Korizmice u crkvi Gospe od Zdravlja u Splitu

U pripravi za kršćansku svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova (31. ožujka 2013.), pod okriljem Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, od Pepelnice (13. veljače) do Velike srijede (27. ožujka) obavljamo pobožnost 'Četrdeset korizmica Svetom Križu'.

Pobožnost smo započeli kada smo na Čistu srijedu, 13. veljače, na početku mise u 19 sati, uz pjesmu 'Crux fidélis, inter omnes’, unijeli Sveti Križ i postavili ga uz glavni oltar.


Od tada, svaku večer kroz korizmeno vrijeme, na početku večernje mise u 19 sati, uz prigodnu pokorničku molitvu, na Sveti Križ postavljamo po jednu trnovu grančicu. Tako, u znaku trnove grančice, predajemo Svetom Križu svoje grijehe da ih Isus ponese do Svetoga Brda, na kojemu je bio razapet; da bi nas pred Bogom otkupio u svojoj muci, smrti i ukopu, te nama, svojim vjernicima, po slavnom svojem uskrsnuću, udijelio oproštenje grijeha i mir u duši.

Za vrijeme obavljanja pobožnosti Križnoga puta, petkom i nedjeljom u 18,15 sati, Sveti Križ nosimo od postaje do postaje i na kraju svećenik podijeljuje prisutnim vjernicima blagoslov sa Svetim Križem.

Četrdeset korizmica Svetom Križu, pod okriljem Gospe od Zdravlja u Splitu, naša je vjernička zahvalnica Isusu Kristu - Presvetom Otkupitelju.

Pobožnost Četrdeset korizmica Svetom Križu

Na početku mise svećenik uvodi u pokajnički čin...

U predvečerje ovoga korizmenoga dana, pod okriljem Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobromu, obavljamo Pobožnost 40 večernjih korizmica, kao vjerničku pripravu za kršćansku svetkovinu Uskrsnuća Gospodinova.

... i nastavlja uz postavljanje trnove grančice

U znaku trnove grančice, koju postavljamo na Sveti Križ, predat ćemo Isusu naše skrušene molitve da ih ponese do svoga Svetoga Brda, na kojemu je bio razapet, da bi nas pred Bogom otkupio u svojoj muci, smrti, ukopu, te nama, svojim vjernicima, po slavnom svojem uskrsnuću, udijelio oproštenje grijeha i mir u duši.

 

Prvi pokajnički čin

Gospodine, dok sam griješio, bilo ti je žao gledati mene, svoje dijete, i zatvarao si očinski pogled od mene, da ne vidiš moje grijehe. U meni se tada, kao u tvom dijetetu, probudila nada u tvoje božansko milosrđe i vjera me izazvala da se pokajem za svoje grijehe.

Svećenik usklikne: Gospodine, smiluj se.

Vjernici odgovore: Gospodine, smiluj se.

 

Drugi pokajnički čin

Kriste, dok sam se kajao, bilo ti je milo čuti moje pokajanje, i tada si sa Svetoga Križa otvorio svoj otkupiteljski pogled prema meni, da mi oprostiš grijehe. Tada se naš pogled, u mom pokajanju i tvom otkupljenju, opet susreli u blaženom pogledu milosrdnoga Oca.

Svećenik usklikne: Kriste, smiluj se.

Vjernici odgovore: Kriste, smiluj se.

 

Treći pokajnički čin

Gospodine, po vjerničkom pokajanju postao sam bliži tebi, svome Stvoritelju; postao sam ovisnik tvoga božanskog milosrđa. Ovo me poučio tvoj Sin, Isus Krist, moj Otkupitelj, kojega si poslao k meni, da vjera u tebe, u meni izazove blaženo raspoloženje.

Svećenik usklikne: Gospodine, smiluj se.

Vjernici odgovore: Gospodine, smiluj se.

 

Svećenik zaključi pokorničke vapaje

Smilovao nam se svemogući Bog,

otpustio nam grijehe naše

i priveo nas u život vječni.

Vjernici odgovore: Amen.

 

 
 

Pretraži sadržaj

Najave

Proslava Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom

12. - 21. studenoga 2018.

**********

15. studenoga: Šubićevac - Izložba udruge Faust povodom 40. obljetnice župe

**********

17. studenoga: Mainz - 21. smotra crkvenih zborova

**********

17.-19. studenoga: Trstenik - Proslava sv. Elizabete

**********

18.-21. studenoga: Dubrava - Proslava Gospe od Zdravlja

**********

24. studenoga: Šubićevac - Koncert duhovne glazbe

**********

27.-30. studenoga: Šubićevac - 40. obljetnica župe

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas210
Ovaj mjesecOvaj mjesec30515
UkupnoUkupno6375619

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 67 

Administrator

franodoljanin@gmail.com