Main-Taunus/Hochtaunus-Bad Cannstatt: Hodočašće u Svetu zemlju

Stopama Isusa iz Nazareta - bilo je geslo hodočašća više od sto dvadeset hrvatskih hodočasnika iz Njemačke koje su organizirali župnik Hrvatske katoličke župe (HKŽ) Main-Taunus/Hochtaunus sa sjedištem u Kelkheimu fra Marinko Vukman i voditelj Hrvatske katoličke zajednice (HKZ) iz Stuttgart-Bad Cannstatta fra Jure Zebić, u suradnji s agencijom ichtistravel iz Splita. Hodočasnička skupina iz HKZ Stuttgart-Bad Cannstatta hodočastila je u Svetu zemlju od 18. do 25. veljače, a skupina iz Main-Taunus/Hochtaunus od 19. do 26. veljače. Na hodočašću su zajedno sudjelovali, a stučno su ih vodili dr. fra Domagoj Runje, fra Miroslav Modrić i predstavnica ichtistravela Nataša Bulić. U hodočašću je sudjelovao dr. fra Ante Akrap te đakon iz Giessena Mato Valjan. Na hodočašću su se kratko sureli i sa skupinom hrvatskih hodočasnika iz Hrvatske katoličke misije Koblenz pod vodstvom vlč. Stjepana Zadravca, a susretali su i više hodočasničkih skupina iz domovine, te više hrvatskih svećenika i studenata koji žive u Svetoj zemlji. Među hodočasnicima bile su i redovnice s. Auksilija Milić, s. Estera Marijić, s. Ruža Kasalo, s. Bernardeta Tomić i s. Mirjana Tikvić.

Prvo odredište hodočašća bio je Nazaret gdje su se zadržali u molitvi u bazilici Navještenja, crkvi sv. Josipa, Gospinu izvoru. Misno slavlje služeno je u križarskoj kapeli sestara od Nazareta. Tijekom hodočašća pobožno i sabrano hodočasnici su pratili Isusov hod u Kani Galilejskoj u kojoj su bračni parovi obnovili svoja bračna obećanja, u Tiberijadi su pohodili svetište Umnažanja kruhova – Tabgha, crkvu Petrova prvenstva, Kafarnaum, Brdo blaženstava, gdje je na otovorenom služeno misno slavlje, a u večernjim su se satima brodom vozili Genezaretskim jezerom. Hodočastili su i na brdo Tabor gdje je u crkvi Isusova Preobraženja krovna konstrukcija od slavonske hrastovine dar grofa Eltza. Tu je služeno i misno slavlje. Posjetli su i Jerihon. Na putu u Jeruzalem u Ain Karimu pohodili su crkvu Marijina pohođenja i crkvu sv. Ivana Krstitelja. Na putu u Betlehem zadržali su se na Pastirskom polju gdje je služeno misno slavlje. S posebnim su osjećanima hodočastili u Betlehem, gdje su bili u špilji Mlijeka, špilji sv. Jeronima, crkvi sv. Katarina te bazilici i špilji Isusova rođenja. U Jeruzalemu su su molili na Maslinskoj gori – mjestu Isusova uzašašća, crkvi Očenaša, a tijekom hodočašća bili su i u kapeli Gospodin je plakao, crkvi Gospina groba, Getsemanskom vrtu i bazilici Isusove agonije, gdje je bio i sat klanjanja.

Hodočasnici su duboko doživjeli mjesto Isusove muke i ukopa u bazilici sv. Groba u Jeruzalemu, a posjetili su i židovsku četvrt i Zid plača, crkvu sv. Ane, Stjepanova vrata, kapelu Bičevanja, kapelu osude. Imali su prigodu moliti križni put ulicama Jeruzalema kuda je Isus nosio križ. Tijekom hodočašća bili su i u judejskoj pustinji, gdje je Isus bio kušan, a tu je služeno i misno slavlje. Na rijeci Jordanu obnovili su krsna obećanja, a imali su prigodu i okupati se u Mrtvom moru. Posjetili su i Kumran gdje su pronađeni Mrtvomorski spisi. U Jeruzalemu su hodočastili na kršćanski Sion, a pohodili su crkvu Gospina usnuća, dvoranu Posljednje večere, a duže su se zadržali na mjestu Petrova plača u crkvi Svetoga Petra od Pjetlova pjeva. Na povratku u zračnu luku u Ben Gurion u Tel Avivu pohodili su Emaus gdje je služeno misno slavlje.

Tekst i fotografije: Adolf Polegubić

Fotografije 

 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas109
Ovaj mjesecOvaj mjesec27728
UkupnoUkupno6442345

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 34 

Administrator

franodoljanin@gmail.com