1. korizmena nedjelja (B)

Ljubav nas poziva

"Obratite se i vjerujte evanđelju!" Kad nas Isus poziva na povratak, na obraćenje, on time misli, da njegovu poruku trebamo ozbiljno uzeti k srcu i prihvatiti je. On stvarno naviješta radosnu, oslobađajuću poruku, poruku o nedokučivoj, bezgraničnoj ljubavi Božjoj prema nama ljudima. Tu Božju ljubav doživljavamo u Isusovoj ljubavi. O tome govori današnje Evanđelje.

Budući da je Isus u Ivanovoj pokorničkoj propovijedi prepoznao Božji glas, Očev glas, umiješao se među ljude, koji su Ivanu pristizali poput bujice, i dao se krstiti. Na Očev poziv Isus je odgovorio poslušnošću ispunjenu ljubavlju. Očev odgovor na poslušnost Sina bio je: On je poslao Duha Svetoga nad njega i potvrdio ga kao ljubljenog Sina. To je prethodilo današnjem Evanđelju.

Tada Duh Sveti nagna Isusa u pustinju, i Isus je išao, kao što je Izraelski narod išao na svom dugom putu kroz pustinju: on je bio iskušavan. Da, Sin Božji u svojoj ljubavi prema nama ljudima išao je tako daleko, da je stvarno postao čovjek, nije pošteđen od neuspjeha, ni od boli ni od strašne smrti. Također ni od iskušavanja. On je poput nas bio iskušavan u svemu, ali nije sagriješio, kako kaže poslanica Hebrejima (4,15).

Isus, pravedni, bezgrješni, dao se krstiti s grešnicima i na kraju sebe natovario s našim grijesima, da ih razapne na križ. On je umro za nas grješnike, pravedni za nas nepravedne. Tako smo slušali u drugom čitanju. Ako to prihvaćamo u vjeri – kako onda još možemo sumnjati u Božju ljubav?

Za što je Isus umro? Da nas dovede k Bogu. To ne znači samo, da mi živimo prema Božjem nalogu, nego također, da mi nakon ovoga života možemo doći u našu pravu, istinsku domovinu. Bog nas želi primiti u svoju očinsku kuću, Bog nam daruje budućnost i preko ovoga sadašnjeg života.

Tako nas Isus Krist danas opet zove, da prihvatimo radosnu poruku, radosnu vijest. On nas zove da preispitamo kurs našega života i da poduzmemo korekturu toga kursa, da naš život dosljednije usmjerimo prema cilju, koji je vječni život, vječno zajedništvo s Bogom.

Fra Jozo Župić

 

********************


Okrenite se!

Danas mnoga auta imaju u sebi ugrađen GPS. To je malo čudesno djelo tehnike. Povezano sa satelitom pokazuje nam put, cestu, pravac koji nas vodi do cilja. Ako smo skrenuli s toga pravca, onda možemo čuti glas koji nas upozorava da učinimo zaokret, jer idemo u krivom smjeru. Stoga: okrenite se!

Okrenite se! To kaže i Isus u današnjem Evanđelju na početku Korizme. "Obratite se i vjerujte evanđelju!" U grčkom originalnom tekstu evanđelja kaže se "obratite se", također "promijenite mišljenje", "promijenite vaše uvjerenje, vaš duh".

Radi se dakle o zaokretu u korizmenom vremenu. Mnogi od nas osjećaju da živimo u vremenu zaokreta. Mnogi to osjećaju bolno. Sve upozorava na to da su prošle "masne godine" i da dolaze "mršave godine". Gube se radna mjesta, budućnost izgleda nesigurna.

Isus ne govori o vremenu koje će biti lošije. Sasvim suprotno. Njegova poruka je puna nade. On govori o dobroj vijesti, o radosnoj vijesti (jer to znači riječ "evanđelje"). I poziva nas da povjerujemo njegovoj radosnoj vijesti: vi se možete osloniti na nju. Ona nije prazno obećanje.

Što je ta "radosna vijesta?" "Približilo se kraljevstvo Božje!" Isus prije svega donosi taj pogled, tu nadu: Božje kraljevstvo je blizu! Ali što to znači? Tada je vladalo drukčije kraljevstvo: kraljevstvo Rimljana. Ono je bilo moćno, rasprostranjeno po svijetu, i malom Isusovom narodu dopuštalo je samo malo slobodnog prostora. Danas vlada kraljevstvo globalizacije, financijskog tržišta, svjetske privrede. Nama nije tako loše. Ali doživljavamo kako smo svi ovisni o tom "svjetskom kraljevstvu".

Isus govori o jednom drugom kraljevstvu. Svome, Božjem kraljevstvu. I ono je sasvim blizu. Gdje je ono? Kako izgleda? Da bi ga našao, moraš se okrenuti, obratiti, izmijeniti pravac. Jesmo li na krivom pravcu? Da, ukoliko još nismo upoznali radosnu poruku! Ako još ne znaš da ti je Bog blizu! Ako još vjeruješ: Bog je samo "dragi" Bog za mene, jer nemam pogrešaka i ništa loše i ništa krivo ne činim.

Isus nije prijetio s kraljevstvom Božjim. On nas je upravo zamolio: Vjerujte u ljubav! Vjerujte, da je ona moguća! Vjerujte istinski u Boga, koji je ljubav. On je sasvim blizu. Njegovo kraljevstvo je vama blizu. Imajte povjerenja u njega. Govorite s njim. Obratite se od vašega straha za budućnost. On će biti kod vas i u teškim vremenima. I u gladnim i mršavim godinama.

Kasnije je Isus jednom rekao: "Kraljevstvo Božje je među vama". Gdje mi jedni na druge pazimo, gdje smo jedni za druge, gdje nosimo teret jedni drugima, tu je Božje kraljevstvo blizu, među nama. Evanđelje je tako nešto kao GPS Isusov u našem životu. Ono nam pokazuje put do sretnoga života. I ako idemo u krivom pravcu pokazuje nam taj GPS: "Okrenite se!"

Fra Jozo Župić


 

Pretraži sadržaj

Najave

Split:

18. prosinca: Predstavljanje monografije „Gospodin vam dao mir“

*********

13./16./20. prosinca: Koncerti pjevačkog zbora „Neuma“ iz Drniša

**********

14. - 17. prosinca: Sinj - Duhovna obnova

*********

16. - 23. prosinca: Trstenik - Devetnica Božiću

*********

22. - 26. prosinca: Božić u Čavoglavama

********

Trstenik: Mjesečne teme u OFS-u 'Blagovijest' - 2018.

*********

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1155
Ovaj mjesecOvaj mjesec50235
UkupnoUkupno5585742

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 47 

Administrator

franodoljanin@gmail.com