Duhovni lik fra Rafe Kalinića

Fra Rafo je sebe kao kršćanina počeo izgrađivati u svojoj obitelji, a nastavio u gimnaziji u kojoj je jačao poziv za svećeničkim životom, a u novicijatu i klerikatu već je bio krepostan redovnik. Tako izgrađen počeo je graditi duhovnu zgradu svog budućeg života.

U svojim Bilješkama govori o svojem načinu života, nazočnosti i prilagođivanju volji Božjoj. Veliko značenje pridaje ispitu savjesti i ispovijedi. Piše da mu je najveća briga provesti život što savršenije. U tančine je izvršavao naredbe starješina. Sve slobodno vrijeme provodio je u ispovjedaonici. Vršenje redovničkih propisa nije mu bila puka formalnost. Svakom činu davao je odgovarajuću sadržinu prožetu duhom Božjim. Svoj duhovni život ojačao je krepostima, vjere, ufanja i ljubavi. Duboko je bio uvjeren u istine katoličke vjere. Nikakvim činom nije pokazivao sumnje u ispravnost vjerskih istina. Svim srcem i umom prigrlio je ova sredstva da po njima postigne kršćansko i redovničko savršenstvo.

Za dobro svoje duše fra Rafo je znao činiti pokoru. U njemu je gorila želja da i svoje tijelo kroti kako bi što bolje služio Bogu. Zato nije čudo ako bi u tome ponekad i pretjerao.

Vršenje triju zavjeta nikada nije došlo u kušnju. Kršenje Pravila /Regule/ smatrao je rušenjem sustava redovničkog života. Priznaje da je primio od Krista sve što ima, da je sluga nekoristan, da je sam po sebi ništa. Otvarao se Božjoj milosti koju će Bog proslaviti. Zajedničku molitvu gotovo nikada nije propuštao, a privatna mu nije promicala. Kretao se sa svim svojim bićem u njenom ozračju. Uronjenost u Božju posvudašnjost, svijest o Božjoj očinskoj skrbi i ljubav prema ljudima, zračili su iz njegove duše. Svugdje i uvijek traži zgodnu priliku da otvori sebe Božjem milostivom pohodu i da raznim molitvama drži vezu sa svojim Ocem.

Posebna oznaka fra Rafine pobožnosti bila je pobožnost prema Blaženoj Djevici Mariji. Među svecima posebno je častio sv. Franju Asiškog.

U slavljenju mise bila je izražajna sabranost i točnost. Svaka mu je riječ bila bistra i jasna.

Posebna oznaka njegova života bilo je bježanje od grijeha. Nitko mu ne može pripisati da je bio sumnjičav. Strogo je svoje čine nadzirao i analizirao. U ničiji život nije zalazio s namjerom da otkrije njegovu negativnu stranu.

Karakteristika mu je bila velika točnost. Naredbe pretpostavljenih izvršavao je bez pogovora. Njegovo životno djelovanje bilo je obdareno darovima zdravog razuma, slobodne volje i kreposnim djelima.

Ostavljao je dojam da je svojim duhom zaokupljen nečim nevidljivim, da je svojom unutrašnjošću uronjen u nešto izvan dohvata ljudskog oka. Iz njega je žarila otvorenost, vedrina i toplina. Pokazivao se veseo, raspoložen i miran. Na njemu se nije primjećivala zabrinutost, strah, tjeskoba, neraspoloženje, očaj i slično. Katkada se činio povučenim, što je odraz njegove unutrašnje sabranosti iz koje je nerado izlazio. Bio je čovjek molitve. Stalno je živio u Božjoj nazočnosti, te se činilo da svojim duhom živi u dodiru s Bogom .To se posebno vidjelo prilikom pohoda Presvetom oltarskom sakramentu. To ga je izopćavalo iz dnevnih događanja. Činilo se da ne promatra stvari oko sebe, da se za njih ne zanima, jer živi u viziji nadzemaljskoga. Takvo stanje nije bilo plod prolaznog i kratkotrajnog duhovnog napora, već učinak dugotrajne i uporne vježbe i predanja milosti i djelovanju Duha Svetoga.

Fra Rafo je oko deset godina proveo u sinjskom samostanu. U slobodno vrijeme pomagao je u svetištu, ispovijedao, propovijedao, vodio sprovode. Pomagao je i po drugim župama Cetinske krajine. Nije bio pripadnik nikakve organizacije ni stranke. Uvijek je branio prava svoga hrvatskog naroda.

Kao redovnik fra Rafo nije imao materijalnih dobara. Ali ljubav je domišljata, pa je fra Rafo pun ljubavi prema Bogu i siromasima pronalazio brojne načine kako bi pomogao bližnjemu.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1551
Ovaj mjesecOvaj mjesec6261
UkupnoUkupno7621139

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 53