Split-Trstenik: 'Dan mučenika Provincije'

 U franjevačkom samostanu u Splitu na Trsteniku u ponedjeljak, 24. rujna 2012., euharistijsko slavlje povodom „Dana mučenika Provincije“ predslavio je fra Marko Babić, duhovnik bogoslova, u zajedništvu s ostalom braćom iz samostana.

 Na početku euharistijskog slavlja fra Marko je rekao: „Naš Provincijski kapitul, koji je održan u ovom samostanu u lipnju ove godine, donio je odluku da 24. rujna bude  "Dan mučenika Provincije". Na taj su dan ubijeni fra Rafo Kalinić, fra Stanko Bradarić i fra Milan Lapić. Zbog toga danas obnavljamo uspomenu na sve ubijene naše fratre kroz povijest, posebno za vrijeme Drugoga svjetskoga rata i neposredno nakon rata, molimo se Bogu za njih i preporučujemo se u njihov zagovor kod Boga“, završio je fra Marko.

Homilija fra Marka Babića:

„Radost i nada, žalost i tjeskoba ljudi našega vremena, osobito siromašnih i svih koji trpe, jesu radost i nada, žalost i tjeskoba također i Kristovih učenika“ (GS 1). Tim riječima Crkva je na Drugom vatikanskom saboru naznačila ideal kršćanskog suživota sa svim ljudima, osobito sa siromasima i onima koji trpe različita poniženja.

U burnim povijesnim previranjima na prostoru između Zrmanje i Neretve, franjevci su proživljavali i radost i žalost, i tugu i tjeskobu s njima povjerenim narodom. Mnogi su od njih ostvarili i najviši ideal što ga je Krist postavio svojim učenicima, a to je: … položiti život svoj za svoje prijatelje.

Ali i na njima se ostvarila istinitost drevne izreke: Krv mučenika sjeme je novih kršćana. I one napisane kod posječene masline na Monte Casinu: Succisa virescit -  slobodno prevedene: Što me više siječeš, više se zelenim.

I kao što krvava progonstva kršćana nisu nigdje zatrla kršćanstvo, tako ni progonstva i ubijanja fratara nisu zatrla fratre nego ih još više obnovila i učvrstila. Vremena slobode i obilovanja pokazala su se kao veće i pogubnije kušnje za kvantitativno i kvalitativno življenje svojih ideala.

Ova uspomena i obilježavanje naših mučenika prvenstveno je usmjerena prema nama živima kao utjeha nade i poticaj na dosljednije i životno mudrije življenje te  izvanredno podsjećanje da ćemo i mi polagati račun u svome upravljanju.

Ovo je prigoda da obnovimo vjeru u naše osobno pashalno otajstvo po kome smo zajedno s Kristom ukopani u smrt da bismo zajedno s njime uskrsnuli. Da se ostvari molitva Bogu u misi za pokojne: Dok se s uskrslim tvojim Sinom uzdiže naša vjera, neka se očekivanjem uskrsnuća tvojih slugu učvrsti i naša nada.   -  Amen!

Za vrijeme svete mise pjevali su franjevački bogoslovi pod ravnanjem fra Frane Bosnića.

 

 

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktivnosti za pastoral zvanja

***********

16. - 19. ožujka: Proslava sv. Josipa u Imotskom

**********

22. ožujka: Križni put mladih po Splitu

**********

29. ožujka: 29. Biblijska olimpijada "Fra Bernard Dukić"

**********

Šubićevac: Predstavljanje filma Župa sv. Ante Petrićevac

**********

Šubićevac: Korizma 2019.

***********

Šubićevac: 13 utoraka sv. Anti

***********

Muka Gospodina našega Isusa Krista" - 2019.

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1747
Ovaj mjesecOvaj mjesec49858
UkupnoUkupno6665982

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 98 

Administrator

franodoljanin@gmail.com