Split-Trstenik: Zavjetovanje, primanje i izborni kapitul u OFS-u

U nedjelju na blagdan Krista Kralja, 24. studenoga 2013. u crkvi Presvetoga Otkupitelja u Splitu – Trstenik, u 9,30 sati trajno se zavjetovalo devet kandidata/-ica i primljeno je šesnaest kandidata/-ica u Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“. Misu je predvodio fra Stipe Nimac, duhovni asistent istoga Bratstva. Koncelebrirao je i fra Petar Milanović Trapo, gvardijan i magistar.


Trajno su se zavjetovali: Irena Bibić (rođ. 1972.), Ivanka Dabro (rođ. 1969.), Silvana Đilas (rođ. 1958.), Ljiljana Koludrović (rođ. 1954.), Mira Maslov (rođ. 1963.), Fani Mladinić (rođ. 1953.), Danijel Pfeifer (rođ. 1975.), Dina Vrcan (rođ. 1949.) i Smilja Vuko (rođ. 1949.)

Primljeni su: Iva Babić (rođ. 1943.), Vedrana Bojić (rođ. 1969.), Hanija Butorović (1949.), Marija Dabić (rođ. 1960.), Antonija Čuić (rođ. 1980.), Ljubica Galić (rođ. 1971.), Sloven Filipović (rođ. 1957.), Petar Jelavić Šako (rođ. 1971.), Mladen Knezović (rođ. 1954.), Stipan Kojundžić (rođ. 1959.), Ivana Kolić (rođ. 1978.), Mladenka Kovačević (rođ.  1961.), Marija Radan (rođ. 1961.), Gojko Skoko (rođ. 1957.), Jasminka Stazić (rođ. 1959.), Joško Stipanović (rođ. 1971.)

Zavjete je primio brat Darijo Tolić, ministar Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačkog bratstva (OFS) „Leopold Bogdan Mandić“. Ulogu svjedoka vršile su sestra Marijana Jurišić, zamjenica područnog ministra i sestra Maša Jelčić, članica Mjesnoga bratstva (OFS) „Gospe od zdravlja“, Split.

Kandidate/-ice koji su ušli u Mjesno bratstvo Franjevačkoga svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“ primila je sestra Mira Maslov, ministra istoga bratstva. Ona je svakome pojedinačno predala Evanđelje i pravilo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS), te znak pripadnosti Franjevačkom svjetovnom redu (OFS) „Tau“.

Homiliju je održao fra Stipe Nimac, duhovni asistent Mjesnoga Bratstva (OFS) „Blagovijest“.

Fra Stipe je spomenuo da je Franjevački svjetovni red OFS (Ordo Franciscanus Saecularis) ustanovljen po nadahnuću i djelovanju sv. Franje Asiškoga i dio je velike franjevačke obitelji koja se dijeli na Prvi red, Drugi red (Klarise) i Franjevački svjetovni red (OFS).

Franjevački svjetovni red (OFS) je organizirano zajedništvo čiji članovi nastoje živjeti Evanđelje po primjeru sv. Franje Asiškoga. Svoje poslanje žive u svijetu, u obitelji i vršeći svoje staleške dužnosti (nisu kao Prvi i Drugi red vezani uz samostan). Po Zakoniku kanonskog prava Katoličke Crkve, Red ima pravnu osobnost u Crkvi.

Fra Stipe je, nadalje, podsjetio da, unutar Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Leopold Bogdan Mandić“ (Split) postoje 23 mjesna bratstva i da se to područno bratstvo prostire između Marine i Cavtata. Od danas Mjesno bratstvo (OFS) „Blagovijest“ postaje (pravno) dvadeset i četvrto bratstvo unutar Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva. Splitsko-dubrovačko područno bratstvo broji 582 trajno zavjetovana člana. S nama, devetero danas trajno zavjetovanih, broji 511 članova.

Nakon ovih podataka, fra Stipe je izložio četiri temeljne oznake franjevačke duhovnosti: fraternitas, minoritas, vjernost Evanđelju i ne živjeti samo sebi već i drugima služiti te nastavio „zadatak je Crkve od Kristova uskrsnuća do ponovnog njegova dolaska da svjedoči eshatološku nadu te promiče kršćanski personalizam i kršćanski humanizam. Mjesno bratsvo (OFS) 'Blagovijest' ima istu zadaću koju ima i Crkva“. Pozivajući se na smjernice opće Crkve u svezi nove evangelizacije zaključio je: „Da bi se moglo evangelizirati, potrebno je biti evangeliziran“. Mjesno bratstvo (OFS) „Blagovijest“ jest mjesto gdje se odgajamo i obrazujemo u vjeri i sami sebe evangeliziramo da bismo mogli evangelizirati druge, naše obitelji, župne zajednice i sve ljude dobre volje u našem gradu Splitu i u sredinama u kojima živimo i radimo“.

Na kraju mise fra Petar Milanović Trapo, gvardijan i magistar uputio je svoju čestitku slavljenicima i fra Stipi, duhovnom asistentu istaknuvši da se ugledamo, kao Bratstvo, u Krista kralja koji je kralj nad kraljevima i da budemo, kao Bratstvo, ono što označava ime „Blagovijest“ koje smo izabrali, živi svjedoci radosne i blage vijesti u sredinama gdje živimo i radimo.

Potom je brat Darijo Tolić, područni ministar čestitao slavljenicima istaknuvši da se raduje ovom događaju na Trsteniku u Splitu i da je sada splitsko-dubrovačko područno bratstvo bogatije za još jedno bratstvo i za novih devetero trajno zavjetovanih.

Na kraju je, u ime Mjesnoga bratstva (OFS) „Blagovijest“, zahvalila sestra Mira Maslov, ministra istoga bratstva. Donosimo u cijelosti njezin zahvalni govor:

Zahvala

U ime kandidata i kandidatica koji su se danas trajno zavjetovali i u ime svih koji su danas primljeni u Mjesno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda (OFS) „Blagovijest“, ovdje u Splitu na Trsteniku, želim izreći zahvalu.

Najprije zahvaljujem Bogu od kojega dolazi svako dobro. Hvala i našoj Majci Mariji u čije okrilje stavljamo naše Mjesno bratstvo “Blagovijest“.

Također zahvaljujem svim fratrima na čelu s fra Petrom MilanovićemTrapom, koji obnaša dvije odgovorne službe, ovdje u samostanu na Trsteniku službu gvardijana i službu magistra franjevačkih bogoslova.

Zahvaljujem bratu Dariju Toliću, ministru Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva Franjevačkog svjetovnog reda „Leopold Bogdan Mandić“, koji je primio trajne zavjete devetero naših kandidata/-ica, sestri Marijani Jurišić, doministri područnoga bratstva i sestri Mili Šuto, tajnici područnog bratstva.

Zahvaljujem sestri Maši Jeličić, članici Mjesnoga bratstva „Gospe od zdravlja“ u Splitu i sestri Marijani Jurišić, doministri područnoga bratstva i članici Mjesnoga bratstva  u Omišu koje su vršile ulogu svjedoka.

Zahvaljujem Zboru Franjevačkih bogoslova i njihovom zborovođi fra Frani Bosniću na lijepom i skladnom pjevanju kojim su uzveličali naše današnje slavlje.

Zahvaljujem i našim obiteljima koje su u svakoj prilici stajale iza nas i poticale nas da se u Franjevačkom svjetovnom redu odgajamo i obrazujemo u vjeri.

Zahvaljujem i Mjesnim bratstvima iz Splita (Gospi od zdravlja, sv. Franji na Obali, sv. Obitelji na Sukoišanu, Kapucinima na Poišanu, sv. Anti na Poljudu) i Mjesnim bratstvima izvan grada Splita kao što su Bratstva „Gospe Sinjske“ iz Sinja, „Gospe od skalica“ iz Omiša, „Sv. Ante“ kod Trogira, te mnogim bratstvima s područja Imotske krajine.

Hvala bratu Peri Mihaljeviću, područnom predsjedniku Splitsko-dubrovačke Frame, sestri Lidiji Brkan, mjesnoj predsjednici Frame iz Gospe od zdravlja i svim prisutnim članovima Frame grada Splita.

Također zahvaljujem i Saši, kamermanu i Esteri, fotografkinji iz fotografske kuće „Olga“ (Split) koji su ovjekovječili ovo naše slavlje u slici i videozapisu.

Hvala svima onima koji su pripremili „agape“ i okitili Crkvu za ovo slavlje.

Na poseban način, zahvaljujem fra Stipi Nimcu, koji obnaša službu pročelnika Franjevačkoga svjetovnog reda na razini Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja i službu duhovnog asistenta našega Mjesnoga bratstva „Blagovijest“, za vrijeme i trud koji je uložio u osnivanje i stvaranje našega Mjesnoga bratstva, ovdje na Trsteniku.

Splitsko-dubrovačko područno bratstvo Franjevačkog svjetovnog reda „Leopold Bogdan Mandić“ broji 23 Mjesna bratstva. Od danas mi postajemo pravno dvadeset i četvrto bratstvo u Splitsko-dubrovačkom područnom bratstvu. Splitsko-dubrovačko područno bratstvo broji 582 trajno zavjetovana člana. S nama, devetero danas zavjetovanih, broji 511 članova.

Hvala i svima onima koji su nam pomagali na našem putu u bilo kojem obliku.

Obećajemo da ćemo biti svjedoci i svjedočiti ono što je sadržaj našega imena „Blagovijest“  koje smo izabrali, blaga i radosna vijest u svojoj obitelji, našim župnim zajednicama, tamo gdje radimo i u našem gradu Splitu u kojemu živimo.

Hvala!

Neka Vas dobri Bog blagoslovi!

Poslije misnoga slavlja održan je i „Izbornik kapitul“ Mjesnoga bratstva (OFS) „Blagovijest“ kojem je predsjedao brat Darijo Tolić, područni ministar, sestra Marijana Jurišić, područna doministra, svjedok, sestra Maša Jeličić, članica mjesnog bratstva „Gospa od zdravlja“-Split, svjedok i sestra Mila Šuto, područna tajnica te devetero trajno zavjetovanih članova Mjesnoga bratstva (OFS) „Blagovijest“: Irena Bibić, Ivanka Dabro, Silvana Đilas, Ljiljana Koludrović, Mira Maslov, Fani Mladinić, Danijel Pfeifer, Dina Vrcan, Smilja Vuko. Slijedio je izbor prema odredbama Konstitucija (OFS). Nakon toga izabrani su potvrdili svoje franjevačko zvanje i svoju spremnost na služenje. Izabrani su na mandat od tri godine:

Sestra Mira Maslov, ministra

Sestra Ljiljana Koludrović, zamjenica ministre

Sestra Ivanka Dabro, tajnica

Brat Danijel Pfeifer, blagajnik

Sestra Silvana Đilas, povjerenica za formaciju

Fra Stipe Nimac, asistent

Brat Darijo Tolić, područni ministar, nakon molitve koja je predviđena po Obredniku Franjevačkog svjetovnog reda (OFS), čestitao je svima izabranima.

U prigodi slavlja trajnog zavjetovanja Mjesno bratstvo (OFS) „Blagovijest“ tiskalo je spomen/sličicu s likom sv. Franje Asiškoga i imenima trajno zavjetovanih koju je svatko od sudionika misnoga slavlja dobio na dar.

Za vrijeme mise pjevao je zbor Franjevačkih bogoslova pod ravnanjem fra Frane Bosnića, zborovođe.

Poslije misnoga slavlja (uključujući obred „Trajnog zavjetovanja“ i „Primanja“) te Izbornog kapitula, bio je agape u dvorani „dr. fra Karla Balića“, koji su priredili članovi Mjesnoga bratstva (OFS) „Blagovijest“.

Cjelokupno slavlje i Izborni kapitul „zabilježila“ je, u slici i videozapisu, fotografska kuća „Olga“ iz Splita.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas637
Ovaj mjesecOvaj mjesec52366
UkupnoUkupno7519199

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45