Plina - Stablina (povijest župe)

Župa Plina pripada Gradu Pločama u Dubrovačko-neretvanskoj županiji. Donedavna se prostirala brdovitim, neprohodnim kamenjarom odakle se narod nakon Drugoga svjetskog rata raselio. Većina stanovnika sišla je prema Neretvi i po naselju Stablina župa se danas zove: Stablina  - Plina. Na području župe nalazi se veliki broj pretpovijesnih gomila i više nekropola srednjovjekovnih stećaka. Da je kršćanstvo na tom prostoru već u prvim stoljećima bilo rašireno, potvrđuju ostaci starokršćanske bazilike u Sladincu. Plina se prvi put u dokumentima  spominje 1571. godine, dakle za vrijeme turske okupacije. Župa je pripadala Podjezerju koju su još od kraja XIV. st. pastorizirali franjevci, najprije iz Ljubuškog, a od 1563. god. iz Zaostroga. God. 1733. makarski biskup Stjepan Blašković pokušao je stvoriti samostalnu župu od sela Pline, Grnčenika i Vidonja. Kako je u ta sva tri sela bilo samo 25 obitelji, franjevci u početku nisu prihvatili tu odluku nego su stavili kapelana koji je služio Vidonje, Plinu, Vrbicu, Struge i Otriće. God. 1747. biskup je odredio da Struge pripadnu Plini a Otrići Dusini, ali se ne zna je li se to ostvarilo. God. 1760. osamostalila se župa Plina bez Struge i Otrića.

 Od starih župnih matica sačuvale su se od g. 1825. do 1857. u HAZ-u (R. k. 810, V. k. 811).  Neke starije matice čuvaju se u Zaostrogu u kojima su podaci i iz Pasičine.

Nova župna crkva Gospe Fatimske počela se gradit u Stablini 1971. godine. God. 1973. dovršena je blagoslovljena kripta koja je do g. 1998. služila kao župna kapela. Iznad kripte crkva je dovršena g. 1999., prema nacrtu arh. Vinka Galića iz Mostara. Crkva, projektirana u obliku ptice u letu, i zvonik uz nju, s dva zvona, obloženi su  bračkim kamenom.  Posvetio ju je g. 2000. nadbiskup Ante Jurić. Velika ulazna vrata od bijelog hrasta i oraha s brončanim rukohvatima u obliku ribe kao i hrastove klupe u lađi i koru izrađeni su prema nacrtu ing. arh. Joze Vidovića, koji je, uz suradnju  liturgičara fra Marka Babića, osmislio i unutrašnjost crkve. U crkvi je betonski kor i podignuto svetište s oltarom prema puku. Do oltara je kip Gospe Fatimske i sv. Ante Padovanskoga. Vitraje na pjevalištu i prozorima te mozaik kod krstionice izradio je ak. slikar Jeronim Tišljar iz  Zagreba. U crkvi je reljefni Križni put, rad Antonia Constantinija iz Rima. God. 2002. nabavljene su u Italiji orgulje Prestige II s tri manuala. Prigodom proglašenja kardinala Stepinca blaženim, Zdravko Žderić je darovao župi vrijednu sliku Blaženika, ulje na platnu, rad Smiljana Popovića iz Stoca. U crkvi je, iza oltara, križ, rad Branka Ivankovića, umjetnika iz Bile kod Livna, koji je 2005. god.  od bijelog javora izradio i kip. Bl. Marije od Propetog Isusa Petković.

Crkveni okoliš, s parkiralištem za automobile, uređen je prema nacrtu spomenutog ing. Vidovića. U potpornom kamenom zidu  nalazi se niša s kipom sv. Ivana Krstitelja ispod kojega je kamena česma.

Stara župna crkva Uznesenja Bl. Dj. Marije (Velika Gospa) na Obličevcu prvi put se spominje u matičnim knjigama 1773. godine.. U početku je naslovnik crkve bila Gospa od Blagovijesti, a kasnije je dobila naslov Velika Gospa. Na vrhu pročelja je zvonik na preslicu s jednim zvonom. Na pobočnim zidovima lađe je po jedan prozor na luk. U crkvi je Gospin kip i uza nj kipovi sv. Stjepana i sv. Roka. Budući da se okolni narod iselio, crkva  je bila dosta zapuštena.  U dva navrata,  1981-1982. i 1995. god., obnovljena je izvana i iznutra, a g. 1997. uređen je oko nje nogostup.

Oko crkve je groblje.

Crkva sv. Ivana Krstitelja na Zavali spominje se u matičnim knjigama 1773. god. i može se zaključiti da je izgrađena nešto prije navedene godine. Proširena je  i obnovljena oko 1779. godine. Tada su zazidani stari prozori ispod krova a otvoreni veliki. Crkva ima presvođenu apsidu u kojoj su sa strana kipovi sv. Ivana Krstitelja i sv. Liberana, restaurirani g. 2002.  U lađi je, u vitrini,  kip Bezgrješne. Od 1981. do 1984. god. obnovljena je krovna konstrukcija i dijelom unutrašnjost crkve, a  g. 1996.  završena je i unutrašnjost.

Oko crkve je groblje.

Crkva Velike Gospe u Šarić Strugi podignuta je na istočnoj strani groblja 2004. godine. To je betonska  građevina, planira se obložiti kamenom, sa zvonikom na preslicu s jednim zvonom od 270 kg. iz talijanske ljevaonice DE POLI iz Vitorio Veneta. Nacrt je izradio dipl. ing. arh. Ante Barbir a radove izvela "Gradnja Zelić" iz Ljubuškoga. Na betonsku deku postavljen je crijep s bakrenim olucima. Na crkvi su dvoja hrastova vrata i aluminijski prozori. Predstoji unutrašnje uređenje crkve.

Crkva sv. Ivana na otočiću Osinju podignuta je u XIV. ili početkom XV. st. i uz nju mali franjevački samostan. Muslimani su srušili samostan i crkvu (1570). Crkva je popravljena i služila je za službu Božju  sela Slivna do  1911. Od tada je zapuštena. God 1979. /1980. crkva je obnovljena. Stavljen je novi oltar u koji su uklopljeni ostaci  starog oltara, rad Ivice Vidoša. Danas crkva povremeno služi  za bogoslužne potrebe. Crkva i ostaci samostana su pod državnom zaštitom (24/67-1969, reg. br. 376).

Župnik je u početku stanovao u "Fratrovoj kuli", u nekadašnjoj turskoj kuli, po kojoj se i predio  zove Kula. Ta kuća-kula preuređena je g. 1868. Za vrijeme Drugoga svjetskog rata kuća je zapaljena. Župnik je od 1941. do 1943. stanovao u Šarić Struzi. Od g. 1943. do 1956. župa je ostala bez župnika, jer se župnik zbog nasilničkog komunističkog režima nije smio pojaviti u župi.

Budući da  je narod s brda sišao prema Neretvi, g. 1962. župnik se stalno nastanio u Stablini, gdje je sredstvima Provincije podignuta nova kuća u koju je župnik uselio 1971. godine.  God. 2004.  započeta je njezina nadogradnja prema nacrtu Vinka Galića iz Mostara, a već sljedeće godine kuća je pokrivena. Radove je izvela "Gradnja Zelić" iz Ljubuškoga, a  kuću je obložio bračkim kamenom domaći majstor Mate Štrbić Stipin.

U neposrednoj blizini župnog pastoralnog centra nastanile su se Kćeri milosrđa III. samostanskog reda sv. Franje (Blato na Korčuli) koje pomažu u župnom pastoralu, katehizaciji i vođenju crkvenog pjevanja.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas643
Ovaj mjesecOvaj mjesec43426
UkupnoUkupno6958760

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 38 

Administrator

franodoljanin@gmail.com