Split: Dr. fra Ante Vučković gost Verbumovog Susreta s autorom u Splitu

U Verbumovoj Knjižari sv. Frane u Splitu u utorak 24. studenoga održan je još jedan Susret s autorom, a gost je bio poznati autor knjiga i tekstova s područja kršćanske duhovnosti dr. fra Ante Vučković, prodekan za znanost Katoličkoga bogoslovnog fakulteta Sveučilišta u Splitu, zapaženi voditelj duhovnih vježbi i seminara, u vrijeme rata i poslije njega posebno angažiran na pitanjima pomirenja i opraštanja u okviru Franjevačkog instituta za kulturu mira u Splitu. Dr. Vučković je autor mnoštva članaka i nekoliko knjiga: "Dimenzija slušanja kod M. Heideggera" (1993.), "Riječju probuđeni" (2003.), "Dah sile Božje" (2005.), "Putovi i stranputice praštanja" (2006.) te upravo objavljene knjige "Imena i riječi".

Na susretu dr. Vučković je govorio o svojim knjigama, kako su nastajale i kako su objavljivane. Istaknuo je i kako za sebe ne bi rekao da je u školsko doba imao "dara za pisanje", jer su to mnogo bolje činile njegove školske kolege, ali je s vremenom kroz riječ ušao u dijalog s Riječi. Vučkovićeva možda i najpoznatija knjiga je "Riječju probuđeni". Nastala je po njegovu povratku sa studija iz inozemstva, a donosi niz tekstova o različitim ljudskim stanjima i emocijama: vjeri i povjerenju, suparništvu, suzama, bolesti, strahu, radosti, nasilju. Premda je riječ o tekstovima pisanim iz pera filozofa, dr. Vučković je ipak pronašao načina kako da u jednostavnosti izričaja dotakne gotovo svakog čitatelja. To će se nastaviti i u drugim njegovim knjigama. Sam kaže kako je uvidio potrebu jednostavnosti izričaja, jer se ono što se ima reći može reći na najjednostavniji način, premda, dodaje, put do te jednostavnosti nije lagan. Dobar dio njegovih tekstova proizlazi iz toga što je imao prigodu slušati mnoge životne priče u "zaštićenom prostoru", kako ga sam naziva, te je njima zahvalan za uvide u ponore ljudske patnje, žudnje za Bogom i mirom te iskrenosti. Smatra da nikad ničim ne bi mogao zaslužiti toliko povjerenja da nije svećenik, a taj rad s ljudima umnogome ga je obogaćivao. Prisjetio se i kako mu je u tom radu s ljudima bilo najteže naučiti kako slušati patnju i nakon toga mirno spavati.

Vučković je također, poznat kao voditelj duhovnih obnova i seminara, koji imaju svoj osobit, gotovo autorski pečat. Upitan jesu li ljudi izgubili interes za duhovnost, rekao je kako "glad" za duhovnim sadržajima ne iščezava. Istaknuo je kako mnogo poslovno putuje pa na taj način ima i privilegij da zna kakva je situacija van Hrvatske. Pune crkve u Hrvatskoj iznimka su s obzirom na europsku stvarnost. Taj pozitivni moment hrvatske zbilje prepoznaje kao odlučujući za one koji moraju odgovarati na traženja i potrebe, osobito mladih ljudi, koji su još uvijek poprilično bliski Crkvi. Stvarnost i sadržaji kakvi se nude putem medija i drugih javnih sadržaja često su laki, a Vučković ističe da bi se svaki čovjek trebao zaštititi na način koji njemu najbolje odgovara.

U svom radu često se susretao s problematikom oprosta i pomirenja, a u novijoj hrvatskoj povijesti osobito s obzirom na ratna zbivanja, rane i posljedice. Prisjetio se prigodom susreta kako se i sam pitao: Što ćemo s kršćanstvom za vrijeme rata?! Dok su drugi odgovarali: Neka pričeka, on se odlučio za rad s ljudima na tragu oprosta i pomirenja. Od mnoštva tekstova koje je napisao na tu temu, objavljen je onaj mali, ali sržni u knjizi "Putovi i stranputice praštanja".

Vučkovićeva nova knjiga, koja je bila i povod susretu, drukčija je od dosadašnjih i stilom i tematikom iznimna je po tome što filozof "ostatak svijeta" upoznaje sa svojim kolegama, "dragim misaonim prijateljima", i to kroz vrlo zanimljive anegdote i pojedinosti iz njihovih života što dovodi do novih anegdota i pouka svakog pojedinačnog teksta, koji odišu ne samo ozbiljnošću, nego i humorom, dosjetkama, jednostavnošću izričaja, poučnošću itd., sabranih pod zanimljivim naslovima koji sami po sebi već plijene pažnju poput: Levinas i pas, Merton i zlodusi, Tomina šutnja, Ivan Pavao bez riječi, Nepostojeći Hussler, Eco i neslušanje… (IKA)

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1611
Ovaj mjesecOvaj mjesec3956
UkupnoUkupno7618834

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 75