Piramatovci-Sonković: Blagoslov crkve Sv. Marka

Mons. Ante Ivas, šibenski biskup, u subotu, 21. travnja 2012. godine, za vrijeme euharistijskog slavlja blagoslovio je crkvu Sv. Marka u Sonkoviću (župa Piramatovci). U koncelebraciji su sudjelovali don Marinko Mlakić, generalni vikar, fra Neven Pavlinušić, dekan i župnik, i još 16 svećenika.

Slavlje je započelo u 11.00 sati procesijom oko crkve. Na početku euharistijskog slavlja mons. Ante Ivas je pozdravio vjernike Kristovim pozdravom „Mir vama“  koji je Krist donio svojim učenicima nakon uskrsnuća i zaželio da se tako pozdravljaju. Bog nam je omogućio da se uključimo u Božju pobjedu kao njegovi vjernici. O. Biskup je zatim rekao nekoliko riječi o mladiću iz Evanđelja koji je bio zainteresiran za Isusa za vrijeme njegove muke, ali je ipak iz nepoznatih razloga pobjegao. Možda je to bio Marko koji napisao Evanđelje. Uvodeći u slavlje mons. Ante Ivas je pozvao sve prisutne da se ispitaju koliko li su danas zainteresirani za Isusa jer o tome sve ovisi u ljudskom životu, hoće li biti blagoslovljen ili proklet, hoće li naša zainteresiranost biti samo na papiru ili i u srcu koje će onda to pretvoriti u djela. Biskup je pozvao vjernike da s tim mislima uđemo u slavlje blagoslova crkve Sv. Marka koja nosi mnoge uspomene koje mi ne možemo dokučiti. Nakon uvodnih riječi uslijedio je blagoslov vode i škropljenje vjernika.

 


 

U propovijedi je o. biskup je naglasio važnost odgovora na pitanje „Tko je Isus Krist za mene“. Nije važno što drugi kažu tko je Isus Krist nego je važno kakav je moj odgovor. Isus je Petru odgovorio 'Blago tebi'. Isus želi i nama uputiti iste riječi, ali nam je potreban odgovor poput Petrova. Zbog toga Isus želi s nama ostvariti prijateljski odnos. Želi nas povesti svojim putem. Danas se pojavljuju mnogi mudraci koji žele voditi do nekog blaženstva. Nažalost, danas postoje mnogi otrovi koji ljude vode u krivom smjeru. Ali, jedino je Isus mogao odgovoriti da on zna put u život,  pa makar to bilo i kroz smrt. Isus je svoju najveću želju izrekao u dvorani Posljednje večere kad je svojim učenicima rekao 'Ovo činite meni na spomen'. On se svojim učenicima nudi kao otac i majke, brat i sestra. O. biskup je zatim postavio pitanje svima kako netko može reći da je njegov ako ne čini ono što je Isusova želja. Ne ispunjavati Isusovu želju znači brisati Isusa iz spomena i iz srca jer 'ima važnijega posla'. Kad se živa crkva okupi oko Isusa, on je među njima. Prvi kršćani su se okupljali oko hrama, zatim, za vrijeme progonstva u katakombama, u slobodi su gradili crkve jer su vjerovali da se tu događa susret s Gospodinom. Nisu gradili crkve zbog ukrasa ili da se njima dive. Crkva bez žive crkve jest mrtva crkva. Crkva je najljepša kad je ispunjena 'živim kamenjem'. Zaslugom fra Nevena i župljana danas se događa ta živa crkva i to je ono najljepše. Na kraju propovijedi o. Biskup je rekao da kad je bio u pohodu ovoj župi u to vrijeme nije bilo crkve jer je bila srušena za vrijeme Domovinskog rata. Neprijatelj može srušiti crkvu. Isto tako je i sablazan rušenje Crkve. Stoga je potrebno, rekao je o. Biskup, čuvati Crkvu u sebi, tu crkvu graditi da je nijedan neprijatelj ne može srušiti. Vjernik najviše daje kada dođe u crkvu i susretne se s Gospodinom koji će mu onda, kao i Petru, reći 'blago tebi'. Završio je riječima „Sv. Marko, moli za nas!“

Na kraju euharistijskog slavlja fra Neven Pavlinušić, dekan i župnik, zahvalio je mons. Anti Ivasu, župljanima i svim dobročiniteljima u izgradnji crkve Sv. Marka. Klapa „Kruh sv. Ante“ iz župe Danilo Kraljice animirala je pjevanje za vrijeme euharistijskog slavlja.

Sonković se smjestio u prukljanskoj prodolini, oko sedam kilometara sjeverozapadno od Skradina. Pripada Šibenskoj biskupiji i Šibensko-kninskoj županiji. Mjesto je dobilo ime po plemenu Sonkovići od kojih je sačuvana utvrda-grad iz 1528. godine. Od 1876. do danas mjesto pripada župi Svih Svetih.

U Sonkoviću, prema podacima iz 2004., živi 82 katoličke (234 stanovnika) i 35 pravoslavne (58 stanovnika) obitelji.

U Sonkoviću je 1991. sagrađena prva crkva u Hrvata u čast blaženoga kardinala Alojzija Stepinca. Hrvatski su se vjernici okupljali oko crkve sv. Marka koju su srpski pobunjenici minirali za vrijeme zadnje okupacije. Marom župnika fra Nevena Pavlinušića i uz pomoć župljana sagrađena je nova crkva sv. Marka na istom mjestu u groblju. 

Fotografije 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

WIESBADEN-NAUROD: Duhovne vježbe za hrvatske svećenike i đakone iz zapadne Europe

************

Šubićevac: Čitanje Biblije

************

XIV. nacionalni tečaj za duhovne asistente OFS-a i FRAME

************

SPLIT: Seminar daljnje izobrazbe za pastoralne suradnike i suradnice iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica u Njemačkoj

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1866
Ovaj mjesecOvaj mjesec73461
UkupnoUkupno7540294

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 48