Hodočašće vjernika Drniškog dekanata na Visovac

Vjernici iz Drniškog dekanata i samostanskog okružja u subotu, 15. lipnja 2013., hodočastili, su pod vodstvom svojih župnika, na Visovac. Hodočašće je organizirao drniški dekan fra Ivan Maletić u zajedništvu s visovačkim gvardijanom fra Matom Gverićem.

Molitva krunice i procesija prethodili su euharistijskom slavlju u 10.30 koje je predslavio fra Ante Udovičić, vikar Provincije i župnik Gospe od Zdravlja, uz koncelebraciju 15-orice svećenika. Misno slavlje animirali su novaci.


Fra Ante se u propovijedi osvrnuo na aktualnu temu Godine vjere te započeo s činjenicom da je vjera osobni čovjekov čin, tj. odgovor čovjeka Bogu na njegov poziv. Vjera nije otok i nitko ne može sâm vjerovati niti sâm sebi dati vjeru. Vjernik je vjeru primio od drugih i drugima je treba prenijeti. Naša ljubav prema Isusu Kristu tjera nas da dijelimo svoju vjeru. Bog svojom objavom nama započinje razgovor s nama kao s prijateljima, on je tu, on je osoba. Vjera nije i ne može biti samo dio čovjeka, nego uključuje cijeloga čovjeka. Poslušati vjerom znači slobodno se podložiti Riječi koju čujemo, podložiti se Bogu koji je istina. Bl. Djevica Marija je pravi primjer ostvarenja vjere. Na najsavršeniji način je bila poslušna vjeri i Bogu. Zbog njene vjere svi naraštaji je zovu 'blaženom'. Njena se vjera nikada nije pokolebala, ni na času smrti njenog Sina.

Vjera ne može biti besplodna, nego ona mijenja čovjeka jer u vjeri se potrebno konstantno oblikovati. Sv. Franjo je kao novi čovjek, preobražen, krenuo putevima praštanja i opraštanja, što su temeljne oznake ne samo franjevaštva, nego i Svetog pisma. Potrebno je primiti ideal oprosta – sveopće bratstvo sa svima i svime. Franjo nije bio teoretičar, nego je živio prožet praštanjem; nije živio svoju vjeru samo nedjeljom, nego svaki dan. Doživio je preobrazbu upoznavši Krista na križu, Krista patnika; oprostio je sebi, prihvatio je Božji oprost, te je tako bio sposoban izmiriti se sa svim stvorenjima. Franjo nikada nije upadao u malodušnost i očaj, nego se predavao Božjoj ljubavi. Bogu trebamo podložiti svoju volju jer njemu je sve moguće. Podložiti volju Bogu nosi i odgovornost – biti darom spasenja svima s kojima se susrećemo. Biti pomiren s Bogom znači biti pomiren sa svakim čovjekom.

Na kraju misnog slavlja riječi zahvale uputili su fra Ivan Maletić, drniški dekan i miljevački župnik, zahvalivši fra Anti u ime dekanata i župnika iz okolnih župa, te gvardijan samostana Gospe od Milosti fra Mate Gverić kazavši kako je potrebno živjeti vjeru, a ne živjeti samo religiozno.

Nakon sv. mise slavlje se nastavilo za bratskim stolom.

Tekst: fra Stipan Vugdelija

Fotografije: fra Dražan Tadić


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas103
Ovaj mjesecOvaj mjesec53829
UkupnoUkupno7520662

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42