Kruševo: Proslavljen blagdan sv. Jurja i otvoren trg

Svečano euharistijsko slavlje u crkvi Sv. Jurja je predvodio fra Ante Udovičić, vikar Provincije i župnik Gospe od Zdravlja u Splitu, u zajedništvu sa župnikom fra Ivanom Nimcem i devetoro subraće svećenika.


Jedna župa je vrijedna koliko je postojana u vjeri, a naš narod je jedan od rijetkih koji je katoličku vjeru prihvatio bez prisile, naglasio je u svojoj propovijedi fra Ante. Sv. Juraj, kršćanski svetac i jedan od najslavnijih kršćanskih mučenika Istočne i Zapadne Crkve. Prema legendi, česte su slike i kipovi gdje Sveti Juraj mačem pobjeđuje zmaja. U počecima kršćanstva zmaj je simbolizirao zlo, što se u prenesenom značenju odnosilo na poganstvo. Samo nas istina, predstavljena s ljubavlju i jasnoćom, može izvesti iz ove tame na svijetlo. Trebamo se vratiti u prošlost kad se prošlost iskrivljuje, naglasio je. Milost Božja je milosrđe, velikodušna vjernost svojima, nepokolebljiva solidnost preuzetim obavezama, nježnost srca i privrženost onima koje ljubi, neiscrpna pravednost sposobna svim stvorenjima osigurati puninu njihovih prava i ispuniti sva njihova očekivanja. Imamo li snage prihvatiti Veliki petak kao uskrsnuće i život vječni. Ako nemaš Boga u sebi, ako živiš bez molitve, ako nemaš želju u srcu svaki dan prepoznavati i tjerati zamke sotone, uzaludna je ovozemaljska stvarnost, poručio je fra Ante.

Nakon svete mise prigodnom svečanošću otvoren je trg površine 7.500 metara četvornih koji je inicijativom župnika fra Ivana Nimca i MO Kruševo te  odlukom Gradskog vijeća službeno nazvan 'Park fra Ante Pavlov', mučki ubijenog župnika 1944. godine.

Na mjestu gdje je duhovni centar Kruševa, župna crkva Sv. Jurja, mjesno groblje i kapelica izgrađen je trg koji je u službi i crkve i ljudi, rekao je dr. Ante Župan, gradonačelnik Obrovca.

Vrijednost radova je jedan milijun i 60 tisuća kuna a izvođač je tvrtka Alte gradnja d.o.o. sa kooperantima.

Tridesetih godina prošlog stoljeća fra Ante je napravio svojevrsni podvig, izgradio je svojevrsni vodovod sa slavinom. Ovdje gdje je bio kamen i trnje podigao se trg. Prethodno je podignut zvonik, cesta, vodovod, kapelica, nabrajao je Župan.

Fra Ante Pavlov rodio se u Kaštelima, župnikom Kruševa je bio od 1933. do 1944. Tada su da zajedno sa sumještanima Stipanom Anićem, Rokom Erslanom i Evanom Šošom odveli. Ubijen je a kosti mu nisu uopće pronađene. Prema pričanju najstarijih mjestana , dan potom izvjesni Dopuđ došao je kod majke fra Ante i podrugljivo upitao: "Puno mu je ledeno, poručio je da mu pošaljite biljac (pokrivač od vune)." Ucviljena majka Dopuđu je ipak dala biljac.

Usprkos projektu župnik fra Ivan je bio svojevrsni kreator i koordinator, dobri duh projekta, rekao je Drago Šakić, direktor Alte gradnja.

Trg se nalazi pokraj crkve usred sela, sa sjeverne strane groblja i kapelice. Crkva je sagrađena 1845. na ruševinama starokršćanske bazilike iz 4. stoljeća. Početkom Domovinskog rata 1991. godine minirali pobunjeni Srbi u Domovinskom ratu. Sadašnju župnu crkvu posvetio je 2001. nadbiskup Ivan Prenđa.

Na 7.500 metara četvornih, parkiralište je površine 1.400 metara četvornih. Postavljena je 21 klupa, izgrađeno 800 metara nogostupa u kamenu, isto toliko i kamene ograde. Posađeno je na stotine sadnice cvijeća i ukrasnog grmlja te točno 100 sadnica maslina, nabrajao je Šakić.

Nakon procesije i obreda blagoslova uz bogat stol je upriličena pučka fešta.

Fotografije


 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

III. sjednica područnoga Vijeća Splitsko-dubrovačkoga OFS-a

************

Plina-Stablina

************

Baćina

************

Otok: Proslava sv. Luke

************

Obiteljski susret

************


Dani crkvene glazbe 2019.

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas248
Ovaj mjesecOvaj mjesec42677
UkupnoUkupno7178329

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 24