Imotski: Fra Luka Tomašević održao predavanje framašima

Imotski framaši nekoliko puta godišnje organiziraju dolazak gosta predavača koji održi predavanje o nekoj aktualnoj temi. Prvi gost predavač u ovoj godini bio je prof. dr. fra Luka Tomašević, profesor moralne teologije na KBF-u u Splitu, koji je u petak 25. siječnja u 20:00 sati održao predavanje o eutanaziji i distanaziji. Na susretu je bilo i nekoliko članova mjesnog bratstva OFS-a.

Fra Luka je na jasan, zanimljiv i jednostavan način predstavio imotskim framašima navedenu temu. Na početku je naveo da se pojam eutanazije tijekom stoljeća razvijao sve do današnjeg shvaćanja eutanazije kao ubojstva iz samilosti (mercy killing). Mnogi danas inzistiraju na pravu na smrt jer, kako kažu, nisu mogli birati svoj život, ali mogu birati svoju smrt. Fra Luka je istaknuo da je život dar koji Bog daje. Bog stvara život, a čovjek ga samo može prenositi. Predavač je uveo novi pojam u suvremeno razmišljanje o životu – eubiozija, tj. trud oko dobrog, kvalitetnog života, što je čovjekov zadatak.

S druge strane, postoji i distanazija kao terapeutsko uporno održavanje života medicinskim aparatima i lijekovima. Pri tome se može bolesnom čovjeku otežati umiranje, povećavajući mu agoniju prelaska s ovog svijeta.

Poteškoće u razmišljanju o moralnosti eutanazije i distanazije donosi činjenica da se ne može točno definirati trenutak smrti. Svakako, kršćanstvo smatra život Božjim darom, koji po smrti ulazi u novu kvalitetu postojanja – vječnost u Bogu, što nam je objavio Isus Krist svojom mukom, smrću i uskrsnućem.

Nakon predavanja gvardijan fra Kristian Stipanović zahvalio je fra Luki što se rado odazvao na poziv da održi predavanje i što je svojim izlaganjem doprinio boljem razumijevanju kršćanskog poimanja života i smrti. Svi su prisutni predavaču zahvalili pljeskom, uz želju za ponovnim susretom.

Fotografije


 

Pretraži sadržaj

Najave

Proslava Gospe od Zdravlja u Splitu na Dobrom

12. - 21. studenoga 2018.

**********

15. studenoga: Šubićevac - Izložba udruge Faust povodom 40. obljetnice župe

**********

17. studenoga: Mainz - 21. smotra crkvenih zborova

**********

17.-19. studenoga: Trstenik - Proslava sv. Elizabete

**********

18.-21. studenoga: Dubrava - Proslava Gospe od Zdravlja

**********

24. studenoga: Šubićevac - Koncert duhovne glazbe

**********

27.-30. studenoga: Šubićevac - 40. obljetnica župe

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas217
Ovaj mjesecOvaj mjesec30522
UkupnoUkupno6375626

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 77 

Administrator

franodoljanin@gmail.com