Split-Trstenik: Mons. Marin Barišić predvodio slavlje sv. Franje Asiškoga

 Na svetkovinu serafskog oca sv. Franje, 4. listopada 2012., splitsko-makarski nadbiskup mons. Marin Barišić predsjedao je svečanim misnim slavljem u samostanskoj crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu. U koncelebraciji su bili fra Petar Milanović Trapo, gvardijan samostana O. fra Ante Antića, fra Jure Hrgović, magistar franjevačkih bogoslova, don Boris Vidović, ravnatelj centralnog bogoslovnog sjemeništa, i još trinaest svećenika.

Ujedinjenjem Teologije u Splitu i Franjevačke visoke teološke škole iz Makarske u jedinstveni Katolički bogoslovni fakultet Sveučilišta u Splitu, bogoslovi (20)  i odgojitelji Franjevačke provincije Presvetog Otkupitelja devetu godinu zaredom slave blagdan sv. Franje zajedno s bogoslovima (37) i odgojiteljima splitskoga Centralnog bogoslovnog sjemeništa.

Fra Petar Milanović Trapo, gvardijan, na početku misnog slavlja izrazio je u ime franjevačke zajednice dobrodošlicu mons. Marinu Barišiću i bogoslovima iz Centralnog bogoslovnog sjemeništa. Gvardijan je, također, rekao: Ove godine sve franjevačke obitelji iz Hrvatske i BiH slave 800. obljetnicu dolaska sv. Franje na hrvatsku obalu. Nadam se da će na povijesnim korijenima franjevci i franjevke otkriti važnost Franjina pozdrava i poruke mira i dobra, za nas danas i buduće naraštaje.

Mons. Marin Barišić u propovijedi je među ostalim rekao: Simpatičan je danas sv. Franjo svima i svakome. Ali, jesmo li ga razumjeli ili je on i nama danas čudak kao svojim suvremenicima? Nije li on stran ne samo laicima nego i nama unutar Crkve, usudio bih se reći i unutar franjevačkih zajednica? Je li on težak govor? Tko ga može probaviti i razumjeti? Razumije li ovaj svijet i današnji mentalitet evanđeosko siromaštvo, poslušnost i djevičanstvo? Tvrd je to govor. Koliko ga razumijemo? Potrebno je ići na izvor iz kojega je izrastao sv. Franjo, a to je: Bog i njegova milosrdna ljubav i poniznost. Nikakvo čudo da Franjo pred otajstvom Boga koji postaje ponizan u malom djetetu te u otajstvu Boga koji postaje prezren i siromašan na križu otkriva put kojim Bog može doći k meni i kojim ja mogu ići u susret Bogu. U otajstvu boga malenoga i poniznoga sv. Franjo vidi bit Božju te je braći govorio: Bog je poniznost. Ljubavi nema bez poniznosti i jednostavnosti. Oholost i umišljenost jest zaprjeka Bogu, rušenje njegove Crkve, suša i urušavanje svega. Samo je evanđeoska skromnost i poniznost sposobna razumjeti otajstvo ljubavi Božje i živjeti snagom tog otajstva.

Za vrijeme euharistijskog slavlja pjevali su bogoslovi pod ravnanjem fra Frane Bosnića. Nakon misnoga slavlja bogoslovi i odgojitelji nastavili su druženje.

Fotografije 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Slika sv. Nikole Tavelića u Promini

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1066
Ovaj mjesecOvaj mjesec56754
UkupnoUkupno7523587

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 69