Dubravice: Proslava sv. Katarine i Krista Kralja

 U nedjelju, 25. studenog 2012., u Dubravicama je proslavljena svetkovina sv. Katarine, naslovnice župne crkve, a ujedno je proslavljena i svetkovina Krista kralja. Misno slavlje, koje je započelo s procesijom u 11 sati u kojoj su kip sv. Katarine nosile djevojke iz župe Dubravice, predslavio je dr. fra Jure Jurić Šimunović, meštar visovačkih novaka. Novaci su na misi animirali pjevanje i sudjelovali u Službi riječi. U koncelebraciji je bio fra Božo Duvnjak, dubravački župnik.

Kao introit u propovijed, fra Jure se osvrnuo na Godinu vjere i svetkovinu Krista kralja i sv. Katarine. Zatim je nastavio: „Današnji čovjek živi bez dostojanstva. Izgubljen je, postao je čovjek bez korijena, bez identiteta, a razlog tome jest što je čovjek ostao bez vjere, ostao je bez Boga i zaboravio ga. Nema se više kome obratiti. Moramo početi živjeti dostojanstvo koje dolazi od vjere jer čovjek se po vjeri 'vraća kući'. Trebamo preispitati svoju vjeru u Boga i vjernost Bogu – iz koje proizlaze druge vjernosti. Vjera se mora vidjeti, postati djelo, utjeloviti se jer 'vjera bez djela je mrtva' (sv. Jakov). Vjera je stabilnost, a njezina primjena uvijek u ljubavi. Vjera nas angažira, nije statična. Čovjek bez vjere je kratkovidan i nesposoban na pravi način suočiti se sa stvarnošću. Čovjek je postao zaslijepljen egoizmom, vlašću, narcisoidnošću… -  što je suprotno od onoga što Krist naučava. Cilj Kristova kraljevstva nije sadistički upravljati ljudima, nego on želi čovjeku povratiti vjeru, dostojanstvo i pravi život. Ako želimo posjedovati sigurnost u vlastitom životu, moramo se vratiti u ruke Boga Oca. Samo tako može čovjek rasti u dostojanstvu i osjećati se čovjekom. Gubitak vjere je mirenje s tim da život nema smisla. Ako želimo biti, a ne samo zvati se kršćani, potrebna je hrabrost za vjeru koju trebamo slaviti i živjeti.“

Na kraju misnog slavlja, župnik fra Božo Duvnjak zahvalio je fra Juri što je predvodio misno slavlje. Također je zahvalio novacima što su uveličali misno slavlje, a župljanima je čestitao svetkovinu sv. Katarine.

Nakon sv. mise, slavlje se nastavilo za bratskim stolom.

Tekst: fra Stipan Vugdelija

Fotografije: fra Zvonimir Jažo

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas231
Ovaj mjesecOvaj mjesec32242
UkupnoUkupno6446859

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 42 

Administrator

franodoljanin@gmail.com