Asiz: Završen hod Franjevačke mladeži

U utorak, 2. kolovoza 2011. godine, framaši iz Splitsko-dubrovačkog i Šibensko-zadarskog područja, u zajedništvu s framašima iz ostalih područja Hrvatske kao i iz Bosne i Hercegovine, sudjelovali su na slavlju Gospe od Anđela u Asizu. U slavlju je sudjelovalo oko 350 framaša, 24 fratra i 11 redovnica. Slavlje je započelo euharistijskim slavljem na grobu sv. Franje Asiškoga koje je predvodio fra Igor Horvat, a u koncelebraciji je bilo deset fratara-svećenika.

Nakon euharistijskog slavlja i razgledavanja Gornje i Donje bazilike framaši i duhovni asistenti sudjelovali su na slavlju porcijunkulskog oprosta. Svi framaši iz Hrvatske zajedno su prošli preko glavnog trga, pomolili se u Porcijunkuli iz koje su se mnogi vratili sa suzama radosnicama. Na trgu im je fra Jose R. Carballo - ofm, generalni ministar Franjevačkog reda, uputio riječ dobrodošlice. Generalni ministar framašima iz Hrvatske obratio se riječima na hrvatskom jeziku „Dragi mladi iz Hrvatske, dobrodošli! Mir i dobro!“ U svom govoru generalni ministar je potakao mlade da nastave biti dio Crkve i franjevačke obitelji. Nakon pozdravnih riječi u zajedništvu s ostalim framašima iz Italije i još nekoliko država bilo je predstavljanje područnih bratstava kroz riječ i pjesmu.

Drugog dana boravka u Asizu framaši su hodočastili u baziliku sv. Klare i sv. Franje upoznavajući život i djelo svetaca. Poslijepodne su svi posjetili Greccio i slavili svetu misu na mjestu gdje je Franjo pripredio prve žive jaslice.

Zadnjeg dana boravka u Asizu framaši su prvo bili na euharistijskom slavlju u crkvi Gospe od Anđela, a zatim su hodočastili u sv. Damjan. Poslije ručka autobusima su se zaputiti na La Vernu gdje su proveli vrijeme u upoznavanju mjesta i u molitvi poput sv. Franje. Nakon molitve Večernje framaši će se uputiti prema svojim kućama.

*****

Fotografije (1)

Fotografije (2)

Fotografije (3)

Fotografije (4)

Fotografije (5)

Program i priručnik za Hod Frame - 2011.

*****

Prvi dio hoda Proložac - Sinj

Četrnaesti hod Franjevačke mladeži Splitsko-dubrovačkog i Šibensko-zadarskog područnog bratstva, pod geslom "Putevima srca", započeo je u srijedu 27. srpnja u Prološcu, nastavit će se preko Lovreća, Ugljana, Otoka i Sinja, a zatim će završno slavlje biti u Asizu u zajedništvu s framašima iz Hrvatske i drugih država.

Framaši su se okupili u Prološcu i do Sinja će hodati oko 69 km. Nakon okupljanja u župskoj dvorani u Prološcu sve nazočne pozdravila je Ana Mikulić, predsjednica Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva, i fra Vinko Gudelj, župnik. Perina Granić i fra Frano Doljanin, također su pozdravili prisutne, i uputili važne napomene o hodu. Nakon pozdrava i napomena uslijedilo je u crkvi sv. Mihovila pokorničko bogoslužje i euharistijsko slavlje koje je predvodio fra Matej Jovanovec, a u koncelebraciji su bili fra Vinko Gudelj, fra Ivan Lukač i fra Frano Doljanin. Prvi dan završio je večerom te predstavljanjem mjesnih bratstava: Runovići, Vrgorac, Zmijavci, Imotski, Proložac, Sinj, Gospa od Zdravlja (Split) , Sv. Obitelj (Split), Drniš, Šibenik-Meterize.

Prvog dana hoda framaši i duhovni asistenti su od Prološca do Lovreća hodali 17 km. U Lovreću su bili smješteni u školi, a ručak i večeru je pripremio župnik fra Dinko Bošnjak uz pomoć svojih vjernika velikoga srca (Željko, Slavica, Marija, Mara, Marijan i Ana). Slijedeći dan framaši idući od Lovreća do Ugljana.

Od Lovreća do Ugljana nije bilo hoda jer je cijeli dan padala kiša pa su framaši prevezeni u kombijima. U Ugljanima fra Nedjeljko Tabak i njegovi dragi vjernici, roditelji novaka Ivana, lijepo su nas dočekali i ugostili. U poslijepodnevnim satima framaši su posjetili zajednicu "Cenaccolo" i tu slavili vstu misu. Članovi zajednice iznijeli su svoja iskustva, odgovarali na pitanja framaša i počastili framaše večeerom.

Od Ugljana framaši su nastavili hod prema Otoku gdje ih je ugostio fra Dalibor Grčić, župnik, i otvorio vrata svoga srca i prostorija. Navečer su framaši imali euharistijsko klanjanje koje je predvodio fra Frano Doljanin. Na klanjanju su sudjelovali i župljani. Slijedećeg dana framaši su od Otoka preko Gale i Glavica hodali do Sinja. U Samostanu ih je pozdravio o. gvardijan a na raspolaganju su bili župnik, fra Stipe i fra Tino. Prije poslaska za Asiz framaši su sudjelovali na otvaranju porcijunkulskog oprosta u svetišu Čudotvorne Gospe Sinjske. Otvaranje porcijunkulskog oprosta predvodio je fra Bože Vuleta, gvardijan i upravittelj Svetišta, a sudjelovali su, osim framaša, i fratri iz samostana. Nakon ručka, framaši i njihovi duhovni asistenti uputili su se prema Asizu na slavlje Gospe od Anđela - 2. kolovoza. 

 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas195
Ovaj mjesecOvaj mjesec9425
UkupnoUkupno7624303

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 25