Dubrava: Proslava Gospe od Zdravlja i posveta oltara

U Godini vjere i stotoj obljetnici izgradnje župne crkve Gospe od Zdravlja u Dubravi svečano je proslavljena župna Zaštitnica i upriličena  posveta crkve s oltarom koju je obavio  šibenski biskup Ante Ivas.

Na svetkovinu Gospe od Zdravlja svete mise su slavljene u 8,30 i 10,30, a slavlje u 16 sati, kojemu je prethodila molitva i procesija s gospinom slikom oko groblja, predvodio je šibenski biskup Ante Ivas u suslavlju devetorice svećenika i đakona fra Ivana Šimunca.


U homiliji šibenski biskup Ante Ivas govorio je o blagdanu Gospe od Zdravlja. Ukazao je kako je izvorno ime Prikazanje Blažene Djevice Marije u hramu. Istaknuo je kako je izraelcima hram bio znak da Bog nije daleko. Vjernicima je približio i događaj Isusovog Prikazanja u hramu, a jednako tako i onu zgodu kada je Isus kao dječak bio izgubljen u hramu. Danas je važno znati biti u hramu i poštivati sveta mjesta. Važno je prepoznati Boga koji želi biti sa nama. Važno je u župnoj crkvi prepoznati Gospodina koji je htio biti naša hrana, poručio je biskup Ivas. Istaknuo je kako bi crkve trebale biti sveta mjesta kršćanima. Vjernicima je poručio kako je danas obitelj ugrožena. Dijete nije politika. Odgoj djeteta nije politika, biti otac i majka nije nikakva politika. Danas bi mnogi htjeli da nema ni oca i majke. Zaokružimo na predstojećem referendumu "Da". To je "Da" Bogu. To znači vjerujem, Bože, u tvoje zakone, poručio je biskup u homiliji.


O. Biskup je za vrijeme misnog slavlja posvetio novi oltar. Novi kameni nepomični oltar, isto tako novi kameni ambon, krstionicu i četiri posvetna križa po namisli akademskog kipara fra Duje Botterija isklesao je sam autor, fra Duje, i Zvonko Gulin u svojoj kamenoklesarskoj radionici. Vjernici su svojim dobrovoljnim doprinosima financirali sve te radove. Na kraju misnog slavlja molili smo molitve za našu djecu i bolesnike. Zatim je župnik zahvalio svima, posebno dobrom Bogu, koji nam je tada omogućio da ne pada kiša za vrijeme popodnevnog liturgijskog slavlja,  tako smo mogli iznijeti sve klupe iz crkve i više je moglo stati župljana i brojnih hodočasnika u crkvu i oni ispred crkve, koji nisu mogli ući u crkvu, mogli su sjediti u klupama i sudjelovati u liturgijskom slavlju. Na kraju je don Roko Glasnović, tajnik biskupov, pročitao povelju o ovom slavlju.

Proslava stote obljetnice župne crkve nastavljena je i slijedeća dva dana. U petak 22. studenoga pod šatorom za tu prigodu naručenim, nastupilo je osam KUD-ova u organizaciji KUD-a Dubrava. Zatim dan poslije u subotu nastupio je pjevač Mladen Grdović.


Župnik i župljani su se za ovaj događaj pripremali cijelu godinu. Početkom ove građanske godine upriličeno je „hodočašće“  kipa Gospe fatimske po obiteljskim kućama u župi. Svi župljani koji su željeli „ugostiti“ Gospin kip mogli su se na vrijeme zabilježiti i tako je napravljen raspored za one koji žele „ugostiti“ Gospin kip. Gospin kip je ostajao po jedan dan u obiteljima i tako „hodao“ od jedne do druge obitelji. No, treba reći da svi nisu tu plemenitu ideju prihvatili.

U svibnju je upriličena i trodnevna  Duhovna obnova koju je vodio fra Miroslav Bustruc.

U nedjelju 17. studenoga, poslije župne mise u 11 sati otvorena je izložba fotografija u prigodi stote obljetnice župne crkve, koje su župnik i župljani predali prof. Darku Relji koji ih je pripremio i svrstao po tematici; Prva pričest, Krizme, Vjenčanja i radovi u crkvi i oko crkve.

Tog istog dana u dvorani župne kuće u Dubravi u 17 sati upriličen je kulturni program. Tada su održana četiri predavanja.

Prvo predavanje imao je arhitekt, konzervator Miro Škugor o Gospinoj crkvi u Dubravi.

Drugo predavanje imala je povjesničarka umjetnosti i konzervatorica Dijana Bolanča o Gospinoj slici.

Treće predavanje imao je Božo Škugor o osamdesetoj obljetnici školstva u Dubravi, i četvrto predavanje imao je župnik fra Ante Vukušić o vjerskom životu  u župi Dubrava od početka izgradnje  župne crkve do danas.

Bližu pripremu - trodnevnicu za svetkovinu Gospe od Zdravlja imao je fra Miroslav Bustruc. U ponedjeljak u 18. studenoga 17 sati bila je krunica zatim misa i propovijed. U  utorak također u 17 sati misa i propovijeda, zatim klanjanje pred Presvetim. U srijedu u 17. sati priprema za sv. ispovijed, pojedinačna ispovijed i sv. misa i propovijed.


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1738
Ovaj mjesecOvaj mjesec44178
UkupnoUkupno7511011

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 131