Runovići – Podosoje: Proslava Sv. Nikole

U mjestu Podosoje, u župi Runovići u petak 6. prosinca 2013. proslavljen je blagdan Sv. Nikole biskupa, zaštitnika ovog mjesta. Procesiju oko crkve kroz crkveno dvorište u 10:30h, a zatim sv. misu na otvorenom u crkvenom dvorištu predvodio je fra Ivan Vuletić, ovogodišnji mladomisnik, župni vikar u župi Imotski. Sa predvoditeljem sv. misnog slavlja suslavili su župnik fra Mladen Prolić, fra Zoran Jonjić, župnik Slivna, fra Marko Babić i  don Ante Karoglan, koji su prije sv. mise ispovijedali vjernike. Osim njih još su ispovijedali i fra Frano Laco, župnik Zmijavaca i don Petar Čondić Kapetanov, župnik Poljica.


Kip Sv. Nikole u procesiji su nosili Ante Ždero (Antin), Ante Dragović (Petrov), Jure Puljiz (Josipov) i Josip Puljiz (Stjepanov).

I ove godine se na blagdan Sv. Nikole u Podosoju, koje se nalazi na tromeđi triju župa, Runovića, Slivna i Podbablja, okupio veliki broj vjernika, najprije mještana Podosoja, zatim iz Runovića, sa Sebišine, iz Slivna, iz Zmijavaca, iz Podbablja, iz Poljica.

Fra Ivan je u propovijedi, govoreći o Sv. Nikoli, istaknuo da je on bio čovjek koji je ljubio Gospodina Boga i bližnje, noću je molio, a danju služio ljudima te dan je ostavio primjer kako ići putem do Gospodina Boga i doći do njega, a to je put vršenja svakodnevnih dužnosti.

Na kraju sv. mise župnik fra Mladen je čestitao Podosojanima njihovog zaštitnika, pozdravio okupljene vjernike te ih pozvao da slijede sv. Nikolu u njegovoj vjeri u Gospodina Boga i u ljubavi prema Gospodinu Bogu i bližnjima, zahvalio se nazočnoj braći svećenicima na pomoći, a predvoditelj misnog slavlja fra Ivan je blagoslovio automobile i vozila.

U Mjestu Podosoje živi pedesetak stanovnika. Današnja crkva Sv. Nikole je građena i dograđivana nekoliko puta. Na mjestu starije crkve 1830. god. dogradnjom je sagrađena nova crkva. Godine 1859. dobila je zvono. Crkva je 1967. god. podignuta i produžena. Posljednje tri godine interijer crkve je temeljito obnovljen, a dobrim dijelom je obnovljena i izvana.

U crkvi su drveni kip Sv. Nikole i Raspelo iz tirolskih radionica te manji lijevani bijeli kip Bl. Djevice Marije.

Fotografije

fmp


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas129
Ovaj mjesecOvaj mjesec69344
UkupnoUkupno7536177

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39