Imotski: Završen 8. nacionalni susret Franjevačke mladeži

U nedjelju, 15. svibnja 2011. godine, završio je 8. nacionalni susret Franjevačke mladeži. Početak trećeg dana susreta framaši su započeli molitvom Jutarnje i plenumom u kojem su iznosili svoja zapažanja iz rada po skupinama koji se odvijao dan prije u župama Imotske krajine: Imotski, Podbablje, Proložac, Runovići, Vinjani i Zmijavci.

Galerija slika (1)  -   Galerija slika (2)           Prvi dan - petak

Euharistijsko slavlje s početkom u 10.30 sati predvodio je dr. fra Željko Tolić, provincijal, a u koncelebraciji je bilo 15 fratara-svećenika. Na početku slavlja o. Provincijal je pozvao franjevačku mladež da svi zajedno „zahvalimo Bogu na svim dobročinstvima, milostima i darovima koje je dijelio i sijao preko naših riječi, preko našeg života, naših očiju, naših usana, naših pogleda. Bog je sve, nije malo, nego sve. Bog je dobro, jedino dobro, samo dobro, najveće dobro – kaže sv. otac Franjo. A što smo mi? Mi smo slika njegova, slika koja zna i pocrniti, ali u sebi ima želju da bude ljepša, da bude bolja, da bude kompletnija, savršenija i bogolikija. Je li ta slika svaki put bogolika, ne znam. Znadete vi i znade vaša savjest. Na početku ovog misnog slavlja malo zavirimo u dušu i srce, u svoju dubinu, i ondje gdje smo najslabiji i najnesavršeniji , ondje gdje nismo bogoliki – odlučimo da ćemo biti i bolji i savršeniji i kvalitetniji, da ćemo biti bogolikiji. Neka to bude iskreno na početku ovoga misnog slavlja“.

Propovijed fra Željka Tolića, provincijala, prigodom 8. nacionalnog susreta Franjevačke mladeži u Imotskom – 15. svibnja 2011. godine.

 

Na kraju euharistijskog slavlja fra Milan Krišto, u ime nacionalnih duhovnih asistenata Frame, izrazio je zahvalnost na kraju ovoga 8. nacionalnog susreta Franjevačke mladeži u ovom predivnom Imotskom. Naravno da najveća hvala ide Bogu koji nas je nadahnuo i okupio po primjeru sv. Franje u jednu franjevačku obitelj. Ispred konferencije nacionalnih asistenata, a usuđujem se reći i u ime svih duhovnih asistenata, bilo sestara bilo braće sestara, iskrena hvala osobito o. provincijalu fra Željku Toliću što je došao među nas, kao i svim provincijalima koji su bili u petak. Želim da ovo geslo 'Zajedno u Kristu' bude svima nama duhovna priprava i obnova za dolazak sv. oca Benedikta XVI. u Zagreb. Zaželio je da franjevačka mladež bude izazov mnogima u svijetu. Na kraju je naglasio da „ne zaboravimo moliti za dar novoga poziva, za dar poziva u bratstvo Franjevačke mladeži i za dar poziva, na što nas Crkva osobito danas poziva na nedjelju Dobrog pastira, za nove redovnike, redovnice, nove svećeničke kandidate koji će Božju riječ lomiti i izbliza svjedočiti“.

Ana Mikulić, predsjednica Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva, u zahvlanoj riječi naglasila je kako je gvardijan samostana sv. Franje u Imotskom, kada je trebalo prihvatiti ulogu domaćina, izrazio veliku radost rekavši da može primiti „ne samo 1000 framaša nego ako je potrebno i cijeli Zagreb dovedi“. Stoga, „Oče gvardijane“, rekla je Ana Mikulić, „jedno velika hvala u ime cijeloga Splitsko-dubrovačkog područnog vijeća i u ime nacionalnog vijeća što ste dopustili da na ovome posebnome mjestu bude održan 8. nacionalni susret Frame. Puno Vam hvala“. Potom je Ana Mikulić uručila prigodni dar ocu gvardijanu fra Zoranu Kutleši. Nakon toga Ana Mikulić je uputila zahvalnu riječ fra Željku Toliću, provincijalu, naglasivši „kako je suvišno napominjati kolika dobročinstva o. Provincijal čini za ovo Splitsko-dubrovačko područno bratstvo. Osim što ste bili u petak i danas s nama, Vi ste također bili s nama u samostanu na Trsteniku prigodom obilježavanja 15 godina našega bratstva kada ste nam ustupili Vaše prostore i vrijeme. Za sva dobročinstva koja činite za nas izražavam jedno veliko hvala“ rekla je Ana Mikulić. Zatim je uručila prigodni dar o. Provincijalu rekavši kako je dar za o. Provincijala izabrala osoba kojoj je on predavao na Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Sinju.

Ivan Bambir, nacionalni predsjednik Frame,  na početku je naglasio kako „ono što smo ovdje doživjeli treba ponijeti sa sobom kako bi naša bratstva rasla na temelju onoga što smo ovdje doživjeli. Pokušajmo svi zajedno zapamtiti dvije riječi: formacija i složnost. Zajedno radimo na tome u budućnosti.“ Pozvao je sve prisutne da zahvale Bogu na svakom dobru koje nam je omogućio kroz ovo vrijeme na 8. nacionalnom susretu, a zatim je zamolio framaše da velikim pljeskom nagrade sve obitelji Imotske krajine koje su ugostile framaše. Potom je zahvalio Jerku koji je je bio ton majstor i fra Kristianu koji je bio glavna spona cijelo vrijeme susreta. U ime benda „Tobija“ dar zahvalnosti primio je Franjo Buglec. U ime cijeloga Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva dar zahvalnosti od Ivana Bambira primili su Ana Mikulić, predsjednica, i fra Frano Doljanin, područni duhovni asistent. Zatim je naglasio kako „ima jedna osoba koja je otvorila vrata za sve nas, ta su vrata bila ogromna, a osoba je fra Zoran Kutleša, gvardijan, i sva njegova braća. Svaki centimetar samostana bio nam je na raspolaganju, šator, škole ... sve je to bilo organizirano. Zbilja, hvala Vam još jednom“, rekao je Ivan Bambir. Na kraju je posebno zahvalio fra Željku Toliću, provincijalu, „jer je mnogo vremena posvetio nama na ovom nacionalnom susretu. I drugo, jer je očito da mnogo brine za duhovnu asistenciju Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva koje je jako i veliko. Bez duhovnih asistenata to bi bilo nemoguće“. Molim Vas jedan veliki aplauz za njega“, završio je predsjednik nacionalnog vijeća.

Fra Zoran Kutleša, imotski gvardijan, župnik i dekan, zahvalio je Gradu Imotskom na čelu s gradonačelnikom, osnovnoj školi „Stjepan Radić“ na čelu s ravnateljicom Marom Pezo i cijelom osoblju gimnazije „Dr. Mate Ujević“ na čelu s ravnateljem Antom Trutinom i osobljem sportske dvorane, Policiji, Hep-u, Lasić Company za binu te Vesni Ujević i fra Miroslavu za uređivanje bine i šatora. Potom je zahvalio svim postulantima, kuharicama, a posebno od srca – svim župljanima. Zatim je izrazio zahvalnost svim fratrima iz samostana i okolnih župa. Na kraju je uputio riječ framašima rekavši kako su oni „s ljubavlju pripremali ovaj susret. Kao gvardijan, u ime svih nas koji smo sudjelovali u organizaciji ovoga susreta, ako je bilo propusta s naše strane molim vas da nam oprostite. Mi smo imali ljubavi i dobre volje, ali kao ljudi uvijek je moguće da bude propusta“. Posebno je zahvalio fra Kristianu Stipanoviću koji je mnogo učinio ne samo kroz ova tri dana nego i kroz cijelo pripremno razdoblje. Pozdravio je, također, i zahvalio o. Provincijalu. Na kraju je rekao „Živjeli svi skupa pa se za nekoliko godina vidimo opet u Imotskom“.

Fra Željko Tolić, predovitelj slavlja, prije blagoslova je rekao kako kažu da je zlatno pravilo diplomacije – slušati, malo govoriti i ništa obećavati. Međutim, rekao je da će prekršiti to pravilo i obećao da će uvijek imati razumijevanja za potrebe Franjevačke mladeži. Zatim je nadodao da „društvo koje ima ovakvu mladost – ono ima budućnost, ima perspektivu. Ja u tom društvu zaista vidim jednu perspektivu i vidim jednu budućnost - u vama. Zbog toga, nemojte razočarati malo starije od vas, budite ta budućnost, budite ruka i lijeva i desna, i društva i Crkve. Vi vidite da se puno stvari urušava, ali budite obnovitelji toga društva da to društvo jednostavno bude sretno, obnovljeno i u vama zaista zdravo i prepoznato. Ja se nadam da ćete to tako i učiniti. I još nešto vas molim. Napravite jedan prsten, napravite jedan lanac, svaki od vas neka nađe još nekoga da vas bude više brojčano i kvalitetno. Treba nam zdrave mladeži, treba nam karakterne mladeži, treba nam moralne mladeži. Mi je vidimo u vama jer bez toga nećemo imati života“. Zatim je o. Provincijal zazvao na sve prisutne blagoslov sv. Franje.

Framaši Splitsko-dubrovačkog područnog bratstva

Nakon bogatog ručka, koji su pripremili domaćini, framaši su pozdravili i uputili u razgledavanje grada Imotskog a potom svojim kućama. 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Život u Bratstvu OFS-a, mjesečna tema za travanj 2020.

************

Odgođeni su susreti trajne formacije (regionalni susreti)

************

Dan otvorenih vrata Klerikata

************

Adresa e-pošte:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Muka po Ivanu (provincijski napjev /zapisao fra Stipica Grgat)

Muka po Ivanu (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Marku (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Mateju (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

Muka po Luki (provincijski napjev /Služba Božja - fra Mile Čirko)

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas1107
Ovaj mjesecOvaj mjesec17876
UkupnoUkupno7632754

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 46