Imotski: Muka Gospodina Isusa Krista

Na imotskim se ulicama na Cvjetnicu navečer, 1. travnja, po trinaesti put odigrao dramski prikaz Muke Gospodinove. Cijeli se grad vratio u biblijska vremena. Pala je mračna i hladna noć, luči su se upalile, a imotske su kamene ulice postale jeruzalemske ulice, ulice Kristove boli, patnje i pobjede. Pod redateljskom palicom fra Ante Babića, uz samo jednog profesionalnog glumca, Tomislava Martića u ulozi Isusa, u uprizorenju je sudjelovalo oko tristo kostimiranih amatera. Imoćani su se rado kostimirali u apostole, rimske vojnike, židovske žene, djecu, bakljare, među biblijskim likovima tražeći sebe.

Unatoč vremenskim neprilikama ujutro i tijekom poslijepodneva, navečer se vrijeme čudesno smirilo i prikaz Kristove muke mogao se odigrati po planu. Sve je započelo scenama Posljednje večere i molitve u Getsemaniju, koje su se odigrale u samostanskom vrtu. Scena suđenja odigrala se u ulici Ante Starčevića i uslijedio je križni put prema Golgoti, srednjovjekovnoj tvrđavi Topani. Dramatičan i krševit krajolik, igre svjetla i sjene te gromoglasna grmljavina približili su nam scene raspeća i one mučne sate koje je Krist proveo na križu da nas spasi i otkupi. Na samom kraju, odigrala se i  scena Uskrsa. Reflektori su obasjali Kristov lik na  vrhu kule. Stajao je, sav u bijelom, kao konačni znak pobjede nad smrću.

Naš gvardijan, fra Zoran Kutleša, održao je kratku završenu riječ. Istaknuo je kako je smirenje jake bure i ružnog vremena divan Božji zahvat i pravo čudo. Zahvalio je fra Anti Babiću, idejnom tvorcu i redatelju, Vesni Ujević, koja je pokretačka snaga ovog zahtjevnog projekta, te glavom glumcu, Tomislavu Martiću, koji je hrabro i predano, po trinaesti put, odigrao lik Isusa Krista.

Dramski prikaz Muke u Imotskom pratila je i mnogobrojna publika. Pozitivnih dojmova ni ovaj put nije izostalo:

Na Muku sam dolazila još dok sam bila cura, s roditeljima ili prijateljima. Danas sam došla sa suprugom i sinom. Oni još nikada nisu bili. Željela sam im pokazati kako je čarobna ta imotska Muka. To se ne može riječima opisati! Ovo će nam dobro doći i kao dio duhovne pripreme za Uskrs!(Ana, Lovreć) 

Ovo mi je prvi put da gledam. Jako mi se svidjelo, premda mnogo scena nisam dobro vidjela zbog gužve. Najbolje sam vidjela susret Isusa i Marije. Bilo je jako dirljivo.(Ana Marija, Vinjani Donji) 

Ja sam gotovo svake godine kostimirana, a ovaj put su kostimirana i moja djeca. Kći mi je židovsko dijete, a sin bakljar. Nagovorila sam ih jer je uistinu poseban osjećaj kad nosiš ovu odjeću. Osjećam se suobličenom s Kristom patnikom, kao da sam korak bliže Bogu.“ (Marina, Imotski)

 Jutros sam mislila da će Muka biti otkazana. Vrijeme je bilo strašno, ali nije Bog „drača“. Providio nam je lijepo vrijeme!“ (Ana, Imotski)

Ivana Granić

Fotografije  

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas83
Ovaj mjesecOvaj mjesec19442
UkupnoUkupno7634320

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 39