Runovići – Podosoje: Proslava Sv. Nikole

U mjestu Podosoje, u župi Runovići u petak 6. prosinca 2013. proslavljen je blagdan Sv. Nikole biskupa, zaštitnika ovog mjesta. Procesiju oko crkve kroz crkveno dvorište u 10:30h, a zatim sv. misu na otvorenom u crkvenom dvorištu predvodio je fra Ivan Vuletić, ovogodišnji mladomisnik, župni vikar u župi Imotski. Sa predvoditeljem sv. misnog slavlja suslavili su župnik fra Mladen Prolić, fra Zoran Jonjić, župnik Slivna, fra Marko Babić i  don Ante Karoglan, koji su prije sv. mise ispovijedali vjernike. Osim njih još su ispovijedali i fra Frano Laco, župnik Zmijavaca i don Petar Čondić Kapetanov, župnik Poljica.


Kip Sv. Nikole u procesiji su nosili Ante Ždero (Antin), Ante Dragović (Petrov), Jure Puljiz (Josipov) i Josip Puljiz (Stjepanov).

I ove godine se na blagdan Sv. Nikole u Podosoju, koje se nalazi na tromeđi triju župa, Runovića, Slivna i Podbablja, okupio veliki broj vjernika, najprije mještana Podosoja, zatim iz Runovića, sa Sebišine, iz Slivna, iz Zmijavaca, iz Podbablja, iz Poljica.

Fra Ivan je u propovijedi, govoreći o Sv. Nikoli, istaknuo da je on bio čovjek koji je ljubio Gospodina Boga i bližnje, noću je molio, a danju služio ljudima te dan je ostavio primjer kako ići putem do Gospodina Boga i doći do njega, a to je put vršenja svakodnevnih dužnosti.

Na kraju sv. mise župnik fra Mladen je čestitao Podosojanima njihovog zaštitnika, pozdravio okupljene vjernike te ih pozvao da slijede sv. Nikolu u njegovoj vjeri u Gospodina Boga i u ljubavi prema Gospodinu Bogu i bližnjima, zahvalio se nazočnoj braći svećenicima na pomoći, a predvoditelj misnog slavlja fra Ivan je blagoslovio automobile i vozila.

U Mjestu Podosoje živi pedesetak stanovnika. Današnja crkva Sv. Nikole je građena i dograđivana nekoliko puta. Na mjestu starije crkve 1830. god. dogradnjom je sagrađena nova crkva. Godine 1859. dobila je zvono. Crkva je 1967. god. podignuta i produžena. Posljednje tri godine interijer crkve je temeljito obnovljen, a dobrim dijelom je obnovljena i izvana.

U crkvi su drveni kip Sv. Nikole i Raspelo iz tirolskih radionica te manji lijevani bijeli kip Bl. Djevice Marije.

Fotografije

fmp


 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2150
Ovaj mjesecOvaj mjesec25293
UkupnoUkupno6439910

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 58 

Administrator

franodoljanin@gmail.com