Zaostrog: Proslava sv. Barbare

Slavlje svete Barbare, koje je predslavio fra Gabrijel Jurišić, održano je u Zaostrogu u srijedu, 4. prosinca 2013. U koncelebraciji su sudjelovali fra Marijo, fra Srećko, fra Nikola i fra Paviša, a gvardijan fra Branko, nakon uvodnog pozdrava, ravnao je  pjevačkim zborom uz orguljsku pratnju mladog Ivana Despota. Bilo je preko stotinu vjernika na čelu s načelnikom općine Gradac Ivanom Kosovićem.


Članice zbora su čitale čitanja i molile molitvu vjernika. U propovijedi je fra Gabrijel rekao kako je prije Drugoga svjetskog rata naselje Zaostrog bilo podijeljeno u dva dijela: Selo, pod Planinom, s preko 900 stanovnika, i Kraj uz more, nedaleko Franjevačkog samostana Sv. Marije, s oko 60 stanovnika. Danas, godine Gospodnje 2013. u Selu živi samo jedan čovjek koji se bavi uzgojem koza, a svi su ostali, poslije velikoga potresa 1962. godine, “sišli” k moru i na svojim  zemljama počeli graditi kuće, a i mnogi doseljenici također su kupovali zemlje i gradili kuće. Tako praktično ne postoje više “Selo“ i “Kraj”, nego jedno naselje, koje svi nazivaju Zaostrog. Nekada su se Zaostrožani bavili stočarstvom i poljoprivredom, a danas se uglavnom bave turizmom. Od  najstarijih vremena u Zaostrogu je, kao i u cijelom današnjem Makarskom primorju, cvao život. Tu su bili Iliri koji su ostavili svoje gomile. Rimskih spomenika ima puno, a među njima se ističe nadgrobni natpis, koji je Viselija Marcelina podigla svojoj majci Paulini (II.-III. st.). One su prve poznate stanovnice današnjega Zaostroga. U VII. stoljeću na taj prostor dolaze Hrvati i žive zajedno s potomcima Ilira i Rimljana. Car Konstantin Porfirogent (oko 950.) spominje utvrđeni grad Ostrog. U XIV. st. redovnici augustinci grade samostan i crkvu. Bojeći se Turaka augustinci napuštaju svoj samostan, a knezovi Jurjevići Vlakovići dovode franjevce Provincije Sv. Križa Bosne Srebrene koji su došli 1468. godine i u njemu ostali do danas, tj. 550 godina. Selo je pod planinom živjelo svojim životom. U XV. stoljeću sagradili su crkvu sv. Barbare, djevice i mučenicc, koju Zaostrožani nazivaju sv. Bare. U XVII. st. podigli su crkvu sv. Roku, kao zavjet što ih je oslobodio od kuge. Fra Mate Šimić sagradio je 1885. god. novu župsku crkvu sv. Barbare, župsku kuću  i zgradu škole. Bio je vrlo mudar i vrijedan fratar i učinio je puno dobra. Kako je bilo puno stanovnika, a stočarstvo i  poljoprivreda nisu mogli zadovoljiti svim potrebama života, fra Mate je organizirao “rad u inozemstvu”. U nekih je trgovaca pozajmio novac, dobio putovnice (“učinio karte”) i mnogim Zaostrožanima omogućio da odu u Novi Zeland na “privremeni rad”. Kad bi sve bilo spremno, putnici bi se ispovjedili i pričestili i na kraju svete Mise pred oltarom sv. Bare i pred svim župljanima izmolili prisegu u kojoj su obećali da nc će zaboraviti svoje obitelji, da će joj poslati dio zarađenog novca, da ne će ostati u tuđini i da će se s Božjom pomoću vratiti svojoj kući. To je bio trenutak kad su ne samo putnici za Novi Zeland, nego i svi župljani snažno doživljavali svoju duboku povezanost sa svojom obitelju, svojim zavičajem i svojom domovinom Hrvatskom. Tako je fra Mate odgajao svoje župljane, tako se je brinuo za njihove ekonomske probleme i tako im je nastojao pomoći.

Poslije svečanoga blagoslova, fra Branko je zahvalio propovjedniku, braći svećenicima i posebno vjernicima koji su financijski podržali djelomičnu obnovu crkve sv. Bare u Selu.

Nakon slavlja u crkvi, u suncem obasjanom dvorištu, vrijedne domaćice priredile su domjenak, u kojemu su svi s nečim sudjelovali. Svi su se počastili, nazdravili i “u razgovoru ugodnomu” prisjetili se prošlih vremena, obnovili stare uspomene, a mladež je iz svega grla zapjevala, što prihvatili i stariji. Divni sunčani dan omogućio je da je slavlje sv. Bare bilo vrlo lijepi vjerski i društveni doživljaj.

Sudionik


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas710
Ovaj mjesecOvaj mjesec49774
UkupnoUkupno7433474

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38