Runovići: Proslava 100 godina oltara Gospe od Karmela

Župljani Runovića u nedjelju 8. srpnja na posebno svečani način obilježili su stotu obljetnicu od izgradnje oltara svoje zaštitnice Gospe Karmelske.

Tom prigodom svečano euharistijsko slavlje u prepunoj runovićkoj župnoj crkvi predvodio je imotski gvardijan i dekan fra Zoran Kutleša uz koncelebraciju fra Marka Babića, profesora na Katoličkom bogoslovnom fakultetu u Splitu te župnika župe Runovići fra Mladena Prolića.

Uoči misnog slavlja četvero mladih, članova mjesnog bratstva Franjevačke mladeži koja djeluje u župi Runovići izveli su prigodni recital "Svrni svete oči blage sa oltara, majko, tvog" koji je za ovu prigodu napisao fra Josip Grbavac, ravnatelj Franjevačke klasične gimnazije u Sinju.

Nakon prigodnog recitala započelo je misno slavlje tijekom kojega je pjevao Mješoviti pjevački zbor iz ove drevne imotske župe, a potom je održana  zanimljiva homilija koju je izrekao gvardijan Kutleša.

U svojoj propovijedi poseban naglasak stavio je na čvrstu povezanost vjernika ove župe sa Bogom te njihovu neprikosnovenu vezu koja se očitovala kroz brojna stoljeća. Naglasio je kako se u samoj izgradnji oltara po tko zna koji put opet očitovala čvrsta veza iseljenih Runovićana zajedno sa svojim zavičajem. Čitajući rečenice uklesane na mramornoj ploči pored oltara na kojoj piše: " BOGOLJUBNI RUNOVICANI IZ MIESTA I SVIJETA OVAJ OLTAR USPOSTAVIŠE MILOJ GOSPI OD KARMINA SVOJOJ ODVIETNICI NASTOJANJEM SVOG ZUPNIKA OTCA JAKOVA MILINOVICA G. G. 1912.“, fra Zoran je istaknuo kako je vjernicima koji su niknuli na imotskom kršu svaki župnik oduvijek bio moralni autoritet i istinski dušobrižnik što se očitovalo i u ovom natpisu jer su vjernici Runovića oduvijek štovali svoga župnika.

Na kraju svečane svete mise svima se zahvalio župnik fra Mladen Prolić koji je istaknuo posebnu radost što je proslavljena ova vrijedna i za Runoviće značajna obljetnica.

Fotografije  

Josip Šerić

 

 

 

 

 

Pretraži sadržaj

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas710
Ovaj mjesecOvaj mjesec41804
UkupnoUkupno6456421

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 66 

Administrator

franodoljanin@gmail.com