Hrvace: Održan XVII. područni susret Frame

U subotu i nedjelju, 19. i 20. listopada 2013., u župi Svih svetih u Hrvacama održan je XVII. područni susret Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva pod geslom „A sada: ostaju vjera, ufanje i ljubav – to troje – ali najveća je među njima ljubav“ (1 Kor 13, 13). Na susretu se okupilo preko 160 framaša iz gotovo svih mjesnih bratstava: Frama Vrgorac (3), Frama Metković,(4) Frama Plina-Stablina (4), Frama Imotski (34), Frama Zmijavci (20), Frama Runovići (5), Frama Vinjani (18), Frama Podbablje (27), Frama Proložac (4), Frama Lovreć-Opanci (5), Frama Split - Gospa od Zdravlja (12), Frama Split – Sveta Obitelj (4), Frama Turjaci (2), Frama Otok Dalmatinski (5), Frama Sinj (4) te domaćini Frama Hrvace (12).


Susret je započeo u subotu u jutarnjim satima u župnoj crkvi gdje su nas pozdravili fra Ivan Vuletić, OFM, područni duhovni asistent, fra Neven Pavlinušić, župnik i Pero Mihaljević, područni predsjednik nakon čega je slijedio rad po skupinama s ciljem upoznavanja.

U 11:00 sati predavanje vezano za geslo susreta održao je fra Ivan Vuletić. Istaknuo je kako je čovjek biće vjere, te kako bez povjerenja u Boga, ljude, sebe i život oko sebe čovjek ne bi mogao živjeti. Istaknuo je kako vjeru trebamo promatrati kao dar Božji nama, a ono što dar čini darom jest nezasluženost, dar se ne da zaslužiti.

Kršćani, na poseban način framaši pozvani su živjeti ne život karikature, već kršćanski sakramentalni život. Podsjetio nas je na dužnosti u odnosu na našu vjeru i na glavne grijehe protiv vjere. Dio o vjeri, zaključio je odgovorom na pitanje zašto je krivo i nemoguće odvojiti vjeru u Krista od Crkve.

Govorom o nadi, istaknuo je kako je njezin temelj i glavni motiv, Bog i njegova obećanja. A glavni grijesi protiv nade, naravno očaj i preuzetnost. Na kraju smo se složili kako se kršćani najjasnije prepoznaju po ljubavi, kršćanskoj ljubavi koja je prihvaćanje drugoga u njegovoj različitosti. Uvidjeli smo razlike između kršćanske ljubavi, prijateljske ljubavi i zaljubljenosti. Zaključili smo da kao što je Kristova ljubav prema nama opipljiva i vidljiva, tako i naša ljubav je pozvana biti djelotvorna.

Poslije predavanja održan je još jedan rad po skupinama kako bi framaši razgovarali o predavanju i međusobno razmijenili iskustva, a nakon toga skupili smo se u crkvu na plenum. Nekoliko framaša odvažilo se pred svima iznijeti što su radili po skupinama, a posebno dirljiva bila su osobna svjedočanstva vjere u svakodnevnom životu. Na kraju plenuma nekoliko završnih riječi uputili su Mate Vukorepa, područni bratski animator (povjerenik za Framu) Franjevačkog svjetovnog reda i fra Ivan Vuletić, područni duhovni asistent.

Nakon ručka i popodnevnog odmora održane su Igre bez granica koje su animirali župnik fra Neven, bratstki animator Mate i bogoslovi: fra Ivan Đuzel, fra Dejan Međugorac, fra Kristijan Radas, fra Ante Batinović, fra Darijo Stanković, Željko Štrbac, te fra Petar Komljenović.   Igre su bile tako osmišljene da je svatko u nečemu mogao sudjelovati.

U 18:00 sati uslijedilo je pokorničko bogoslužje i sveta ispovijed te molitva krunice, a nakon toga euharistijsko slavlje u župnoj crkvi koje je predvodio fra Ivan. Poslije večere, bilo je slobodnog vremena za druženje, a nakon toga smo se uputili u školu na počinak.

U nedjelju dan smo započeli molitvom Jutarnje i doručkom, a središnji dio bilo je animiranje župne mise koju je predvodio fra Ivan Vuletić uz koncelebraciju fra Nevena Pavlinušića.

Na kraju euharistijskog slavlja, župnik je zahvalio Frami što je došla u njegovu župu i animirala misu te svim mjesnim bratstvima i područnim vijećnicima poklonio monografiju Hrvaca, a u ime cijelog područnog bratstva Frame, uz simboličan poklon, župniku se zahvalio predsjednik. Susret je završio zajedničkim ručkom i zadovoljnim i nasmiješenim licima framaša kojima je u znatnom broju ovo bio prvi ovakav susret.

Na kraju posebno hvala župniku Hrvaca fra Nevenu Pavlinušiću koji nas je srdačno primio i bio duhovna i organizacijska potpora cijelo vrijeme susreta, Frami Hrvace koja nas je najranije dočekala i pomagala tijekom cijelog susreta, kao i svima onima koji su nam na bilo koji način pomogli u organizacijskom smislu.

Fotografije 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1224
Ovaj mjesecOvaj mjesec15504
UkupnoUkupno7630382

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46