Lišane: Bulićani proslavili zaštitnika sv. Antu

U malom mjestu Buliću koji pripada župi Sv. Mihovila Lišane, proslavljen je blagdna Sv. Ante pustinjaka, nebeskog zaštitnika sela Bulić. Euharistijsko slavlje uz mnoštvo vjernika iz susjednih mjesta predvodio je župnik fra Jozo Jukić.

U propovijedi fra Jozo je rekao: "Draga braćo i sestre, u Hrvatskoj je malo crkava posvećenih sv. Anti pustinjaku. U ovoj našoj Franjevačkoj provinciji Presvetog Otkupitelja od Zrmanje do Neretve samo su četiri crkve posvećene sv. Anti.  Sv.  Antun nazvan još sv. Antun opat i sv. Antun bile brade, rođen je u bogatoj obitelji u selu Komas u gornjem Egiptu a svoj život je posvetio pustinjačkom načinu života. Smatra ga se ocem redovništva. Često ga se prikazuje sa zvoncem u ruci koje označava svečevu sposobnost istjerivanja zlih duhova. Zaštitnik je uzgoja svinja i ostale stoke.  Odrastao je u bogatoj obitelji i kada su mu roditelji umrli, sv. Antuna su učvrstile riječi svetog pisma „Hoćeš li biti savršen, idi i prodaj što imaš i podaj siromasima pa ćeš imati blago na nebu“ (Mt 19,21). Antun zahvaćen duhom svetim doslovno je shvatio i na sebe primjenio ono što je u crkvi čuo. Razdjelio je svoj posjed oko tri stotine jutara plodne zemlje svojim siromašnim mještanima, jer je smatrao da je sticanje novca kratkotrajna maštarija, bolje sticati ono što sa sobom možemo ponijeti u duhu: pravednost, mudrost, prosuđivanje i vjeru.  Sv. Antun živio je i djelovao 313. godine u vrijeme kada su bila tri najveća progonstva  kršćana tj. za vrijeme vladavine cara Nerona, Decija i Dioklecijana. Tek nakon cara Dioklecijana kršćanstvo dobiva punu slobodu i tada se grade veličanstvene katedrale, pišu knjige i možemo reći da kršćanstvo živi i diše punim plućima. Mi koji ovdje živimo na ovim prostorima lakše će mo shvatiti zašto u našoj župi ima svetaca mučenika: sv. Kata, sv. Nikola Tavelić i današnji svetac i zaštitnik ovog mjesta Bulića sv.  Antun Pustinjak. Pitamo se zašto su naši preci davali imena crkava tih mučenika. Poznavajući tešku povjest ovog ravnokotarskog kraja lako će mo doći do odgovora da je svaki rat uništio materijalne  vrijednosti, prepolovio pučanstvo ali nije uništio duhovne vrijednosti naših predaka, koji su upravo te mučenike stavljali za uzore da na njihovu primjeru žive vjeru u Boga i njegovog sina Isusa Krista. Neka i nama današnji blagdan sv. Antuna Pustinjaka bude primjer za daljnji život, dobrotu, molitvu i praštanje da budemo još bolji ljudi i vjernici", rekao je na kraju propovjedi župnik fra Jozo Jukić.

Poslanicu je čitala Milena Kardum iz Bulića. Svečanom slavlju pridonijelo je čuveno crkveno pučko pjevanje tradicionalne "vukšićke mise" mješovitog crkvenog zbora iz Vukšića pod ravnanjem Ljiljane Radaš, časne sestre franjevke od Bezgrešne. Na kraju svete mise župnik fra Jozo Jukić zahvalio je svim vjernicima koji su sudjelovali u svečanoj svetoj misi. Domaćini Bulićani su nakon mise zapalili svijeće na grobovima svojih najmilijih a svetkovanje nebeskog zaštitnika zajedno sa mnogobrojnim gostima nastavilo se po obiteljima uz bogate stolove.

Fotografije 

Tekst i foto: Marko Mane Ledenko 

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

13. prosinca: Lišane: VI. formacijski susret OFS-a

**********

15. prosinca: Brist - Božićni koncert

**********

9. - 25. prosinca: "Božić u Čavoglavama"

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas132
Ovaj mjesecOvaj mjesec27751
UkupnoUkupno6442368

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 30 

Administrator

franodoljanin@gmail.com