Otvorena proslava 800. obljetnice utemeljenja klarisa (16. 04. 2011.)

Svečanim misnim slavljem uoči Cvjetnice, u subotu 16. travnja zagrebački nadbiskup kardinal Josip Bozanić u samostanskoj crkvi sestara klarisa u Mikulićima u Zagrebu otvorio je proslavu 800. obljetnice utemeljenja Drugog franjevačkog reda, Reda sv. Klare. Jubilej će se slaviti od Cvjetnice, 17. travnja, a završiti svetkovinom sv. Klare, 11. kolovoza 2012. godine. Na početku je sve pozdravila časna majka s. M. Alojzija Bevanda Majka Klara nije tražila neke posebne metode, meditacije, ili pak posebna pravila kako savršeno živjeti, ona je tražila kako nasljedovati Isusa, kako živjeti evanđelje, kako živjeti ono što je Isus ostavio, rekao je kardinal u propovijedi te podsjetio da je ostalo zapisano kako je i ona poput sv. Franje bila „življeno evanđelje”.

Što nam govore i svjedoče klauzurne redovnice, upitao je kardinal, te odgovorio, kako one govore svojim životom da ovdje mole, da tu mole za nas. Ovo je kuća molitve, a one su izabrale život sabranosti, kontemplaciji, život u kojem nastoje u tišini promatrati Isusa, žele njega meditirati, te ga tako promatrajući što više nasljedovati. To je njihovo svjedočenje, biti blizu Isusa, Isusa kontemplirati, Isusa živjeti, biti u Kristu Kristov, istaknuo je kardinal. Podsjetio je, i kako one provede život u šutnji, a upravo je šutnja potrebna da bi se čulo i to u prvom redu Boga koji nam dolazi i koji nam govori.

Koliko li je potrebna šutnja današnjem čovjeku! U ovoj galami, potrebno nam je zašutjeti, jer dok je toliko galame oko nas, ne čujemo onaj pravi glas, Božji glas. Njihov primjer govori upravo o tome, da se čovjek treba povlačiti kako bi mogao čuti Boga, Božji glas, njega razmatrati, upozorio je, kardinal Bozanić, podsjetivši da samo onaj koji zna cijeniti samoću može u pravom smislu graditi zajedništvo. Oni koji su u gužvi često puta nisu nikakvi graditelji zajedništva, već naprotiv razbijači zajedništva, a čovjek koji se zna povlačiti u samoću, koji se zna skupiti, on može biti za drugoga.

Braćo i sestre, i ovih dana u raznim poteškoćama koje nas pojedinačno i kao narod pritišću, potrebna nam je molitva zajedništva i zato se preporučujemo i njima i želimo zajedno moliti, jer znamo da kad god smo i kao pojedinci i narod bili pritiskani da nam je na kraju ostala jedino molitva koja nas je spašavala.

Molitva nas je spašavala, molitva će nas spasiti. Preporučimo se sestrama i zajedno s njima i mi molimo po našim nakanama, rekao je na kraju propovijedi kardinal Bozanić.

Na kraju mise riječ zahvale u ime predsjednika Vijeća franjevačkih zajednica u HR i BiH fra Ivana Sesara, sestrama i okupljenima se obratio o. Železnjak. On je podsjećajući na nedavni jubilej Franjevačkog reda, istaknuo kako obljetnice ne žele biti samo spomen na slavnu prošlost, nego događaj „da iz te bogate prošlosti crpimo dodatni zanos i obnovimo svoju volju da služimo Crkvi u današnje vrijeme i da otkrijemo nešto novo u Gospodinu, i što naša vremena i naši naraštaji danas očekuju od nas.”

Sv. Klara je ostavila sve, da bi u zatvorenom samostanu postala Božja. Ni Klara kao ni Franjo koji joj je bio nadahnuće u svom odabiru nisu se prevarili. I vi ste, drage sestre klarise, pozvane od Duha Svetoga da slijedite Krista siromašnoga. Čuvarice ste te Klarine karizme koju je Bog postavio u našu franjevačku obitelj i ovaj svijet za svjedoke. Svojom šutnjom, siromaštvom i sabranošću vi ste znak snage Božje među nama, jer svojom molitvom i kontemplacijom pomažete da u našem gradu, našoj nadbiskupiji, našoj Domovini bude što više svetih ljudi koji će se toj Božjoj ljubavi posvetiti i predavati se, rekao je o. Železnjak, te je u ime cijele franjevačke obitelji zahvalio na molitvi i nazočnosti.

U ime župe sv. Antuna Padovanskoga na području koje se nalazi samostan klarisa, te u ime samostana Svetoga Duha franjevaca konventualaca čestitku za početak jubileja, te zahvalu za molitvu i svekoliku prisutnost izrekao je gvardijan fra Ivan Poleto.

Prije blagoslova, kardinal Bozanić izrazio je radost da su se na misnom slavlju okupili toliki redovnički kandidati, a izrazio je nadu da i među vjernicima ima nekih budućih kandidata. Redovnicima i redovnicama je stoga poručio da su oni nada ovoga vremena, znak da i Klarina i Franjina karizma živi, da to nije prošlost, nego sadašnjost. Podsjetio je kako je Bog velikodušan, ali On ne voli da se s Njim pogađamo. A onaj koji se potpuno Bogu daje, taj osjeti radost zajedništva s Bogom, to vam od srca želim, a sestrama želim da ova godina bude blagoslov, rekao je kardinal Bozanić.

U koncelebraciji su bili vojni biskup Juraj Jezerinac, provincijal Hrvatske franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda fra Željko Železnjak, provincijal Hrvatske provincije sv. Jeronima franjevaca konventualaca fra Ljudevit Maračić i provincijal Provincije franjevaca trećoredaca glagoljaša fra Ivan Paponja, te brojni franjevci i dijecezanski svećenici. Na misi je sudjelovao velik broj vjernika, redovnica i redovničkih kandidata, a pjevanje je predvodio zbor „Sveta Klara”. (ika) 

 

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Šibenik / Meterize: Priče iz Vukovara

************Split / Dobri: Gospa od Zdravlja

************


Dani sv. Elizabete

************

Šibenik / Šubićevac

************

Šibenik / Šubićevac: Prikazivanje filma i humanitarna akcija

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas170
Ovaj mjesecOvaj mjesec44314
UkupnoUkupno7255247

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 18