Posmrtni ostaci

Fra Bernardin Topić u subotu rano ujutro 25. rujna 1943. doznao je za mučeničku smrt fra Rafe. Pošao je u njemačko zapovjedništvo, zatražio informacije o smrti fra Rafe i dozvolu da može poći u Brnaze sakupiti njegove posmrtne ostatke. Na zapovjedništvu je primljen Ijutito. Nakon dobivene dozvole pošao je u kuću Ivana Malbaše i iste se večeri vratio neobavljena posla. U nedjelju navečer Ivan Vlajčević pronašao je ostatke izgorjelog fra Rafinog tijela. O tome je izvijestio fra Bernardina koji ponovo 27. rujna 1943. odlazi na zgarište kuće Ivana Malbaše.

Fra Bernardin je na zgarištu pronašao komade njegova habita, misničke kotice, molitvenika za bolesnike, jednu posudicu svetog ulja, kopče od sandala, malene komade njegovih kostiju, ispečena mesa bez tijela. Nakon tog je pronađen džepni sat i ključ njegove sobe. Sakupivši fra Rafine ostatke odnio ih je u samostan i dao napraviti kovčežić od cinka. U njega su pohranjeni fra Rafini posmrtni ostaci. U crkvi Gospe Sinjske fra Bernardin je molio : „Bože, koji si među apostolskim svećenicima slugu svoga Rafu svetim činima ukrasio, molimo te primi naše molitve“. Zatim je sprovod krenuo prema groblju sv. Frane. Zbog straha od njemačke vojske zvona nisu brecala. Sahrana je obavljena 11. listopada 1943.

Fra Rafini ostaci položeni su u zajedničku franjevačku grobnicu u Sinju. Prilikom preuređenja grobnice 1973. kovčežić s posmrtnim ostacima stavljen je u kosturnicu u dnu groba. Uprava Provincije 1992. godine odlučila je fra Rafine posmrtne ostatke prenijeti u kriptu Gospe Sinjske. Grobari su otvorili grobnicu misleći da će pronaći kovčežić. Međutim, on je propao, pronađen je samo komadić cinka, kojeg je fra Celestin Belamarić, kao jedan od članova komisije, uzeo s namjerom da ga čuva u svojoj sobi. Nakon njegove tragične smrti nije pronađen taj komadić cinka.  

Sva fra Rafina "imovina" ostala je u samostanu. Međutim, njegova „imovina " nije sačuvana. Kada su 1944.godine partizani ušli u Sinj, zaposjeli su prvi kat samostana, a tu se nalazila fra Rafina soba. Vjerojatno su fratri uzeli stvari iz sobe, a ponešto od tih stvari uzeo je fra Roko Tomić i stavio u jednu "UNRINU" kutiju. Ne zna se gdje je ta kutija završila.

U franjevačkom samostanskom arhivu u Makarskoj 1995. pronađena je jedna teka tvrdo uvezana u kojoj je fra Rafo pisao svoje Bilješke o svojoj duhovnoj izgradnji. 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas215
Ovaj mjesecOvaj mjesec4925
UkupnoUkupno7619803

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 21