s kipom sv. Nikole u kojoj su sudjelovali brojni župljani ali i vjernici okolnih mjesta, među kojima su bili i osobe iz javnog i političkog života splitsko-dalmatinske županije i susjednih općina. Na samom početku misnog slavlja cvijeće dobrodošlice i prigodne riječi nadbiskupu je uputila župljanka Maja Petričević, nakon čega je nadbiskup pozdravio sve okupljene i izrazio radost što s njima može slaviti bitnog svjedoka vjere sv. Nikolu.


Nadbiskup je kao okosnicu svoje homilije stavio simbol stabla koji predstavlja život i koje je prisutno u nedjeljnim čitanjima. „Izaija, kojeg se može nazvati evanđelist Starog zavjeta jer u svojoj proročkoj viziji opisuje Mesiju, progovara o nadi te upotrebljava jednostavne i svakodnevne slike da bi nas uveo u tajnu života. On kaže da iz panja može isklijati mladica i time daje poruku da nije sve propalo, da Bog vodi računa o nama te da je snagom Duha moguć iskorak“. Stablo je prisutno i kao važna tema u Evanđelju kada Ivan Krstitelj, pozivajući na obraćenje  u Judejskoj pustinji, uspoređuje ljudski život sa stablom i govori kako trebamo donositi plodove jer će se beskorisno stablo osušiti. Nadbiskup je napomenuo da su priče upućene izraelskom narodu ali da mogu biti slika našeg života. „Možemo li mi biti mladica i mijenjati sebe te u došašću osjetiti potrebu za obraćenjem ili je ono potrebno nekom drugom, a ne meni? Drugi trebaju postati bolji, ja sam sasvim u redu. Je li obraćenje uopće moguće?  Izaija govori o idealnoj situaciji gdje će vuk i janje zajedno pasti. Ova slika zapravo želi osvjetliti naše ljudske odnose. Premda će uvijek biti agresije vukova, važno je znati da je Bog na strani ugroženog janjeta, ali i da se mi trebamo staviti na tu stranu i doprinositi boljim odnosima“, kazao je nadbiskup i vjernicima dao ohrabrenje da ne traže velike i brze globalne promjene već da je prvo potrebo da svatko promijeni sebe, a potom korak po korak situacije u vlastitoj blizini gdje ima narušenih odnosa. Tu smo pozvani unositi mir.

„Prva riječ Ivana Krstitelja upućena svojoj sredini je 'Obratite se!'. To govori i nama danas. Obraćenje je potrebno da bi iz panja nikla mladica. Ivan progovara u pustinji i čini mi se da i danas, kao i nekada, put obraćenja vodi kroz pustinju. Svi živimo ubrzano i pod stresom te u toj buci ne čujemo sami sebe i ne znamo odvojiti bitno od nebitnog. Pustinja to svakoga nauči i zato je potrebno povući se u tišinu i pročistiti sebe i naše odnose da bi mogli pronaći put kojim Gospodin dolazi k nama kako bi se mogli susresti“, istaknuo je nadbiskup i upozorio da su naši putovi priprave za Božić okićeni trgovi i ulice, trgovački centri i buka, a vrijeme je da se iskreno susretnemo sa sobom, bližnjima i Bogom. „Ja bi želio, kao i sv. Nikola, da jedni drugima za Božić poklonite mir, pomirenje, ohrabrenje i nadu. Nema vrijednijih darova i ispravnijeg puta za susret s Gospodinom“, zaključio je nadbiskup.

Okupljenima se na samom kraju obratio župnik fra Ivan Dotur. „Hvala vam, oče nadbiskupe, što ste našli snage i vremena da u ovo hladno prosinačko vrijeme posjetite našu župu. Neka vas Gospodin podrži u svim vašim nastojanjima“. Župnik je svoju zahvalu uputio i svećenicima, ali i svojim župljanima te svim vjernicima koji su uzveličali slavlje. Da bi proslava bila svečanija pobrinuo se župni zbor pod palicom s. Vjere Gulić, ali i klapa „Sveti Juraj“ Hrvatske ratne mornarice koji su, nakon misnog slavlja, sve okupljene počastili kratkim koncertom.

Fotografije

Kristina Bitanga


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas714
Ovaj mjesecOvaj mjesec49778
UkupnoUkupno7433478

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 57