Vukšić: Proslava sv. Mihovila

U Vukšiću, župa Lišane, vjernici su u nedjelju, 29. rujna 2013., proslavili blagdan sv. Mihovila, svoga nebeskog zaštitnika. Procesiju oko župe kuće i euharistijsko slavlje predvodio je župnik fra Damir Ćiro Čikara koji je u propovijedi upozorio na opasnosti kojim zlo u najrazličitijim oblicima prijeti današnjem svijetu i osobito mladim ljudima. Zlo nastaje kada čovjek nije svjestan da je prisutno i kada uvjeri čovjeka da je ljudsko vrijeme nadoknadivo i povratno. Mihovil je imao hrabrosti stati ispred Lucifera i usprotiviti mu se, a baš ta njegova hrabrost trebala bi biti vodilja vjerničkom puku da ne odustaje u svojim ciljevima, da se bori za ono dobro i potrebno, za zdravu obitelj i društvo, kazao je župnik u propovijedi.


Za vrijeme euharistijskog slavlja mješoviti crkveni zbor iz Vukšića pjevao je tradicionalne napjeve pod vodstvom sestre Ljiljane Radaš.

Nakon misnog slavlja vukšićki su vjernici na mjesnom groblju uza samu crkvu položili cvijeće i zapalili svijeće na grobove svojih pokojnika. Dva dana prije blagdana sv. Mihovila, 27. rujna 1991., pobunjeni srbi su okupirali Vukšić, spalili župnu crkvu, minirali dvije mjesne crkve Sv. Kate i  mučki ubili sedmero starijih osoba, stanovnike natjerali u izbjeglištvo. Nakon povratka kućama u obnovi porušenih ognjišta nisu zaboravili hram nebeskog patrona. Lijepa i, četiri stoljeća stara crkva Sv. Mihovila, obnovljena je 1996. a 2008. dobila je i nova zvona. Poslije mise domaćini su, uz potporu gostiju, zaigrali biračko kolo, zapjevali stare narodne pjesme i na taj način obnovili tradiciju.

Fotografije

Marko Mane Ledenko


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Primorski Dolac: Pastirski pohod

************

Šibenik /Šubićevac

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas187
Ovaj mjesecOvaj mjesec50459
UkupnoUkupno7186111

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 31