Započela nova akademska godina na KBF-u u Splitu

Početak nove akademske godine 2013./2014. na Katoličkom bogoslovnom fakultetu Sveučilišta u Splitu obilježen je svečanim euharistijskim slavljem u utorak 1. listopada u kapeli splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Misno slavlje predvodio je Veliki kancelar Fakulteta splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić u koncelebraciji s dubrovačkim biskupom Matom Uzinićem, provincijalom Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja fra Joškom Kodžomanom, profesorima i odgojiteljima.


Pozdravivši sve sudionike slavlja, mons. Barišić je kazao kako je dan blagdana sv. Terezije od Djeteta Isusa, najprikladniji za početak nove akademske godine jer upravo u njoj studenti mogu prepoznati svoju mladost, ideale i životno ostvarenje. „Danas slavimo Malu Tereziju koja je sa svojih 16 godina ušla u jednu samostansku zajednicu i razočarala se. Uvidjela je da to mjesto nije oaza svetosti. Tada je mogla otići, no ona ostaje i provodi reformu, ali ne u samostanu nego u svome životu te živeći kršćanski, s puno razumijevanja i ljubavi, ona u zajednicu unosi novost i živost“. Nadbiskup je studentima poručio da trebaju slijediti njen primjer jer sada ulaze u zajednicu KBF-a te da ne smiju zaboraviti koliko je potrebno prihvatiti svoje mane i pogreške, ali i prihvatiti drugoga jer upravo ljubav prema bližnjemu svjedoči koliko ljubimo Boga. Osvrnuvši se na Evanđelje u kojem Isus učenicima govori da budu kao djeca, nadbiskup je naglasio da su temelji djeteta u njegovim roditeljima. Povjerenje i ljubav roditelja djetetu daju  sigurnost da može rasti i hrabro se nositi sa izazovima života. „Svatko od nas ima roditelja i temelj u Gospodinu. Povjerenje u Njega je ispravan put našeg odrastanja. Ako je Bog u središtu našeg života, onda se možemo u potpunosti ostvariti“, kazao je nadbiskup i studentima zaželio da se u ovoj godini ostvare i da postanu znak Kristov u svijetu. „Neka nam sv. Terezija pomogne da zajedno stvorimo zajednicu koja neprestano traga za istinom, a istina je Isus Krist“.

Misno je slavlje završilo himnom Duhu Svetomu „O dođi Stvorče“, a program je nastavljen u velikoj dvorani Fakulteta. Prigodnu riječ nazočnima kao i dobrodošlicu studentima uputio je nadbiskup Barišić. Potom je, sve važne obavijesti o predavanjima i tijeku rada u novoj akademskoj godini, studentima iznio prodekan za nastavu doc. dr. sc. Alojzije Čondić. Redovita predavanja počinju u srijedu 2. listopada 2013. (Kristina Bitanga)

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Karin: Znanstveno stručni simpozij o razaranju i obnovi

************

Split/Trstenik: Tribina

Katolička Crkva i aktualnosti ekumenskog dijaloga zadnjih pedeset godina

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas880
Ovaj mjesecOvaj mjesec44211
UkupnoUkupno7427911

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 45