Sinj: Održan susret provincijskih odgojnih zavoda

U subotu, 23. studenoga 2013., u Sinju je održan susret provincijskih odgojnih zavoda na kojem su sudjelovali provincijal fra Joško Kodžoman, odgajanici i odgojitelji iz postulature, sjemeništa, novicijata i klerikata. Domaćin susreta je bio odgojni zavod Sjemenište i franjevački samostan Čudotvorne Gospe Sinjske u Sinju.


Susret je započeo okupljanjem i osvježenjem u samostanu u 9 sati. Euharistijsko slavlje u 10.00 sati u crkvi Gospe Sinjske predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman koji je, uvodeći u slavlje, pozdravio sve odgajanike i odgojitelje, a zatim napomenuo kako je i na susretu UFME naglašeno da se na razini provincija održavaju susreti braće u početnoj i trajnoj formaciji. Nakon lijepog iskustva u Imotskom, i ovaj naš zajednički susret u Sinju jest prilika da se obnovimo u vjeri i vjernosti u svom pozivu koji je zahtjevan i uključuje žrtvu u našem životu kako bismo na  naš franjevački način služili Crkvi i narodu. To služenje ne možemo ostvariti sami nego milošću Božjom i zagovorom naše nebeske Majke, rekao je o. Provincijal.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevao je zbor postulanata, sjemeništaraca, novaka i bogoslova pod ravnanjem fra Frane Bosnića. Članovi odgojnih zavoda čitali su čitanja i molitve vjernika. Prije blagoslova fra Petar Klapež, sinjski gvardijan, nazočnima se obratio slijedećim riječima: „Papa Benedikt XVI. na svom hodočasničkom pohodu Fatimi u svibnju 2010. izrekao je spektakularne riječi: Gospino ukazanje ovdje u Fatimi koje se dogodilo prije 93 godine, kada se otvorilo nebo nad Portugalom, treba promatrati „kao prozor nade“ koji sam Bog otvara „kada mu čovjek zatvori vrata!" Djevica Marija un svim našim svetištima dolazi s neba da nas podsjeti na istinu evanđelja. Bog ju je uvijek tijekom povijesti slao kao svjetlo po kojem nas vodi k sebi samome. Ovdje kod nas u Sinju to se dogodilo prije 300 godina. Po njezinom dolasku u Sinj na dan Velike Gospe 1715. dogodila se Čudesna pobjeda pod Sinjem. I od tada Sinj postaje njezin grad. Generacije i generacije kandidata naše provincije od sjemeništa, preko novicijata do završetka bogoslovije pratio nas je moćni Gospin zagovor. Dragi kandidati naše provincije neka i vas u svim vašim formacijama zajedno s vašim odgojiteljima i svima nama prati moćni zagovor Čudotvorne Gospe Sinjske. Dobro došli u našu franjevačku obitelj ovdje u Sinju“, završio je fra Petar. Na završetku euharistijskog slavlja bilo je zajedničko fotografiranje ispred oltara Čudotvorne Gospe Sinjske.

Nakon euharistijskog slavlja na programu je bilo predstavljanje odgojnih zavoda. Život i rad u odgojnim zavodima predstavili su Stjepan Stojak (sjemenište), Nikola Žulj (postulatura), fra Matej Perić (novicijat), fra Ante Bešlić (klerikat-Zagreb) i fra Milan Sladoja (klerikat-Split). Fra Lazar Perica i fra Duje Botteri posebno su predstavili rad karitativne sekcije u klerikatu u Splitu.

U postulaturi u Imotskom su tri postulanta, a odgojitelji su fra Željko Tolić i fra Zoran Kutleša. U sjemeništu u Sinju ima pet sjemeništaraca, a odgojitelji su fra Ivan Udovičić, fra Nedjeljko Jukić i fra Stipe Šušnjara. U novicijatu na Visovcu ima šest novaka, a odgojitelji su fra Jure J. Šimunović i fra Stojan Damjanović. U klerikatu u Splitu ima dvadeset tri bogoslova, a odgojitelji su fra Petar Milanović Trapo, fra Domagoj Volarević i fra Marko Babić, u Zagrebu je pet bogoslova kojima je odgojitelj fra Tino Labrović. Predstavljanje je završilo molitvom Anđeo Gospodnji koju je predmolio o. Provincijal.

Nakon predstavljanja odgojnih zavoda odgajanici su razgledali samostanski muzej. O nastanku i sadržaju muzeja upoznao ih je fra Mirko Marić. Odgojitelji su kroz to vrijeme održali kratki sastanak s o. Provincijalom. Prijepodnevni dio programa završio je zajedničkim ručkom na kojem su bili i članovi sinjskog samostana.

Susret svih provincijskih odgojnih zavoda nastavljen je poslijepodne u crkvi Sv. Franje Asiškog u Čitluk-Jasenskom koja je sagrađena 1999. godine. Nakon razgledavanja crkve i okoliša odgajanike i odgojitelje pozdravio je fra Eugen Poljak, župni vikar, koji je na početku izrazio veliku radost i zadovoljstvo jer „u ovoj crkvi nikada nije bilo ovoliko mladih fratara i njihovih odgojitelja na čelu s o. Provincijalom“. Spomenuo je kako je iz toga mjesta duhovnik sjemeništaraca fra Stipe Šušnjara. Potom je ukratko upoznao prisutne o povijesti Čitluka i o današnjoj vjerskoj situaciji u Čitluku i Jasenskom. Nakon fra Eugenovih riječi svi zajedno su molili prvu Večernju od svetkovine Krista Kralja. U crkvi su bili prisutni i kandidati za sakrament krizme iz Čitluka i Jasenska.

O. Provincijal je na kraju izrazio radost održavanja ovogodišnjeg susreta svih odgojnih zavoda jer u otvorenosti i jednostavnosti doprinosi rastu zajedništva, prihvaćanja jedni drugih i svjedočanstva ljubavi. Zahvalio je svima odgojiteljima koji su doprinijeli ljepoti ovoga susreta kao i fra Eugenu koji ih je lijepo dočekao i primio u Čitluk-Jasenskom. Potom se obratio mladima iz župe i potakao ih da mole za duhovna zvanja. Podsjetio ih je da je zadnju mladu misu slavio fra Dalibor Grčić prije otprilike 20-ak godina. Obraćajući se mladoj braći u početnoj formaciji o. Provincijal ih je potakao da ozbiljno shvate i prihvate to razdoblje franjevačkog života nastojeći ga iskoristiti kroz duhovni i intelektualni rast u franjevačkom duhu. Na kraju je svima zaželio siguran i miran povratak. Susret je završio bratskim pozdravima u 16.00 sati.

Fotografije


Propovijed provincijala fra Joška Kodžomana

Poštovana braćo odgojitelji, draga mlado braćo!

Sve Vas skupa pozdravljam sa željom da svi zajedno danas doživimo istinsku radost bratskog susreta. Pozitivna iskustva sa zadnjeg našeg susreta odgojnih zavoda u Imotskom, daju nam za pravo nadati se da ćemo i tu u Sinju pod okriljem naše nebeske Majke Marije, koja bdije nad svim našim odgojnim kućama, uz molitvu i druženje, osjetiti bratsko zajedništvo, srdačnost i opojni zov Božjeg poziva, da unatoč svim poteškoćama, različitostima, pitanjima i mogućim krizama, osobnim i institucionalnim, idemo ustrajno naprijed prema konačnom cilju, prema zreloj odluci da se doživotno opredijelimo za služenje Bogu i narodu Božjem na zemlji. U tom smislu možemo reći da smo svi na istom putu. Pred svakim od nas, bez obzira u kojoj se fazi formacije čovjek nalazio i bez obzira na trenutne službe i odgovornosti koje kao pojedinci obnašamo u našoj franjevačkoj Zajednici, stoji zahtjev trajnog obnavljanja u vjernosti sebi i pozivu kojeg osjećamo.

Bog nas poziva da se neprestano usavršavamo u  svom pozivu, kako bismo izbjegli opasanost  da se naše služenje pretvori u obični formalizam, koji nam kao ljudima ne donosi sreću i zadovoljstvo. Svaki se od nas želi osjećati živim, korisnim, prihvaćenim, u konačnici sretnim i ispunjenim a te visoke životne ideale sigurno ne možemo postići ukoliko se samo prepustimo bujici života da nas nosi kamo hoće. U svima nama se puno toga javlja za riječ, s jedne strane zahtjevi naše ljudske prirode, naša tjelesnost koju treba uravnotežiti i uskladiti sa zahtjevima poziva koji će biti dostojan života službenika Božjih na zemlji, s druge strane, različito gledanje na neke praktične vidove naše službe. Različite predodžbe koje imamo o pravom načinu služenja Bogu i ljudima, ne bi nam smjele biti prepreka da svoj život osmislimo u široj Zajednici s ljudima, od kojih se razlikujemo i po godinama i po iskustvima osobne vjere. To bogatstvo različitosti je činjenica koju moramo respektirati, ipak, motivi su nam sigurno isti.

Svi želimo nasljedovati primjer našeg svetog Utemeljitelja, način na koji je on živio Evanđelje, u jednostavnosti, otvorenosti, materijalnoj ovisnosti, poslušnosti i nadasve u čistoći misli, u čistoći srca, u tjelesnoj čistoći. Naša zajednička misija u svijetu može uspjeti samo uz uvjet da se naučimo jedni druge poštivati, uvažavati, možda će zvučati previše patetično ako kažem voljeti.

Sveti je Frano u svojim spisima često govorio o braći kao o nezasluženom Božjem daru. Vi biste mlada braćo, koja još uvijek prolazite kroz mukotrpan i dugotrajan proces franjevačke i teološke formacije, morali razumjeti strogost svojih odgojitelja, jer oni su zapravo prvi graditelji i čuvari našeg bratstva od nepoželjnih gostiju, kojima nije stalo do franjevačkih ideala ni do evanđeoskih motiva. Na Vašim je odgojiteljima, draga mlada braćo, velika odgovornost, stoga ih svi zajedno moramo razumjeti i podržavati u njihovu poslu.  Naša bi se franjevačka obitelj brzo raspala, kada bismo primali nove članove bez kriterija. Neke pojave novijeg datuma, zorno nam pokazuju tragičnost ljudske neopredijeljenosti za Boga i služenje u Crkvi. Ako su temelji slabi, onda je i čitava zgrada u opasnosti da se sruši.

Iako znamo da su duhovna zvanja dar Božji našoj franjevačkoj Zajednici, ne smijemo se uspavati.

Svako zvanje treba pratiti i odgajati. Da bi čovjek bio dobar fratar, ne treba biti posebno pametan ni obdaren posebnim vještinama ili sposobnostima, ali svakako bi morao imati franjevačku dušu. Pitat ćete kakva je to duša? Za mnogu našu franjevačku braću znamo reći, u trenutcima kada ih ispraćamo na posljednji počinak, da su bili fratri u duši. To znači da su bili lojalni svojoj Zajednici, da za svog života nikada nisu za sebe tražili posebnih privilegija, da su u materijalnim stvarima bili uvijek transparentni, da im je dobro Zajednice bilo uvijek na prvom mjestu,  da su gajili posebnu ljubav prema Crkvi i svom narodu, da su isto tako bili otvoreni  prema misijama i mogućnosti da svoj franjevački život  provedu u radu s drugim narodima i u stranim kulturama. Franjevačka duša utjelovljuje i sve odlike izgrađene osobnosti, dostojanstvo u ophođenju s drugim ljudima, posebno prema onima koji drugačije misle i žive, dakle, miroljubivost i otvorenost, spremnost na dijalog s različitima od sebe, emocionalnu i psiho-fizičku uravnoteženost, urednost, ali ne kao posljedicu manične potrebe za čistoćom, već kao izraz unutrašnjeg čovjekovog sklada i još mnoge druge finese koje fratra čine istinskim fratrom, a ne karikaturom. Kao posebnu crtu franjevačkog identiteta naglasio bi sposobnost istinskog fratra da odolijeva svim protivnim vjetrovima, svim oblicima društvene represije. Fratri su bili najbolji onda kada im je bilo najteže, kada su bili proganjani, ubijani, stavljani na stup srama.

Ta nam je odlika, čini mi se, danas jako potrebna, kada nas se na sve moguće načine želi diskreditirati i omalovažiti naš rad. Upravo bismo u ovo naše vrijeme trebali u sebi probuditi skrivene zalihe ponosa i još predanije raditi u službi Crkve i Naroda.

To ostalom od nas i očekuju Provincija, Crkva i Narod, kojemu smo poslani. Da bismo uspješno odgovorili na sve zadaće koje stoje pred nama, moramo se prije i iznad svega dobro oboružati vjerom u Boga, koji nam jedini može dati pronicljivost duha, ali nam je potrebno usvojiti i neka ljudska znanja i vještine. Čovjek se u svom poslu mora osjećati doma, kod ljudi ulijevati sigurnost i pouzdanje, a ne da nas svrstaju u kategoriju jeftinih prodavača magle. Teološko znanje, stručna kompetencija uz poznavanje makar jednog stranog jezika, uvjeti su bez kojih u današnjem svijetu teško možemo polučiti uspjeh. Stoga, draga mlada braćo, iskoristite svaku priliku za to usavršavanje, kako sutra ne biste plakali za izgubljenim vremenom. Naš narod poslovično kaže da se svaki trud isplati i da nema veće štete od izgubljenog vremena. Neka nas Gospodin sve zajedno nadahne i potakne na obnovu osobnog života, koji će u konačnici rezultirati i obnovom života u našoj Zajednici.

Neka nam naša nebeska Majka Marija, bude zagovornica u svim našim plemenitim nastojanjima i dokaz da čovjek, uz Božju pomoć na koju svakako računamo, i po jednostavnosti života može dospjeti do nebeskih visina. Amen!


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1743
Ovaj mjesecOvaj mjesec44183
UkupnoUkupno7511016

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 161