Provincijal predvodio večernje slavlje Gospe od Zdravlja u Splitu

Večernje slavlje u 19.00 sati predvodio je provincijal fra Joško Kodžoman, kojega je početku pozdravio fra Ante Udovičić, vikar Provincije i župnik Gospe od Zdravlja. U koncelebraciji su bili gvardijan fra Jakov Begonja, župnik fra Ante Udovičić, samostanski i župni vikar fra Luka Banić i fra Stjepan Pavličević, član Provincije Bosne Srebrene. „Za vrijeme ove svete mise molit ćemo posebno za sve dobročinitelje samostana i župe Gospe od Zdravlja“, rekao je o. Provincijal uvodeći u slavlje, i nadodao da molimo Gospu od Zdravlja da usliši i sve nakane vjernika koji u svojoj poniznosti i vjeri traže pomoć od Gospe.


U prigodnoj propovijedi o. Provincijal je pokušao smjestiti ovogodišnju proslavu blagdana Gospe od Zdravlja u aktualni društveni i crkveno-religijski kontekst. Naglasio je da je Gospina slika došla u grad Split jednako tako u posve specifičnim povijesnim okolnostima, kada se stanovništvo našlo u velikoj nevolji izloženo smrtnoj pogibli koja im je prijetila od opasne zarazne bolesti kuge. I današnji se katolički vjernici u Hrvatskoj nalaze pred sličnim iskušenjima, koja prijete uništenjem osnovnih preduvjeta njihova opstanka u društvu, u kojem se nasilno mijenjaju pedagoški i obrazovni  standardi, koji kršćanima nikako ne idu u prilog. O. Provincijal je stoga pozvao okupljene vjernike da se mole i utječu Gospi za pomoć, pred tim nasilnim nasrtajima na temeljne demokratske vrijednosti današnjeg društva. Posebno je istaknuo društveni fenomen, s kojim se suvremeno hrvatsko društvo mora uhvatiti u koštac ukoliko želi osigurati pozitivnu perspektivu, a to je problem  izrazito niske stope nataliteta, po čemu nas relevantna istraživanja svrstavaju među  nacije u Europi s najstarijim stanovništvom. Pridoda li se tome, istaknuo je o. Provincijal, problem sve učestalijeg iseljenja, koje je uglavnom motivirano lošom ekonomskom situacijom u zemlji, onda se s pravom može govoriti o suvremenoj bolesti „bijele kuge“ koja prijeti zemlji u kojoj smo se svi zajedno taman ponadali da ćemo u relativno kratkom vremenu uspjeti nadoknaditi izgubljeno vrijeme u nastojanju da stvorimo dobre, sigurne i mirne uvjete života. Kamo nas to vode naše političke elite, kako je moguće da se na ovom bogom danom prostoru Lijepe naše, ne mogu stvoriti željeni uvjeti za život, do kada ćemo se baviti prošlošću, zanemarujući sadašnjost i budućnost, samo su neka od pitanja koja je u svojoj prigodnoj propovijedi okupljenim vjernicima postavio o. Provincijal.

Marija nam je, naglasio je o. Provincijal, kao svom vjernom narodu, uvijek značila izvor snage i životnog nadahnuća, posebno u teškim i prijelomnim vremenima. Iako smo svjesni i svojih slabosti i grijeha, smijemo joj se utjecati kao dobroj Majci za pomoć i savjet. Ona nas nikada nije iznevjerila, kad god smo joj je obratili iskrena i skrušena srca. Njoj bismo trebali povjeriti svoje živote i živote svojih obitelji. Od nje, koja je svoje životno poslanje vjerno ostvarivala u jednako oskudnim društvenim prilikama, kakve su i naše današnje, svi bismo se trebali učiti mudrosti pravoga i pobožnoga života.

Slika Gospe od zdravlja na Dobrom, zaključio je o. Provincijal, nije samo jedna u nizu ponuda koje upotpunjuju duhovni mozaik u gradu Splitu, ona je prava Božja milost gradu i njezinim stanovnicima. Grad Split ne bi bio isti bez Gospina lika na Dobrom. Grad i njegovi stanovnici u Gospi na Dobrom imaju svoju majku, koja ih neumorno zove i čeka, kako bi im udijelila svoju pomoć i svoju snagu.   Budimo zahvalni Bogu i onima koji su nam namrli tu svetu Priliku pred kojoj se možemo moliti i prositi potrebne milosti.

Na kraju slavlja gvardijan fra Jakov Begonja zahvalio je fra Joško Kodžomanu i svim franjevcima koji su bili, od 6.30 do 21 sat, na raspolaganju za sakrament pomirenja, zborovima i njihovim voditeljima fra Stipici Grgatu i s. Zorislavi Radić kao i svim zajednicama i osobama koje su pridonijeli ljepoti slavlja.

Tijekom cijeloga su dana brojni hodočasnici posjećivali omiljenu crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje duše i tijela za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim. Za svetkovinu župa se pripravila devetnicom bogatom duhovnim i kulturnim sadržajem.

Jutarnje mise predvodili su fra Jakov Begonja u 7 sati, fra Bože Lovrić u 8 sati, fra Kruno Bekavac u 9 sati, fra Jozo Matić u 10 sati. U 15 sati euharistijsko slavlje za bolesnike predvodio je fra Domagoj Runje, za djecu u 16 sati fra Luka Banić, fra Stipe Nimac za obitelji u 17 sati, fra Josip Gotovac za mlade u 18 sati i župnik fra Ante Udovičić za zahvalu u 20.30 sati.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1057
Ovaj mjesecOvaj mjesec72652
UkupnoUkupno7539485

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60