Split-Trstenik: Proslava sv. Franje Asiškoga

Na svetkovinu serafskog oca sv. Franje, 4. listopada 2013., splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predslavio je svečanim misnim slavljem u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu. U koncelebraciji su bili mnp. o. provincijal fra Joško Kodžoman; fra Petar Milanović Trapo, gvardijan samostana o. fra Ante Antića i magistar bogoslova; don Mario Buljević, vicerektor centralnog bogoslovnog sjemeništa te još devet svećenika. Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevali su bogoslovi pod ravnanjem fra Frane Bosnića.


Ujedinjenjem Teologije u Splitu i Franjevačke visoke teološke škole iz Makarske u jedinstveni Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, bogoslovi (23)  i odgojitelji Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja desetu godinu zaredom slave blagdan sv. Franje zajedno s bogoslovima (40) i odgojiteljima splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

Nadbiskup je u propovijedi, uspoređujući naše vrijeme i vrijeme u kojem je živio sv. Franjo, naglasio: Franjo se u svom vremenu morao nositi s mentalitetom koji je nenormalno proglasio normalnim. Ono što je Franjo vidio pravim, potrebitim, onim što izlazi iz odnosa Boga i čovjeka, tadašnji je mentalitet proglasio nenormalnim. I naš je mentalitet spreman ljudsko i Božansko pa i franjevačko proglasiti beskorisnim. Potrebno je ‘svući’ sa sebe ovaj mentalitet koji nas je ‘obukao’ u svoje uniforme, kategorije, logiku. Treba imati hrabrosti za pristupiti ovome svijetu i čovjeku s njegovim poteškoćama i u njega unijeti poruku života. To je moguće samo ako život izvire iz nas jer tek tada možemo imati domet do periferije na koju nas poziva i papa Franjo.

Na završetku misnog slavlja gvardijan fra Petar zahvalio je ocu Nadbiskupu, o. Provincijalu i svima prisutnima što su uzveličali ovo slavlje. Nakon misnoga slavlja bogoslovi i odgojitelji nastavili su druženje za bratskim stolom.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2018.

***********

13. - 16. srpnja: Proslava Gospe Karmelske u Runovićima

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u župi Studenci

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u Metkoviću

***********

17. - 20. srpnja: Brist - Proslava sv. Margarite

***********

21. srpnja: Molitvena hodnja „Koracima nade u istinu“ – Bulić-Vukšić-Lišane

***********

30.7.-2.8.: Proslava Gospe od Anđela na Visovcu

***********

27.7.-19.8.: Hodočašća i devetnica Gospi Sinjskoj

***********

1. kolovoza: Hodočašće duhovnih zvanja Gospi Sinjskoj

************

15. kolovoza: Slavlje Velike Gospe u Sinju

*************

18. kolovoza: Sinj - Proslava 50. obljetnice mature

**********

7. studenoga: Povijesno otkrivanje reljefa Gospe Sinjske u Nazaretu

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas682
Ovaj mjesecOvaj mjesec42278
UkupnoUkupno6103165

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 127 

Administrator

franodoljanin@gmail.com