Split: Proslava Gospe od Zdravlja

Gospu od Zdravlja, svoju nebesku zaštitnicu istoimena splitska župa svečano je proslavila u četvrtak, 21. studenoga 2013. Euharistijsko slavlje u 11 sati u crkvi Gospe od Zdravlja na Dobrome u Splitu predvodio je mons. Marin Barišić, nadbiskup splitsko-makarski, u koncelebraciji s gvardijanom fra Jakovom Begonjom, župnikom fra Antom Udovičićem, dekanom don Tomislavom Ćubelićem, sinjskim gvardijanom fra Petrom Klapežom te brojnim župnicima okolnih župa.


Na početku misnoga slavlja župnik i vikar Provincije fra Ante Udovičić bratski i radosna srca pozdravio je o. Nadbiskupa, svećenike i vjernike u svoje osobno ime kao i u ime cijele samostanske obitelji ovdje na Dobromu, a zatim je izrazio želju  da se sve molitve sliju u jednu molitvu da se naša srca sliju u jedan otkucaj kako bismo bili jedno Tijelo kojem je glava naš Gospodin Isus Krist.

Mons. Marin Barišić je pozdravio o. Gvardijana, o. Župnika i franjevce koji su posebno u ovoj crkvi na raspolaganju za sakrament pomirenja, svećenike grada Splita i vjernike koji su se okupili na slavlje Gospe od Zdravlja, kao i sve slušatelje Radio Marija. „Svi ovdje otkrivamo svoja srca i duše, radosti i žalosti, rane naše Crkve i našega naroda. Dolazimo radosni Majci Mariji koja nas rado prima i vodi svome Sinu. Nek nas i danas vodi na gozbu svoga Sina da bismo bili prepoznatljivi kao braća i sestre“, rekao je o. Nadbiskup uvodeći u slavlje.

Pozvati nekoga u goste jest poziv na slavlje, slavlje zajedništva, rekao je na početku propovijedi mons. Barišić, i nadodao kako se na tom slavlju redovito nazdravlja vinom, a ne vodom. Na temelju svetopisamskog teksta o. Nadbiskup je zatim istakao što za nas danas znači biti bez vina. U materijalnom smislu 'nemati vina' znači biti bez posla, bez primanja, opterećen kreditom, biti ugrožen u mnogočemu. S duhovne strane, 'nemati vina', znači biti bez ljubavi, bez zajedništva, bez prijateljstva. Na Marijine riječi „vina nemaju“ Isus je odgovorio „još nije došao moj čas“. Kada Isus dolazi?, postavio je pitanje o. Nadbiskup, i rekao kako Isus daje odgovor u Getsemanskom vrtu „Došao je moj čas!“, a to je čas ljubavi i predanja. Potom je izrekao riječi koje mladenci izgovaraju na vjenčanju i istakao da sakrament ženidbe uprisutnjuje Isusa. U tome nastaje problem jer je u braku potrebno pretvarati vodu u vino, tj. uvredu u opraštanje, šutnju u govor, zatvorenost u otvorenost. To je čas prave ljubavi i predanja, rekao je o. Nadbiskup, a zatim naglasio da „ljubav bez žrtve je lažna teorija, a žrtva bez ljubavi je tragedija“. Neki nisu umirali da bi živjeli, nego su tako živjeli da bi umrli. Svadba nije privatna stvar. Na svadbu se pozivaju svi i ona se tiče svih, ona je socijalni događaj, kao što su i rođenje djeteta, krštenje, smrt … svaki događaj je dio nas. Marija je rekla 'vina nemaju', a ima li braka? „Što je referendum?“, upitao je mons. Barišić, i rekao da je to poziv na svadbu, poziv na uvažavanje braka. Referendumsko pitanje je „poziv na svadbu 1. prosinca kada trebamo reći što je brak. Ja bih vas ponizio ovdje kad bih vam govorio što ćete kao vjernici zaokružiti. Svim kršćanima, ne samo katolicima, to je jasno“. Potom je o. Nadbiskup rekao kako je žalosno slušati kada se napada kršćanski stav jer je svatko slobodan i ima pravo izreći svoje mišljenje. Predstavnici vlasti, predsjednici i ministri koji su izabrani u ime građana, ne mogu jedno mišljenje napadati a drugo braniti jer su u službi svih građana. „Braćo i sestre, Naš odgovor na referendumsko pitanje“, naglasio je o. Nadbiskup, „jest ZA, a ne protiv. Budimo dostojanstveni, ne vrijeđajmo druge i ne činimo podjele“. Dolazak na referendum znači uzeti čašu i nazdraviti svim ovogodišnjim i budućim mladencima kao i svim bračnim drugovima koliko god u braku zajedno živjeli. „Majko Marijo, daj da svi budemo na svadbi u Kani koja je temelj posvećen tvojom nazočnošću i nazočnošću tvoga Sina“, završio je o. Nadbiskup.


Na kraju misnoga slavlja riječ pozdrava i zahvale o. Nadbiskupu, predstavnicima vlasti te drugih institucija, svima koji su pridonijeli ljepoti slavlja za vrijeme kojega je pjevao mješoviti župni zbor, kojim je ravnao mo fra Stipica Grgat i za orguljama s. Zorislava Radić, i brojnom hodočasničkom puku, uputio je gvardijan samostana fra Jakov Begonja.

Prije blagoslova mons. Barišić je još jednom rekao kako je brak životna zajednica muškarca i žene i kako brak nije dovoljno zaštititi ustavom i zakonima nego i životom, ne samo riječima nego i djelima. Pozvao je roditelje da iz svoga iskustva nastave govoriti mladima o zajedništvu u braku koji se ne odnosi na 'dva' ili 'dvije' nego na dvoje – muškarac i žena. Zamolio je blaženu Djevicu Mariju da blagoslovi osobito bračno zajedništvo i obitelji.

Tijekom cijeloga su dana brojni hodočasnici posjećivali omiljenu crkvu da bi izmolili od Gospe zdravlje duše i tijela za sebe i svoje najbliže, upalili svijeću, pomirili se s Bogom u sakramentu pomirenja te se osnažili u euharistiji tijelom Kristovim. Za svetkovinu župa se pripravila devetnicom bogatom duhovnim i kulturnim sadržajem. Večernje misno slavlje u 19 sati predvodi provincijal fra Joško Kodžoman.

Jutarnje mise predvodili su fra Jakov Begonja u 7 sati, fra Bože Lovrić u 8 sati, fra Kruno Bekavac u 9 sati, fra Jozo Matić u 10 sati. U 15 sati euharistijsko slavlje za bolesnike predvodi fra Domagoj Runje, za djecu u 16 sati fra Luka Banić, fra Stipe Nimac za obitelji u 17 sati, fra Josip Gotovac za mlade u 18 sati, provincijal fra Joško Kodžoman u 19 i župnik fra Ante Udovičić za zahvalu u 20.30 sati.

Fotografije

 

Provincijal predvodio večernje slavlje Gospe od Zdravlja u Splitu

 

Utorak,

1. dan

Srijeda,

2. dan

Četvrtak,

3. dan

Petak,

4.dan

Subota,

5. dan

Nedjelja,

6. dan

Ponedjeljak,

7. dan

Utorak,

8. dan

Srijeda,

9. dan

 

Molitve Gospi od Zdravlja kroz devtnicu

Program kroz devetnicu

  

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas712
Ovaj mjesecOvaj mjesec49776
UkupnoUkupno7433476

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 44