Sinj: Održan regionalni sastanak

Fra Bruno Pezo, moderator trajne formacije, organizirao je regionalni sastanak u franjevačkom samostanu u Sinju u srijedu, 8. svibnja 2013.

Na početku sastanka u 16.00 sati fra Bruno je pročitao molitvu iz spisa sv. Franje i pozdravio okupljenu braću. Nakon molitve i pozdrava duhovno razmišljanje na temu „Dublje u vjeri u Godini vjere“ održao je fra Miroslav Bustruc, župnik Bristivice. Razmišljanjem je započeo svetopisamskim tekstom iz poslanice Hebrejima (11,1 – 12,3). Taj svetopisamski tekst, rekao je fra Miroslav, govori o osobama i njihovoj vjeri koja je uvijek rasla. Govoreći o rastu vjere fra Miroslav je istakao kako je Isus u svojim nastupima uvijek upućivao na proroke, svjedočanstvo Ivana Krstitelja, djela koja je sam Isus činio i svjedočenje Oca Nebeskoga o njemu. Za dublji rast u vjeri potrebna je odluka svakog pojedinca. Ta odluka za rast u vjeri prožeta je slušanjem riječi Božje, svjedočenjem i djelima. Nažalost, odluka se može i odgađati.


Fra Bruno Pezo održao je kratko predavanje na temu „Žrtva u svjetlu vjere“. Na početku predavanja kratko je, na temelju svetopisamskih tekstova, protumačio pojam žrtve. Potom je govorio o žrtvi redovničkog života u svjetlu Isusove žrtve istaknuvši tri karakteristike žrtve: vjera (bez vjere žrtva nema smisla), ljubav i dobra djela. U tom kontekstu je naglasio kako je sv. Franjo od početka svoga obraćenja do smrti živio u potpunom predanju Bogu i ljudima jer je shvatio da je žrtva sastavni dio ljudskoga života. Sv. Franjo taj dar (predanje Bogu9 nije zaželio zadržati samo za sebe nego ga je želio prenijeti i drugima, posebno pozivajući svoju braću na duhovnu žrtvu. Nastavljajući predavanje, fra Bruno je istaknuo kako je nijekanje sebe (žrtvovanje vlastite volje) vrlo teško kao i žrtvovanje za druge. Prihvatiti sve iz ljubavi prema Bogu i bližnjima jest žrtva koja rađa radost. Predavanje je završio molitvom.

Nakon razmišljanja i predavanja bila je vrlo kratka diskusija. Euharistijsko slavlje u kapeli franjevačkog samostana predslavio je fra Bruno Pezo koji je u propovijedi istakao važnost vjere koja se ostvaruje u zajedništvu i istini. U zajedništvu i istini s Ocem nebeskim i u međusobnom zajedništvu kao pojedinci i zajednica imamo snagu za dobro i snagu za oduprijeti se zlu.

Susret je završio zajedničkim druženjem.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1032
Ovaj mjesecOvaj mjesec66240
UkupnoUkupno7608741

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 60