Split-Trstenik: Održan regionalni sastanak

U franjevačkom samostanu Splitu na Trsteniku u ponedjeljak, 30. listopada 2013. održan je regionalni sastanak kojeg je organizirao fra Bruno Pezo, moderator trajne formacije. Sastanak je započeo u 9.30 sati molitvom Srednjeg časa. Nakon molitve fra Bruno je pozdravio provincijala fra Joška Kodžomana, predavače i braću.


Prvo predavanje na temu „Književnost kao sredstvo pastoralnog djelovanja“ održao je fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti. Fra Josip je na početku predavanja ukratko prikazao povijesni odnos književnosti i teologije, tj. isprepletenost književnih djela i teoloških egzegeza. Odnos tih disciplina mijenja se od II. vatikanskog sabora. Naime, pastoralna konstitucija Gaudium et spes je osvijestila važnost književnosti i umjetnosti za razumljiviji navještaj kršćanske poruke. Na kraju predavanja je iznio neke praktične sugestije s obzirom na književnost i pastoralno djelovanje.

Drugo predavanje održao je fra Marko Babić na temu „Časoslov-posvećenje rada i vremena“. Na početku je fra Marko naglasio, citirajući SC, kako je časoslov vrhunac i izvor pastoralnog djelovanja. Slijedeći smjernice Crkve i našega utemeljitelja sv. Franje predavač je kazao da se po liturgiji časova posvećuje čovjek i cjelokupno čovjekovo djelovanje. Naime, Krist je zapovjedio „treba svagda moliti i nikada ne sustati“ (Lk 18,1). Crkva, a tako i svaka franjevačka zajednica, i molitvom mora očitovati svoje zajedništvo. Nakon toga je progovorio o zajedničkoj molitvi u našim zajednicama i naglasio kako je časoslov prilika za pravo bogoštovlje jer se euharistijsko slavlje najbolje pripravlja liturgijom časova.

Nakon kratke diskusije braća su zajedno slavili svetu misu u crkvi Presvetog Otkupitelja. Slavlje je predvodio fra Bruno Pezo koji je u propovijedi naglasio kako je život sv. Franje Asiškoga svima nama upozorenje i poticaj. Završio je riječima Utemeljitelja „Ljubimo Boga i klanjajmo mu se čistim srcem i čistim duhom, jer on, tražeći ovo iznad svega, kaže: 'Istinski će se klanjaoci klanjati Ocu u duhu i istini.' Svi, naime, koji mu se klanjaju, treba da mu se klanjaju u duhu istinitosti. I iskazujmo mu pohvale danju i noću.

O. Provincijal je na kraju zahvalio fra Brunu na organizaciji regionalnih sastanaka. Regionalni sastanak u Splitu završio je zajedničkim ručkom i druženjem. Na sastanku su sudjelovala 24 franjevca.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

2. - 13. prosinca: Sinj - Karitativna akcija "Daruj Božić"

*********

13./16./20. prosinca: Koncerti pjevačkog zbora „Neuma“ iz Drniša

**********

14. - 17. prosinca: Sinj - Duhovna obnova

*********

Trstenik: Mjesečne teme u OFS-u 'Blagovijest' - 2018.

*********

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1798
Ovaj mjesecOvaj mjesec39062
UkupnoUkupno5574569

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 71 

Administrator

franodoljanin@gmail.com