Split-Trstenik: O. Provincijal postavio petoricu bogoslova u službe čitača i akolita

U franjevačkoj crkvi Presvetog Otkupitelja u Splitu na Trsteniku u ponedjeljak, 4. lipnja 2012. godine, za vrijeme euharistijskog slavlja provincijal dr. fra Željko Tolić postavio je u trojicu bogoslova u službu čitača, a dvojicu u službu akolita.

U službu čitača postavljeni su fra Duje Botteri, fra Dragan Međugorac i fra Filip Pražen. Oni su prilikom obreda primili Sveto pismo, riječima: “Primi knjigu Svetog Pisma i vjerno predaj Riječ Božju, da bude što jača u ljudskim srcima“.

U službu akolita postavljeni su fra Lazar Perica i fra Kristijan Šilić. Prilikom obreda uvrštavanja u crkvenu službu akolita simbolično je svakome akolitu pružena plitica, riječima: Primi posudicu s kaležom za slavljenje euharistije. Budi takav da možeš dostojno služiti stolu Gospodnjem i stolu Crkve.

O. Provincijal u propovijedi je naglasio kako ovaj jednostavni obred nije tako jednostavan. Obred je izvana jednostavan, a u sebi sadrži jednu duboku poruku za one koji izbližega slijede stope Gospodinove. Služba čitača i akolita jest služba povezana sa službom oltara. Biti uz oltar zaista je za jednog redovnika i kandidtata za svećeništvo velika i važna služba. Služiti Isusu Kristu nikada nije bilo jednostavno, a danas je mnogo teže i izazovnije jer su izazovi veći i složeniji. Međutim, onaj tko je iskren pred samim sobom, pred svojom savješću, pred Bogom, pred Crkvom, odgojiteljima, onaj tko svaki dan razmatra nad riječi Božjom, uz Božju pomoć lakše će nadići i pobjediti izazove. Stoga, rekao je o. Provincijal, služenje oko oltara Gospodnjega ovisi o svakom pojedincu. Svaki pojedinac je dužan biti uronjen u riječ Božju i hraniti se tom Riječju. Služba čitača i akolita je prilika za još veće prepuštanje Duhu Božjem kao što su to učinili otac Ante Antić, fra Rafo Kalinić i mnogi drugi. Na kraju je potakao bogoslove da se otvaraju Božjem vodstvu i da se Božjom hranom hrane koja je izvor snage i mudrosti.

U koncelebraciji su bili fra Domagoj Runje, magistar bogoslova, fra Marko Babić, duhovnik bogoslova, i fra Tomislav Brekalo, župnik župe Šibenik-Bilice. Na slavlju je bio i fra Josip Klarić.

Za vrijeme euharistijskog slavlje pjevanje je animirao zbor bogoslova pod ravnanjme fra Frane Bosnića.

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2018.

***********

13. - 16. srpnja: Proslava Gospe Karmelske u Runovićima

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u župi Studenci

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u Metkoviću

***********

17. - 20. srpnja: Brist - Proslava sv. Margarite

***********

21. srpnja: Molitvena hodnja „Koracima nade u istinu“ – Bulić-Vukšić-Lišane

***********

30.7.-2.8.: Proslava Gospe od Anđela na Visovcu

***********

27.7.-19.8.: Hodočašća i devetnica Gospi Sinjskoj

***********

1. kolovoza: Hodočašće duhovnih zvanja Gospi Sinjskoj

************

15. kolovoza: Slavlje Velike Gospe u Sinju

*************

18. kolovoza: Sinj - Proslava 50. obljetnice mature

**********

7. studenoga: Povijesno otkrivanje reljefa Gospe Sinjske u Nazaretu

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1356
Ovaj mjesecOvaj mjesec42952
UkupnoUkupno6103839

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 130 

Administrator

franodoljanin@gmail.com