Split: Fra Ivan Šimunac zaređen za đakona

U crkvi Gospe od Zdravlja za vrijeme euharistijskog slavlja u petak, 11. srpnja 2013., za đakona je zaređen fra Ivan Šimunac iz župe Lišane Ostrovičke. Fra Ivana je zaredio mons. Marin Barišić, splitsko-makarski nadbiskup, koji je predvodio euharistijsko slavlje, a u koncelebraciji su bili provincijal fra Joško Kodžoman, fra Ante Udovičić, vikar Provincije i župnik Gospe od Zdravlja, fra Jakov Begonja, gvardijan, odgojitelji i još 11 svećenika.

Fra Stipe Nimac, odgojitelj ređenika i profesor na KBF-u u Splitu, uoči početka slavlja, protumačio je obred đakonskog ređenja i završio riječima „oraspoložimo se za ovaj sveti čin, moleći dostojanstveno i pobožno za našega novog ređenika kako bi on ostao dostojan službenik Božji i vjeran u odgovoru na dar Božjeg poziva“.


„Ovaj nas događaj ređenja nadilazi jer dolazi odozgor. Ovo je dar našoj Provinciji i Crkvi“ rekao je nadbiskup Barišić uvodeći u slavlje ređenja, a zatim dodao da prepoznamo taj dar i otvorimo svoja srca za taj dar. Nadbiskup je pozdravio o. Provincijala, gvardijana, župnika, braću franjevce, obitelj, braću i sestre.

Nakon što je fra Stipe Nimac pred nadbiskupom zajamčio da je kandidat prema sudu Crkve prikladan za đakonsku službu, nadbiskup je održao prigodnu homiliju u kojoj je naglasio kako je poslanje Josipa egipatskog bilo u službi drugoga, bližnjega, a vrhunac tog poslanja je ostvareno u Isusu Kristu. Nažalost, danas čovjek pokušava vidjeti samo sebe, činiti ono što se njemu sviđa i što njega čini zadovoljnim i sretnim, a zaboravlja bližnjega. Obraćajući se fra Ivanu, nadbiskup je zaželio da svojim životom ugodi Bogu i da bude na korist ljudima. „Bog te, fra Ivane, šalje da budeš svjetlo u svijetu“, rekao je nadbiskup i nadodao kako u tom svijetu ima previše vukove naravi, naravi egoizma i gramzljivosti, ali se od Božjih ugodnika očekuje da budu jednostavni i da imaju inteligenciju koja će vidjeti bližnjega, a ne inteligenciju kako prevariti drugoga. Bog, šaljući u svijet, daje slobodu i sigurnost, svoju zaštitu koja oslobađa od straha. Služiti čovjeku znači i osmjeh, i dobra riječ, i priznanje, i uvažavanje dostojanstva osobe. Biti u službi Božjoj i na korist bližnjima znači, kao što kaže papa Franjo, približiti se čovjeku, pomoći mu i biti mu od koristi. Na kraju je nadbiskup izrazio želju da fra Ivan otkriva karizmu i veličinu svojega utemeljitelja sv. Franju Asiškoga koji je svojim životom posvjedočio ljubav prema bližnjemu. Nakon propovijedi mons. Marin Barišić je zaredio fra Ivana Šimunca za đakona.

Nakon popričesne molitve, uz zahvale i čestitke nadbiskupa Marina Barišića, nazočnima je svoju riječ uputio provincijal fra Joško Kodžoman koji je rekao: „Preuzvišeni oče Nadbiskupe, poštovana braćo svećenici, časne sestre, bogoslovi, cijenjena rodbino i prijatelji našeg fra Ivana, braćo i sestre! Želim prije svega zahvaliti Bogu na velikom daru Njegove ljubavi prema svima nama. Hvala mu na daru žive vjere, koja je i našeg današnjeg ređenika, fra Ivana Šimunca, potakla na važnu životnu odluku da, kao član naše Provincije, spremno služi Crkvi, ljudima i Bogu.

Hvala obitelji, koja nam je darovala fra Ivana i koja je u njemu razvijala i odgajala osjećaj pripadnosti i odgovornosti za Crkvu Kristovu na zemlji, u kojoj će odsada, kao njezin službenik, hrabro i vjerno služiti na dobrobit svih njezinih članova i svih ljudi dobre volje.

Hvala ocu Nadbiskupu, koji je predvodio ovu sv. misu i u njoj obred đakonskog ređenja. Oče Nadbiskupe, hvala Vam na životnim i poticajnim riječima, koje ste uputili svima nama okupljenima.

Konačno, dragi fra Ivane, kao tvoj redovnički poglavar, neizmjerno se veselim tvojoj odluci da nastaviš živjeti i raditi na njivi Gospodnjoj. Po zagovoru sv. našeg oca Franje, tebe i sve nazočne neka čuva i štiti, te u svemu što je dobro i plemenito nadahnjuje i prati Bog, izvor svake životne milosti i razlog našeg vjerničkog optimizma i zahvalnosti.“

Fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja, čestitao je fra Ivanu i zahvalio svima koji su doprinijeli ovom slavlju kao i onima koji svoju ljubav i znanje utkali u odgoj fra Ivana.

Liturgijsko pjevanje predvodio je, uz orguljsku pratnju s. Zorislave Radić, Mješoviti zbor župe Gospe od Zdravlja pod ravnanjem mo fra Stipice Grgata.

Đakonsku službu fra Ivan će vršiti u župi Sv. Ilije u Metkoviću.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1299
Ovaj mjesecOvaj mjesec15579
UkupnoUkupno7630457

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 121