Split: Započela devetnica Gospi od Zdravlja i izvedena kantata „Smrt sv. Franje"

 Prvi dan devetnice, u ponedjeljak, 12. studenoga 2012., nakon krunice i večernje molitve Gospi od Zdravlja, misno slavlje u 19 sati predvodio je i propovijedao župni i samostanski vikar fra Luka Banić. Liturgijsko pjevanje animirali su franjevački bogoslovi s Trstenika.

Nakon toga, u 20 sati, slijedio je kulturni program koji se odvijao u dva dijela. Najprije su s. Zorislava Radić, s. Mirta Škopljanac Mačina i Borna Barišić održali koncert na orguljama S. Zorislava Radić i s. Mirta Škopljanac Mačina izvele su po dvije skladbe A. Klobučara, dok je Borna Barišić izveo patitu za orgulje, kako slijedi:

s. Zorislava Radić, orgulje

     1. A. Klobučar  Sedam minijatura

     2. A. Klobučar  Zdrava, o Maria

s. Mirta Škopljanac Mačina, orgulje

     1. A. Klobučar  Marijo, o nado ljudi

     2. A. Klobučar  Zdravo, Djevo čista

Borna Barišić, orgulje

     Partita za orgulje

     1. Intrada          Ave Hierarchia

     2. Arioso          O Aurora lucidissima

     3. Rondo          Prophetae szu prorokovali

     4. Ostinato       Porodi Deva Szina

     5. Kanon          O Maria, mati Bosia

     6. Toccata        Pohualuimo denesni den

U drugom dijelu kulturnoga programa upriličena je praizvedba i predstavljanje notnoga zapisa kantate Anđelka Klobučara pod nazivom Smrt sv. Franje.

U izvedbi su sudjelovali solisti, dječji zbor i mješoviti zbor mladih Gospe od Zdravlja, uz krasnoslovlje Pere Eranovića, glumca UMAS-a iz Splita i orguljsku pratnju s. Zorislave Radić. Izvedbom je dirigirao fra Stipica Grgat koji je priredio zapis i traskribirao ga u suvremeno notno pismo.

Nakon pozdrava provincijala Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja fra Joška Kodžomana, kantatu je predstavio dekan Umjetničke akademije u Splitu dr. sc. Branko Matulić i profesorica s iste akdemije dr. Mirjana Siriščević.

U glazbenom opusu hrvatskoga skladatelja i orguljaša Anđelka Klobučara (1931.), duhovna i liturgijska glazba, kao što su mise, moteti, pučke popijevke, otpjevni psalmi, poklici prije evanđelju i mnogi drugi glazbeni oblici, kako je naglašeno na predstavljanju, zauzima izrazito mjesto. Tako je u prigodnim proslavama franjevačkoga reda skladao dva djela: kantatu ‘Smrt sv. Franje’ u prigodi 750. obljetnice smrti sv. Franje (1226. – 1976.,), a ‘Pjesmu stvorova’ za orgulje u prigodi 800. obljetnice rođenja sv. Franje (1182. – 1982.). 

Kantata ‘Smrt sv. Franje’ skladana je za soliste, sopran, tenor, bariton, mješoviti zbor, dvoglasni muški zbor, dječji zbor i za recitatora uz pratnju orgulja. Naručitelj je bio prof. fra Josip Ante Soldo, koji je tekstualni predložak sastavio prema franjevačkom Obredu Preminuća sv. Oca Franje.

Iako je manje glazbene forme i ne pripada među zahtjevnija djela njegova opusa, u kantati, uz spoj klasičnoga i modernoga, prevladava Klobučarov lirski osjećaj za sveto i liturgijsko, u kojemu se miješaju jednoglasni gregorijanski koral s višeglasnim, homofono ili polifono, vođenim glasovima, u kojima disonance skladno upadaju u prateći orguljski slog kroz koji se osjeća originalnost skladateljskoga rukopisa i u ovoj partituri.

Kantata ima šest stavaka koji su određeni tekstovnim predloškom; kraćeg je vremenskoga trajanja; svaki stavak, osim VI., počinje i završava kratkim orguljskim uvodom, odnosno završetkom.

Glavni urednik fra Stipica Grgat u zahvalnici je izrazio zadovoljstvo što je kantata ugledala svjetlo dana upravo u prigodi obljetnice franjevačke nazočnosti u hrvatskom narodu.

Kantata je tiskana u prigodi proslave 800. obljetnice dolaska sv. Franje Asiškoga na hrvatsko tlo (1212. – 2012.), u suradnji između Franjevačke provincije Presvetoga Otkupitelja, Zbornik Kačić, Nova et vetera, br. 6., i Umjetničke akademije u Splitu, Iz splitske glazbene baštine, br. 2.

Na završetku cjelokupnog programa svim sudionicima zahvalio je fra Jakov Begonja, gvardijan samostana Gospe od Zdravlja.

Fotografije 

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1934
Ovaj mjesecOvaj mjesec34727
UkupnoUkupno6589632

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 79 

Administrator

franodoljanin@gmail.com