Lučane: Blagoslov križa i proslava sv. Kate

U nedjelju, 1. prosinca 2013., provincijal fra Joško Kodžoman blagoslovio je križ u crkvi sv. Kate u Lučanima (župa Gospe Sinjske). Na početku slavlja o. Provincijal je rekao: „Dok častimo križ, sjetimo se da smo Kristovi učenici i da to ispovijedamo time što svaki pojedinac danomice nosi svoj križ i tako njega velikodušno slijedi. Neka nam otajstvo križa što blistavije sjaji da bismo njegovu snagu mogli što djelotvornije doživjeti“. Križ je umjetnički oblikovao akademski kipar Dragan Dužević.


Nakon blagoslova križa bila je procesija novouređenim putem oko crkve i groblja. U procesiji su mladići i djevojke, obučeni u narodne nošnje, nosili kip sv. Kate. „Mnogo sam puta bio ovdje u crkvi sv. Kate u Lučanima ali nikada nisam vidio ovoliko vjernika“, rekao je o. Provincijal na početku propovijedi, a zatim je pozdravio svećenike i ministrante, vjernike i sve štovatelje sv. Kate te sinjskog gradonačelnika Glavana i druge predstavnike civilne vlasti. U nastavku propovijedi je istakao ulogu fra Frane Pupića i vjernika koji su uložili mnogo ljubavi i truda oko uređenja crkve i okoliša. Međutim, najveći uspjeh za jednu župnu zajednicu jesu duhovna zvanja bez kojih i sva ta ulaganja mogu postati uzaludna. Pozvao je Lučanjane da mole za nova duhovna zvanja i stvaraju pozitivno ozračje u obiteljima kad je u pitanju duhovno zvanje. Podsjetio ih da poslije fra Petra Vučemila nije bilo slavlja mlade mise. Govoreći o ulozi obitelji kroz lik sv. Kate naglasio je važnost čvrstine i postojanosti u dostojanstvu života. Na kraju propovijedi pozvao je vjernike da iziđu na referendum.

U koncelebraciji su sudjelovali župni vikar za Lučane fra Frano Pupić Bakrač, sinjski župnik fra Ante Bilokapić, dr. fra Šimun Bilokapić i još nekoliko svećenika. Pjevanje za vrijeme procesije i euharistijskog slavlja predvodio je zbor pod ravnanjem Zrinke Koprčina. Uoči proslave sv. Kate trodnevnicu su predvodili fra Frano Pupić Bakrač, fra Petar Klapež i fra Antonio Mravak.

Na kraju slavlja fra Frano Pupić Bakrač je rekao kako je priprema za ovo slavlje započela 4. kolovoza 2010. kada su podigli zavjetni križ na kojem piše: „Svima koji su sanjali, koji su željeli, koji su svojom krvlju stvarali slobodnu državu Hrvatsku“. Uređenje crkve i okoliša započelo je 11. svibnja 2010. godine. Od toga dana do danas, kroz 180 akcija, zamijenjen je krov na crkvi, crkva je iznutra obojana, obnovljen je prezbiterij i postavljen novi križ. Za ostvarenje tih radova pomogli su Splitsko-makarska nadbiskupija, Franjevačka provincija Presvetog Otkupitelja, Splitsko-dalmatinska županija, grad Sinj i „Croatiacontrola“ iz Zagreba. U različitim akcijama sudjelovao je veliki broj vjernika iz Lučana i njihovih prijatelja. U riječima zahvale posebno je istakao ak. slikara Ivana Grgata koji je osmislio barjak sv. Kate i sliku Sv. Luke. Potom je zahvalio akademskom kiparu Draganu Duževiću koji je „sav svoj talent kojim ga je Bog obdario, svu ljubav i preciznost utkao u naš križ“, rekao je fra Frano te nadodao riječi zahvale njegovim kolegama gosp. Goranu Baliću i fra Duji Botteriju. Završavajući riječi zahvale spomenuo je provincijala Kodžomana, sinjskog župnika fra Antu, braću svećenike, sinjskog gradonačelnika i načelnike susjednih općina, gosp. I. Delongu i fotografa Beru. Na kraju je zahvalio voditelji zbora i svima koji su na bilo koji način pridonijeli slavlju. Pozvao je sve na prigodnu zakusku koju je pripremio Goran Batarelo.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1036
Ovaj mjesecOvaj mjesec70251
UkupnoUkupno7537084

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53