Drvenik - povijest župe

Župa, smještena između strmih grebena planine Rilić i morske obale, nalazi se u općini Gracu u Splitsko-makarskoj županiji. Naselje uz more nastalo je tek u novije vrijeme u prostorima Gornje i Donje vale. U starini Drvenik je pripadao župi Zaostrog. God. 1726. postao je samostalna župa koju su vodili franjevci iz zaostroškog samostana. Do g. 1830. pripadala je Makarskoj biskupiji a nakon toga Splitsko-makarskoj biskupiji, od g. 1969. nadbiskupiji.

Na položaju Mirine ispod Jadranske magistrale vidljivi su ostaci rimske ville rustice (I.-II. st.) na čijem je prostoru nešto kasnije zasnovano groblje. Sačuvani su bogati i zanimljivi kasnoantički nalazi u pojedinim grobovima, danas u Gradskom muzeju.

Župna crkva sv. Jurja  nalazi se u selu, ispod Drveničkih stijena. Njezin najstariji dio moguće potječe  iz XV. stoljeća. Spominju je turski inspektori Osman-aga (1621.), Nuh-ćehaja (1633.) a i makarski biskup fra Marijan Lišnjić u izvještaju Propagandi (1672.). U temelje lađe uzidane su srednjovjekovne nadgrobne ploče. Oko g. 1772. crkva je dograđena, a  g. 1887. ponovno je produžena. Sačuvala je prelomljen gotički svod u lađi, dok je u apsidi  bačvasti svod. Na pročelju je 8-latična rozeta, a na vrhu je trodijelna preslica. U crkvi je glavni oltar od mramora i na njemu  kip sv. Jure (Tirol). Od g. 1976. crkva je pod državnom zaštitom (24/57-1976, reg.br. 611).

Oko crkve je groblje.

Crkva sv Roka izgrađena je na brežuljku iznad ceste između Donje i Gornje Vale g. 1965., prema nacrtu arh. Ante Barača,. Zvonik je u pročelju crkve i štiti ulaz od kiše.  Sve do g. 1998. crkva je imala naslov Gospe od Karmela. Dopisom župskog ureda br. 31/98. zatražena je od Nadbiskupskog ordinarijata u Splitu dozvola za promjenu naslova crkve "Gospe od Karmela" u naslov "Sv. Roka", na uspomenu stare crkvice sv. Roka koja je srušena g. 1964. prigodom izgradnje Jadranske magistrale. Nadbiskup Jurić promjenu je odobrio dopisom 1332/98. 

Na području župe ima više usputnih kapelica:  Gospe od Karmela kod izvora na Studencu u Selu, obnovljena g. 1992. U kapelici je drveni kip Bogorodice s Djetetom, sv. Nikole (1897.) na cesti uz more, jugozapadno od Donje Vale, obnovljena 1997. s novim Svečevim kipom, rad ak. kipara Petra Barišića, sv. Ilije (1897).) u Kosirišću, sv. Ante (1938.) u Mlinici. Zapuštena kapela sv. Ante na vrhuncu Osmina (622 n.v.), sv. Ante (1879.) na Košnjaku iznad Gornje Vale, g. 1994. obnovljena. Srušene su crkvice: sv. Mihovila u Donjoj Vali, sv. Roka u Čmilju i kapelica Gospe od Zdravlja  na vrhu Stina, izgrađena oko 1892. godine.

 

O povijesti župe i sakralnim objektima pisao je fra Anđeo Cvitanović u svojoj knjizi Sakralni  i turistički rasadnici Gornjeg Makarskog Primorja, Split 2002.

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas511
Ovaj mjesecOvaj mjesec2856
UkupnoUkupno7617734

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 41