München: Dan sjećanja na stradanja Vukovara

U najvećoj iseljeničkoj hrvatskoj katoličkoj misiji München, sinoć je održana sveta misa za Domovinu, poginule branitelje i sve žrtve rata.

Misno slavlje u kapeli Bl. Alojzija Stepinca predvodio je fra Danijel Stipanović u koncelebraciji su bili fra Boris Čarić i fra Ante Vuk Buljan, gvardijan samostana Sv. Gabrijel koji je i predsjednik Hrvatske dobrotvorne udruge “Ruke dobrote”. Udruga “Ruke dobrote” pomaže invalidima Domovinskog rata, djeci i obiteljima poginulih hrvatskih branitelja. U punoj kapeli Bl. Alojzija Stepinca fra Danijel je u propovjedi istaknuo da je prošlo punih 18 godina od stradanja grada Vukovara. Pao je Vukovar kao da smo i mi sami pali i stradali, ali Vukovar nije pao on je pobijedio, bili smo istovremeno tužni i ponosni. Krunica oko vrata u rukama Hrvatskih branitelja i našeg naroda davala je snagu vjere i molitve; tu je bila ustrajnost, pobjeda, snaga Božje riječi. Iz krunice su neumorni branitelji crpili snagu i vjeru u pobjedu. Bog nas poziva da ne činimo zlo za zlo, Bog nas poziva da trebamo oprostiti.

Tog tragičnog 18. studenog 1991. naš narod je krvlju branio i obranio napadnut Vukovar, Gospić, Dubrovnik, Škabrnju u kojoj je ubijeno 31 civil i13 hrvatskih branitelja, a da o žrtvama Vukovara i ne govorimo. Ovdje smo se okupili da odamo počast svim braniteljima i svim žrtvama DOMOVINSKOG RATA, i da njihove žrtve ne smijemo nikad zaboraviti.

Sloboda se morala krvlju ostvariti, stoljetni san o Slobodi i Nezavisnosti Hrvatske je ostvaren, nažalost životima poginulih branitelja, civila i onima kojima se trag izgubio, nakon pada Vukovara, svim onima koji su bili prepušteni na milost i nemilost protivniku.

Pri propovjedi fra Danijel se prisjetio jednog branitelja nakon „OLUJE“ koji je rekao „ne dajte HRVATSKU i volite je, vjerujmo Bogu“. Izgrađujmo Hrvatsku na vjeri i dobroti, na te riječi fra Danijelu su potekle i suze niz lice, i svim drugim vjernicima okupljenim na misnom slavlju.

Nakon mise, na inicijativu ogranka HSP koja u posljednjih godinu dana broji veći broj članova s novim predsjednikom Zoranom Prlićem, prikazan je i dokumentarni film Vukovarska Pasija i Križni Put, u kome su prikazane sve nedaće, poteškoće, strah, očaj, milost i nemilost izgorjele zgrade i kuće ponosnog grada Vukovara.

Misi je prisustvovao i Generalni konzul u Münchenu Vladimir Duvnjak, mr. Ante Moro, predsjednik misijskog odbora za javnost te Ante Brekalo, poznati ugostitelj iz Münchena.

Vera Vidović

 

 

Pretraži sadržaj

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2018.

***********

13. - 16. srpnja: Proslava Gospe Karmelske u Runovićima

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u župi Studenci

***********

17. - 20. srpnja: Proslava sv. Ilije u Metkoviću

***********

17. - 20. srpnja: Brist - Proslava sv. Margarite

***********

21. srpnja: Molitvena hodnja „Koracima nade u istinu“ – Bulić-Vukšić-Lišane

***********

30.7.-2.8.: Proslava Gospe od Anđela na Visovcu

***********

27.7.-19.8.: Hodočašća i devetnica Gospi Sinjskoj

***********

1. kolovoza: Hodočašće duhovnih zvanja Gospi Sinjskoj

************

15. kolovoza: Slavlje Velike Gospe u Sinju

*************

18. kolovoza: Sinj - Proslava 50. obljetnice mature

**********

7. studenoga: Povijesno otkrivanje reljefa Gospe Sinjske u Nazaretu

Aktualno

FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1343
Ovaj mjesecOvaj mjesec42939
UkupnoUkupno6103826

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 76 

Administrator

franodoljanin@gmail.com