Frankfurt: Održan drugi susret hrvatskih studenata

Cjelodnevni, drugi u nizu susret hrvatskih studenata u Njemačkoj o temi „S Učiteljem o učenju, promašajima i punom životu“ održan je u subotu 30. studenoga u „Haus der Jugend“ u Frankfurtu, u organizaciji Hrvatskoga dušobrižničkog ureda iz Frankfurta. Susret je vodio hrvatski franjevac iz Splita dr. fra Ante Vučković, profesor filozofije na Katoličkome bogoslovnom fakultetu i Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Splitu. Sve je na početku uime organizatora pozdravio delegat za hrvatsku pastvu u Njemačkoj vlč. Ivica Komadina te je potaknuo okupljene da se ti hvale vrijedni susreti nastave i ubuduće. Okupljene je pozdravio i generalni konzul Generalnog konzulata R. Hrvatske iz Frankfurta Josip Špoljarić, koji je istaknuo svekoliku važnost takvih susreta.


Susret, na kojem se okupilo oko sedamdeset sudionica i sudionika, uglavnom hrvatskih studenata u Njemačkoj, te manji broj drugih mladih, započeo je molitvom Očenaša, a potom su se sudionici jedni drugima kratko predstavili. O. Vučković je u sklopu teme istaknuo kako znanje nije sve, iako je ono veliko, mijenja način gledanja na svijet i odnose. „Studij nas mijenja iznutra, ali ima i jedan dio života koji je iznimno važan, a odgovore na njega ne možemo dobiti na studiju, a to je kako oblikujem svoj život, koje su mi vrednote važne, što je u meni životna maksima”, kazao je dodavši kako kršćanstvo u sebi ima strast za istinom, a u kršćanstvu otkrivamo da ima jedan koji je sebe zvao Učiteljem. „Učitelj je onaj prema kojem oblikujem svoj život, koji mi je uzor.” Potom je o. Vučković nastavio daljnje razmišljanje na temelju znakovitih evanđeoskih tekstova želeći pritom da sudionici dođu do mogućnosti razumijevanja da Isus, oko kojeg se oblikuje cijelo kršćanstvo, bude i mogući učitelj njihova života, tvoj učitelj, moj učitelj, onaj od kojeg učim što mi je važno, a što nije važno; kako ću rasporediti svoje vrijeme i svoje snage. „Kršćanstva nema, ako u njemu nema Krista i odnosa s Kristom. Isus je rekao da je došao ispuniti zakon, a to znači imati ispunjeni život i puninu života. Ono što je fascinantno jest da Novi zavjet uvijek iznova donosi Isusove protivnike koji su mu dali dobru prigodu da da sjajne priče. Najsjajnije priče ispričao je o svojim protivnicima. Iz volje da s njima razgovara stvorio je priču, a priča nije teorija”, kazao je o. Vučković koji je donio i prispodobu od milosrdnom Samarijancu, a ta priča vodi u konkretni život. „Nemoguće je biti unutar kršćanstva bez sućuti. Čovjek bez emocija ne može biti kršćanin. Bližnji je onaj koji se uključio u život. Isus nije ponizio pismoznanca, otvorio mu je mogućnost promjene, dao mu šansu da pokaže svoje dobre strane, a njegove je loše strane skrio je u priču. Dao mu je prigodu da u priči otkrije samog sebe, pomogao mu je da na taj način spozna samog sebe i na taj mu je način otkrio da uoči kako je iluzija htjeti poznavati sebe izvan konkretnog života, izvan ranjivosti. Sebe nećeš moći upoznati bez upuštanja u ranjivost života”, istaknuo je dr. fra Ante Vučković koji je u popodnevnim satima govorio i o vjeri u nevjeri. Sudionici su imali prigodu postaviti i pitanja na koja je o. Vučković rado odgovorio.

Svečano misno slavlje u crkvi Njemačkog reda u Frankfurtu predvodio je o. Vučković koji je ujedno i propovijedao, u suslavlju s delegatom vlč. Komadinom, voditeljem Hrvatske katoličke misije (HKM) Frankfurt fra Željkom Ćurkovićem, dušobrižnikom u HKM Frankfurt fra Markom Domazetom-Lošom, voditeljem HKM Siegen vlč. Vinkom Puljićem, dušobrižnikom u Hrvatskoj katoličkoj zajednici Reutlingen vlč. Ivicom Zrnom, voditeljem Hrvatske HKM Ingolstadt o. Matom Križićem te dušobrižnikom u Hrvatskoj katoličkoj župi München fra Antom Ivanom Rozićem.

O. Vučković je u propovijedi istaknuo kako je za život svakoga od nas od neprocjenjive važnosti razumjeti koje je naše poslanje, što je dragi Bog mislio kad te je stvarao da trebaš učiniti u ovom svijetu. „Kad to otkriješ i ako to otkriješ, znat ćeš što je fasciniralo apostole Andriju i Petra kad su tako odvažno pošli za Isusom. Kad to otkriješ, u tebi će se probuditi neizreciva snaga da to i ostvariš.”

Misno slavlje svojim je skladnim pjevanjem uveličala VIS „Pax” iz HKM Frankfurt. Nakon misnog slavlja i večere sudionici su se zadržali u ugodnom druženju te su izrazili želju za budućim susretima.

Fotografije

Adolf Polegubić


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1384
Ovaj mjesecOvaj mjesec15664
UkupnoUkupno7630542

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 50