Misa sa berlinskim kardinalom i susret voditelja stranih misija

U petak, na spomendan sv. Cecilije, večernju svetu misu u crkvi sv. Sebastijana, s početkom u 18.00 sati, predvodio je berlinski kardinal dr. Reiner Maria Woelki uz koncelebraciju voditelja stranih misija na području grada Berlina. Na početku mise kao domaćin i u ime svih prisutnih voditelja misija kardinala je pozdravio voditelj Hrvatske katoličke misije fra Petar Čirko.


U homiliji kardinal je naglasio kako i danas sv. Ceciliju trebamo staviti kao uzor za svoj kršćanski život te kako svi mi pripadamo univerzalnoj Katoličkoj crkvi te da nam Krist treba biti u središtu svakodnevnog žviota.

Misno su slavlje svojim pjevanjem uzveličali: Zbor Mladih, predvođeni voditeljicom Suzanom Smolković, otpjevali su pripjevni psalam (dionice je solirala Ana Draganović) te Jaganjče Božji; Ženski vokalni sastav DueDeni otpjevali su pjesmu za pričest te još jednu pjesmu u meditativno-zahvalnom programu zajedno sa muškom klapom Berlin te je muška klapa otpjevala još i pjesmu za prinos darova. U misi su otpjevane i dvije pučke njemačke pjesme.

Nakon svete mise uslijedio je meditativno-zahvalni program u spomen na 70. obljetnicu bombardiranja crkve sv. Sebastijana te prvo bombardiranje Berlina od strane Engleza. Toga dana, dakle 22. studenoga, crkva sv. Sebastijana nije se zapalila, po zagovoru sv. Cecilije. Tekst je čitao član župskoga vijeća župe sv. Sebastijana.

Nakon svete mise, u prostojama misije, domaćin je priredio zakusku za kardinala, njegov tim, te sve voditelje misija i članove župnih vijeća i njihove goste. Nakon zakuske, uslijedio je sastanak i susret berlinskog kardinala i njegovog tima sa svima prisutnima. Tema susreta bila je Dati vjeri prostor, a to je ujedno i program na razini berlinske biskupije u kojem će se od 120 župnih zajednica, koje sada postoje, kroz određeno vrijeme doći na 30 pastoralnih jedinica. Naravno da u svemu tome svoj prostor i ulogu moraju imati i strane misije. Na sastanku je jasno rečeno kako biskupija još uvijek nema gotovu viziju i strategiju na koji način uklopiti strane misije u taj novi koncept. Riječ su potom preuzeli pojedini voditelji misija te ostali prisutni koji su svojim prijedlozima i idejama pokušali ukazati na to kako oni vide i koje mjesto bi mogli zauzeti u toj novonastaloj pastoralnoj situaciji. Svakako, ideja je i želja da se misije ne stope niti da se ugase, nego da se ojačaju mostovi i poveznice stranih misija sa njemačkim župama. Jedan vrlo dobar primjer jest i Biskupijski dan mladih koji će se održati slijedeće godine gdje će jaku i vrlo važnu ulogu odigrati upravo strane misije sa svojim mladima.

Pred nama je nekoliko vrlo važnih godina u kojima će se berlinska biskupija i grad Berlin restrukturirati te je u svemu tome potrebno pronaći zadovoljavajuće mjesto i za strane misije koje nikako ne žele izgubiti svoj kulturni i jezični identitet, zbog kojega, na koncu, i postoje.

Fotografije

fra Ivan Macut


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas665
Ovaj mjesecOvaj mjesec52394
UkupnoUkupno7519227

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46