Proložac: Proslava Velike Gospe

Svetkovina Uznesenja Blažene Djevice Marije i ove je godine svečano proslavljena na Vrljici u župi Proložac. Vjernici su se za proslavu pripremali trodnevnicom, u kojoj su misna slavlja predvodili i propovijedali fra Denis Šimunović, župnik Vinjana, fra Edvard Sokol, župni vikar Imotskog, i fra Josip Sušić, dušobrižnik u Kölnu.

Na samu svetkovinu, 15. kolovoza, svećenici su bili na raspolaganju za sakrament pomirenja već od 4.00 sata, a prva je sveta misa slavljena u crkvi na Vrljici u 5.00 sati. Zavjetnu misu u 5.30 sati kod stare crkve na Opačcu predvodio je  imotski dekan fra Zoran Kutleša.

Središnje slavlje počelo je u 10.30 sati procesijom, nakon koje je u Zelenoj katedrali slavljena sveta misa, koju je predvodio fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju s pravom javnosti, uz koncelebraciju imotskog gvardijana i župnika fra Kristiana Stipanovića, mjesnog župnika fra Vinka Gudelja te još četvorice svećenika. Pjevanje na misi animirao je župni zbor iz Prološca pod ravnanjem s. Filipe Smoljo.

 

U propovijedi je fra Josip rekao da narod u Imotskoj krajini od pamtivijeka slavi Veliku Gospu na Vrljici, kamo svake godine Mariji dolaze hodočasnici kao djeca svojoj majci. Citiravši riječi Ante Starčevića o krizi hrvatskog naroda, rekao je kako se one danas, nažalost, do kraja ostvaruju. U krizi nije samo gospodarstvo i ekonomija, nego i vjera, moral, obitelj i nacionalni identitet. Istaknuo je dvije velike opasnosti koje uvode narod i domovinu u još veću krizu: državni čelnici koji se javno hvale svojim bezboštvom i donose nemoralne zakone te psovka, na koju je vjernike posebno upozorio kao na prokletstvo za pojedinca i cijelu zajednicu. Na kraju propovijedi fra Josip je pozvao sve vjernike da se ugledaju u primjer Marije na nebo uznesene i po njezinu zagovoru pođu putem korjenite obnove pojedinca, obitelji i naroda.

U prigodi Velike Gospe izašao je i župni list "Proložac" koji neprekidno izlazi od 1982. godine dva puta godišnje.

Fotografije

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Aktivnosti za pastoral zvanja

***********

16. - 19. ožujka: Proslava sv. Josipa u Imotskom

**********

22. ožujka: Križni put mladih po Splitu

**********

29. ožujka: 29. Biblijska olimpijada "Fra Bernard Dukić"

**********

Šubićevac: Predstavljanje filma Župa sv. Ante Petrićevac

**********

Šubićevac: Korizma 2019.

***********

Šubićevac: 13 utoraka sv. Anti

***********

Muka Gospodina našega Isusa Krista" - 2019.

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1724
Ovaj mjesecOvaj mjesec49835
UkupnoUkupno6665959

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 88 

Administrator

franodoljanin@gmail.com