Lika

Lika je smještena unutar visokog planinskog okvira što ga u zaleđu sjevernog i srednjeg primorja oblikuju Velebit, Velika i Mala Kapela i Plješivica. Područje Like u sastavu je Ličko-senjske županije, prostorno najveće hrvatske županije, ali najrjeđe naseljene.

Nakon bitke na Krbavskom polju u XV. st., prodrli su Turci na ovaj prostor i rastjerali katoličko stanovništvo te naselili živalj iz Bosne.

Nakon protjerivanja Turaka za vrijeme velikog austrijsko-turskog rata (1683.-1699.) u kojem je pod vodstvom svećenika Marka Mesića Lika oslobođena, očekivao se povratak Like pod vlast hrvatskog bana. Međutim, Habsburška monarhija ju je stavila pod izravnu vlast svoje dvorske Komore, a zatim 1714. god. pod upravu Karlovačkog generalata. Tako je Lika došla u sastav Vojne krajine u čijem će sastavu ostati sve do njezina ukidanja 1881. godine. Kako su Ličani u početku pružali otpor strogom vojnom režimu, 1746. god. je osnovan posebni vojno-upravni teritorij Ličke regimente (pukovnije), da bi se učvrstila kontrola nad tim krajem. Usporedo sa stvaranjem nove upravne organizacije, na ličko područje naseljava se novo stanovništvo, Hrvati Bunjevci i pravoslavni Vlasi (kasnije Srbi) koji su trebali poslužiti kao stalna vojska za potrebe bečkog dvora. Ta opća militarizacija Like, u kojoj je sve bilo podređeno potrebama stalnog ratovanja, znatno će utjecati na mentalitet njenog stanovništva.

Nakon ponovnog naseljavanja u XVIII. stoljeću Lika je postala nacionalno izrazito mješovito područje, s gotovo podjednakim udjelom hrvatskog i srpskog stanovništva. Tijekom čitavog XX. stoljeća bila je izložena depopulaciji uzrokovanoj različitim faktorima - agrarnom prenaseljenošću, zatim Prvim i Drugim svjetskim ratom, potom iseljavanjem stanovništva u razvijenija područja i na koncu Domovinskim ratom. Posljedica svega toga je da danas na području Like živi svega oko 50.000 stanovnika, dok je prije samo 80 godina taj broj iznosio približno 200.000 stanovnika.

U jesen 1985. god., prema dogovoru između Provincije Presvetog Otkupitelja i Riječke nadbiskupije, franjevci Provincije Presv. Otkupitelja preuzimaju pastoralnu skrb u ličkim župama Lovinac i Ričice, te u nominalnim župama Gračac, Udbina, Rudopolje, Boričevac i Palanka. 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1668
Ovaj mjesecOvaj mjesec69249
UkupnoUkupno7611750

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 124