Split-Trstenik: Proslava sv. Franje Asiškoga

Na svetkovinu serafskog oca sv. Franje, 4. listopada 2013., splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predslavio je svečanim misnim slavljem u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu. U koncelebraciji su bili mnp. o. provincijal fra Joško Kodžoman; fra Petar Milanović Trapo, gvardijan samostana o. fra Ante Antića i magistar bogoslova; don Mario Buljević, vicerektor centralnog bogoslovnog sjemeništa te još devet svećenika. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevali su bogoslovi pod ravnanjem fra Frane Bosnića.


Ujedinjenjem Teologije u Splitu i Franjevačke visoke teološke škole iz Makarske u jedinstveni Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, bogoslovi (23)  i odgojitelji Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja desetu godinu zaredom slave blagdan sv. Franje zajedno s bogoslovima (40) i odgojiteljima splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

Nadbiskup je u propovijedi, uspoređujući naše vrijeme i vrijeme u kojem je živio sv. Franjo, naglasio: Franjo se u svom vremenu morao nositi s mentalitetom koji je nenormalno proglasio normalnim. Ono što je Franjo vidio pravim, potrebitim, onim što izlazi iz odnosa Boga i čovjeka, tadašnji je mentalitet proglasio nenormalnim. I naš je mentalitet spreman ljudsko i Božansko pa i franjevačko proglasiti beskorisnim. Potrebno je ‘svući’ sa sebe ovaj mentalitet koji nas je ‘obukao’ u svoje uniforme, kategorije, logiku. Treba imati hrabrosti za pristupiti ovome svijetu i čovjeku s njegovim poteškoćama i u njega unijeti poruku života. To je moguće samo ako život izvire iz nas jer tek tada možemo imati domet do periferije na koju nas poziva i papa Franjo.

Na završetku misnog slavlja gvardijan fra Petar zahvalio je ocu Nadbiskupu, o. Provincijalu i svima prisutnima što su uzveličali ovo slavlje. Nakon misnoga slavlja bogoslovi i odgojitelji nastavili su druženje za bratskim stolom.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1382
Ovaj mjesecOvaj mjesec43822
UkupnoUkupno7510655

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 112