Postupak fra Rafe Kalinića objavljen u Zborniku radova s međunarodnoga znanstvenoga skupa

U izdanju Komisije Hrvatske biskupske konferencije i Biskupske konferencije Bosne i Hercegovine za hrvatski martirologij, objavljen je Zbornik radova s međunarodnoga znanstvenog skupa, koji je održan u Zagrebu 24. i 25. travnja 2012., pod naslovom Hrvatski mučenici i žrtve iz vremena komunističke vladavine (Zagreb, Glas Koncila, 2013., str. 707).

U Zborniku su objavljeni radovi s prvoga znanstvenoga skupa takve vrste u nas. Nakon pozdravnih govora, u prvoj cjelini obrađena je uvodna tema: Stradanje u Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini. U drugoj cjelini govori se o stradanja u nad/biskupijama i redovničkim zajednicama. Dok se treća cjelina odnosi na rezultate i planove postojećih postulatura i vicepostulatura za proglašenje mučenika. Zbornik završava posebnim dodatkom kao zaključnoj temi znanstvenoga skupa o hrvatskim mučenicima.

U trećoj cjelini koja se bavi rezultatima postulatura i vicepostulatura za proglašenje mučenika, dr. sc. fra Petar Bezina, član Franjevački provincije Presvetoga Otkupitelja, u članku “Postupak fra Rafe Kalinića”, od 660. do 610. str.), opisao je duhovni lik fra Rafe, koji je 24. rujna 1943. poginuo mučenički za svoju vjeru, njegove zadnje dane života i njegove posmrtne ostatke, kao i otvaranje postupka za proglašenje fra Rafe kršćanskim mučenikom i blaženikom.

Kako je ozakonjeno u Statutu Provincije, upravo dan smrti fra Rafe Kalinića, fra Stanka Bradarića i fra Milana Lapića, 24. rujna, proglašen je Danom mučenika Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja. 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas813
Ovaj mjesecOvaj mjesec28432
UkupnoUkupno6443049

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47 

Administrator

franodoljanin@gmail.com