Split-Trstenik: Održan regionalni sastanak

U franjevačkom samostanu Splitu na Trsteniku u ponedjeljak, 30. listopada 2013. održan je regionalni sastanak kojeg je organizirao fra Bruno Pezo, moderator trajne formacije. Sastanak je započeo u 9.30 sati molitvom Srednjeg časa. Nakon molitve fra Bruno je pozdravio provincijala fra Joška Kodžomana, predavače i braću.


Prvo predavanje na temu „Književnost kao sredstvo pastoralnog djelovanja“ održao je fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti. Fra Josip je na početku predavanja ukratko prikazao povijesni odnos književnosti i teologije, tj. isprepletenost književnih djela i teoloških egzegeza. Odnos tih disciplina mijenja se od II. vatikanskog sabora. Naime, pastoralna konstitucija Gaudium et spes je osvijestila važnost književnosti i umjetnosti za razumljiviji navještaj kršćanske poruke. Na kraju predavanja je iznio neke praktične sugestije s obzirom na književnost i pastoralno djelovanje.

Drugo predavanje održao je fra Marko Babić na temu „Časoslov-posvećenje rada i vremena“. Na početku je fra Marko naglasio, citirajući SC, kako je časoslov vrhunac i izvor pastoralnog djelovanja. Slijedeći smjernice Crkve i našega utemeljitelja sv. Franje predavač je kazao da se po liturgiji časova posvećuje čovjek i cjelokupno čovjekovo djelovanje. Naime, Krist je zapovjedio „treba svagda moliti i nikada ne sustati“ (Lk 18,1). Crkva, a tako i svaka franjevačka zajednica, i molitvom mora očitovati svoje zajedništvo. Nakon toga je progovorio o zajedničkoj molitvi u našim zajednicama i naglasio kako je časoslov prilika za pravo bogoštovlje jer se euharistijsko slavlje najbolje pripravlja liturgijom časova.

Nakon kratke diskusije braća su zajedno slavili svetu misu u crkvi Presvetog Otkupitelja. Slavlje je predvodio fra Bruno Pezo koji je u propovijedi naglasio kako je život sv. Franje Asiškoga svima nama upozorenje i poticaj. Završio je riječima Utemeljitelja „Ljubimo Boga i klanjajmo mu se čistim srcem i čistim duhom, jer on, tražeći ovo iznad svega, kaže: 'Istinski će se klanjaoci klanjati Ocu u duhu i istini.' Svi, naime, koji mu se klanjaju, treba da mu se klanjaju u duhu istinitosti. I iskazujmo mu pohvale danju i noću.

O. Provincijal je na kraju zahvalio fra Brunu na organizaciji regionalnih sastanaka. Regionalni sastanak u Splitu završio je zajedničkim ručkom i druženjem. Na sastanku su sudjelovala 24 franjevca.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Šibenik / Šubićevac: Predstavljanje knjige

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Najava Izbornog kapitula u Hrvatskom nacionalnom bratstvu OFS-a

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Vierzehnheiligen kod Bamberga: Pastoralni skup Digitalno doba i pastoral mladih, 7. - 10. 10. 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2218
Ovaj mjesecOvaj mjesec31953
UkupnoUkupno7167605

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 142