Njegov dar

Fra Ante Branko Periša

Je li Učitelj mogao nešto ljepše učiniti nego okupiti poslanike za obiteljskim stolom? U kućnoj blagovaonici, slaveći Svetkovinu vjere, blagovanje pashalne večere, sjedeći za stolom, uz janje i zelje, kruh i vino, pjevajući alelujske psalme i krasnosloveći riječi Pisma, razmatrali smo djela spasenja koja Bog učini kada je izveo Izrael iz Kuće ropstva u Obećanu zemlju.

Upravo u slavljeničkom ozračju, Učitelj je ustao, i kao domaćin, obratio se poslanicima. Ustajanjem, Predsjedatelj stola, u svetoj noći, najavio je novo jelo i novo piće. Njegovo ustajanje označilo je zalazak prošlosti i noćnih strahova, jer novoga dana osvanut će sunce pomrčine koje će poslanike sablazniti u tami njihove sigurnosti i razočarati u vjeri njihove postojanosti. Da ne smalakšete, kao da nam reče, u sljedeća tri gladna dana i tri žedne noći, večeras blagujte kruh moga Tijela i pijte vino moje Krvi. 

Jer, ovo je Njegova posljednja pashalna večera s poslanicima. Jer, ovo je naša prva euharistijska gozba s Učiteljem. Posljednja pasha i prva euharistija, u svetoj noći, ujediniše se preko oporuke, kada nam reče: Ovo činite meni na uspomenu. Oproštajna pasha i oporučna euharistija, u svetoj noći, janje i zelje, kruh i vino; egipatsko janje iz ropstva, gorko zelje iz pustinjskih lutanja, kruh od uzorane podvornice i vino od obrađenoga trsa, odsada se razdvajaju. Pojedimo janje i zelje Staroga saveza, jer nam reče, da novi Kruh i novo Vino označe Novi savez u mom Tijelu i u mojoj Krvi.

Nakon posljednje blagovane pashalne večere, u svetoj noći, zatvorena je zadnja stranica staroga Saveza. Nakon prve euharistijske gozbe, u svetoj noći, otvorena nova stranica novoga Saveza.

Učitelj je pashalnom večerom, u svetoj noći, dokinuo prijelazni obred, a svojom euharistijskom gozbom, u svetoj noći, otvorio novi Savez u svom Tijelu i u svojoj Krvi.

Novo Pismo, u svetoj noći, postalo je nova Knjiga ispisana u Njegovoj otkupiteljskoj muci i posvetnoj žrtvi na Križu.

Na Njegovom obredu, u ovoj blagovaonici, ogladnio je kruh pashalni. Da se nasiti tijela Njegova. Na njegovoj večeri, u ovoj blagovaonici, ožednilo je vino pashalno. Da se napije krvi Njegove. Jer, u Njemu je pashalni kruh ogladnio. Da postane tijelo Njegovo. Jer, u Njemu je pashalno vino ožednilo. Da postane krv Njegova.

Nakon blagovanja pashalne večere, u svetoj blagovaonici, poslanici su ogladnjeli, da bi se nasitili živim Kruhom; poslanici su ožednjeli da bi se napojili živim Vinom. Njega su poslanici postali gladni. Da bi se nasitili tijela Njegova. Njega su poslanici postali žedni. Da bi se napojili krvi Njegove. Učitelj je svoju zadnju pashalnu večeru, u svetoj noći, blagovao zajedno s nama. Da bi osobno pojeo životni kruh i ispio životni kalež, drugoga dana, na Svetom brdu, u Kamenolomu, u svojoj muci i smrti, na Križu.

Je li Učitelj mogao nešto ljepše učiniti nego okupiti poslanike za obiteljskim stolom? U kućnoj blagovaonici, slaveći Svetkovinu vjere, blagovanje pashalne večere, sjedeći za stolom, uz janje i zelje, kruh i vino, pjevajući alelujske psalme i krasnosloveći riječi Pisma, ustanovio je novu žrtvenu gozbu Tijela i Krvi, da se preko Kruha i Vina, na Njegovu žrtveniku, nastavi djelo spasenja, kojim će dobri Otac darivati svoju djecu, svaki put kada budu blagovali euharistiju svoga otkupljenja. 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Živogošće: XXXIII. Obiteljski susret

************

Antićevo 2020.

************

Seminar za zborovođe Zlatne harfe

************

Molitvena osmina za jedinstvo kršćana

************

kola emocija"

************

Obavijest o 49. vijećanju redovničkih odgojitelja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas401
Ovaj mjesecOvaj mjesec45216
UkupnoUkupno7512049

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 54