DRUGA NEDJELJA DOŠAŠĆA

PRIPRAVITE PUT GOSPODINU!

(Bar 5, 1-9; Lk 3,1-4)

Vrijeme došašća doživljavamo kao vrijeme neposredne priprave za Božić. U biti, ako dublje razmislimo, došašće je osnovna kvaliteta, obilježje zemaljskoga vremena. Sve zemaljsko vrijeme, naše životno vrijeme, te zajedničko povijesno vrijeme – vrijeme je došašća. Život je upravljen prema nadolazećem, novom, budućem, sutra. Uvijek nešto očekujemo. Zbog toga se pokrećemo, trudimo, radimo. Uvijek misleći da dolaze bolji dani, da će sutra biti bolje nego danas.

Ako je sve naše vrijeme - vrijeme došašća, tada ne smijemo pasivno čekati. Zato Ivan Krstitelj u evanđelju poziva: “Pripravite put Gospodinu!” Kako se pripravlja put Gospodinu koji dolazi? Postupno, strpljivo, ustrajno. Izgradnja neke moderne ceste ne događa se preko noći. Put nastaje postupno, iz dana u dan. Potrebno je mnogo malih koraka, radnih dana. I u prirodi se zbiva slično. Sve raste polagano, u tišini. U perspektivi došašća to znači da ono malo i svakidašnje u našemu životu dobiva svoj duboki smisao: riječi i geste kojima druge ohrabrimo, potaknemo na praštanje i pomirenje, međusobna solidarnost, strpljivo prihvaćanje sebe i drugih. Sve to znači ‘pripraviti put Gospodinu’. Netko reče: “Srećom, da se ne čuje miris misli: svi bismo inače pomrli!” Naše krivudave misli, naše predrasude, neka se isprave; hrapava srca neka se izglade.

U prvom čitanju čuli smo poziv Baruha, tajnika proroka Jeremije. “Skini, Jeruzaleme, haljinu tugovanja i nesreće, odjeni se zauvijek ljepotom slave Božje, ogrni se plaštem Božje pravednosti…” Te riječi izrečene su u situaciji kada je Jeruzalem bio uništen, a njegovi stanovnici odvedeni u progonstvo u Babilon.

U životu postoje ‘dobra vremena’ i ‘loša vremena’. Ne možemo uvijek živjeti ushićeno, osjećati se izvrsno. Nekada potonemo. Osjetimo sivilo svakidašnjice. Umorni smo. Sve je to normalno. Problematično bi bilo tek onda ako bismo se stalno osjećali loše, depresivno. Nažalost, dosta je onih među nama koji su razočarani, beznadni; ljudi koji su izgubili vjeru u čovjeka i vjeru u Boga. Stoga je Baruhov poziv itekako aktualan i danas: “Skinite haljinu tugovanja i nesreće!”

U središtu adventa stoji poruka: Bog dolazi. On dolazi svakog trenutka povijesti čovjeka pojedinca i pojedine zajednice. Treba paziti da nas nađe otvorene kako bi mogao naš mali ljudski život uvesti u božansko događanje. Došašće je dinamično vrijeme. Treba poći ususret Gospodinu. Svaka je euharistije došašće. Bog dolazi u riječi koja se naviješta. Dolazi u znakovima (kruh i vino) svoga predanja do smrti. Dolazi u međusobnom zajedništvu vjernika.

Fra Anđelko Domazet

.

 (2)

Glas u pustinji

Biblijski izraz postao je poslovičan: "Glas dozivača u pustinji". U poslovici mislimo na ljude koji podižu svoj glas opominjući, koji opominju pred opasnostima, koji pozivaju na promjenu mišljenja. U svim kriznim vremenima sjećamo se takvih osamljenih dozivača, koji nas u pustinji svijeta podsjećaju, da je potrebno obraćenje, promjena života. U našim danima to su otprilike glasovi protiv financijskih spekulacija, uništavanja okoliša, naglog zatopljenja zemlje ili vapijućih socijalnih nepravdi u mnogim djelovima svijeta.

Ivan Krstitelj veliki je uzor dozivača u pustinji. Kako je on to postao? Kako je do toga došlo? Što on kaže našem vremenu? Da bi netko postao proročki opominjalac, dozivač u pustinji, najprije je potrebna unutarnja sloboda i snažna mjera hrabrosti.

Ivan je postao slobodan čovjek po životu askeze, odricanja. Provodio je godine pripreme u pustinji kod Jerihona, u okolici zajednice "Esena", koji su živjeli načinom samostanskog života. Ivan je u tim godinama prije svega učio slobodu nasuprot vlastitim strastima, udobnostima, mlitavosti. Samo tko to pobijedi, može biti slobodan, hrabro podizati glas, iako mu to ne donosi nikakvu korist.

Danas je u evanđelju govor o trenutku u kojem Bog poziva Ivana, da podigne svoj glas. To je bio pravi čas. Evanđelist Luka spominje svjetsko-povijesne okvire: Tiberije već petnaest godina vlada velikim rimskim carstvom.U židovskoj zemlji vlada okrutno njegov upravitelj Poncije Pilat, dok su Herod i brat mu Filip mjesni knezovi po milosti cara. Herod će uskoro biti onaj koji će doprinijeti da zašuti glas dozivača u pustinji, dopustit će da se Ivanu odrubi glava.

Biti dozivač u pustinji je opasno. Čovjek sebi ne pribavlja prijatelje ako glasno i jasno govori istinu. Potrebna je hrabrost u svemu tome. Ivan je imao hrabrost jer je bio slobodan i nije mu stalo da se svidi ljudima. Bog ga je zato učinio prorokom, glasom koji opominje i poziva na obraćenje.

Što je bio njegov nalog? Njegova poruka? Najvažnije! Važnije od bilo kakve zaštite okoliša i svih klimatskih promjena: "Pripravite pu Gospodinu!" Pustite da Bog dođe u vaš život! To je preduvjet za sve drugo. Bog ponovno treba doći (to znači riječ advent: došašće).

Treba očistiti otpadke, ruševine  koje blokiraju cestu. Treba odnijeti brda umišljenosti i oholosti, a klance bojažljivosti i ponore zloće zatrpati. Što je krivudavo, neka se izravna, a hrapavi putovi neka se izglade! Sve je to težak posao, težak rad na vlastitom životu.

Možda nam i danas nedostaje glasova poput Ivana Krstitelja, hrabrih dozivača u pustinji.

U ovoj euharistiji primamo ga, da bi nam bio snaga kojom idemo njemu ususret. Molimo ga da on sam djeluje u nama, da mu pripremimo put i po njemu živimo sadržajno.

Fra Jozo Župić

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

Godina posvećenog života

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Crkva Gospe Velikog Hrvatskog Krsnog Zavjeta - KNIN

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1086
Ovaj mjesecOvaj mjesec72841
UkupnoUkupno3547655

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 127 

Administrator

franodoljanin@gmail.com