Potpuni oprost u Godini svete Klare

Sveta Stolica je 16. travnja 2011. godine donijela Odluku o potpunom oprostu u Godini svete Klare koju donosimo u cijelosti:

"Vrhovni svećenik Benedikt XVI., sretno vladajući, obaviješten je od prečasnoga oca Josea Rodrìgueza Carballa, generalnoga ministra čitavoga Reda manje braće, o svečanim slavljima koja će se od dana 16. ovoga mjeseca travnja sve do dana 12. kolovoza 2012. godine odvijati u samostanskim crkvama Reda svete Klare da bi se dostojno obilježila osamstota godišnjica otkako je Klara, plemenita djevica, rođena u Asizu u Umbriji, nasljedujući svoga sugrađanina svetoga Franju, sva svoja dobra razdijelila za milostinju i pomoć siromasima te je, bježeći od buke svijeta, od istoga Franje primila tonzuru i osnovala zajednicu Reda siromašnih manjih gospođa. 

 Stoga Blaženi otac, želeći pobožnim vjernicima pružiti božansku milost, radi svoje usrdne brige za sveopću Crkvu i posebne naklonosti Monahinjama svete Klare, podjeljuje im potpuni oprost, pošto se ispune uobičajeni uvjeti (sakramentalna ispovijed, pričest i molitva na nakanu Vrhovnoga svećenika), koji će se moći dobiti jednom dnevno tijekom jubilejske godine. Vjernici će ga moći namijeniti također, u vidu zagovora, za duše vjernikâ koje se nalaze u čistilištu, ako će pobožno prisustvovati kojem jubilejskom slavlju ili duhovnoj vježbi, ili će barem prikladno vremensko razdoblje provesti u pobožnom razmatranju, završivši Molitvom Gospodnjom, bilo kojim zakonitim obrascem Vjerovanja, zazivanjem Blažene Djevice Marije, svetoga Franje i svete Klare Asiške:

a - za same Monahinje: svaki put kad pobožno pohode crkvu ili glavnu kapelicu samostana;

b - za sve vjernike: jedanput u pojedinim kapelicama, u dan koji slobodno izaberu; svaki put kad sudjeluju u svetom hodočašću koje se zajednički obavlja u spomenuta sveta mjesta;

c - ako jubilejskim obredima pobožno prisustvuju: na blagdan svete Klare (11. kolovoza 2011. i 2012.) i na blagdan serafskoga oca svetog Franje (4. listopada 2011.), u trodnevnicama koje im neposredno prethode, u drugim danima propisno određenima.

Vjernici će moći dobiti, osim toga, potpuni oprost poput onoga jubilejskoga, pod istim uvjetima, i u svim svečanim slavljima koja se odvijaju u Asizu za vrijeme čitave jubilejske godine svete Klare.

Stariji, bolesni i svi koji zbog važna razloga ne mogu izići iz kuće jednako će moći dobiti potpuni oprost, odrekavši se svih grijeha i uz nakanu da će ispuniti, što će prije biti moguće, tri uobičajena uvjeta, ako se jubilejskim slavljima budu duhovno pridružili, prikazavši svoje molitve i trpljenje milosrdnom Bogu po Mariji.  

Da bi se pristup božanskom milosrđu po ključevima Crkve lakše ostvario s obzirom na pastoralnu skrb, ova Pokorničarna zdušno moli da se svećenici koji posjeduju potrebne ovlasti za sakramentalno ispovijedanje spremno i velikodušno posvete slavljenju Pokore.

Sve što je ovome protivno više ne vrijedi." 

Dokument je dala Apostolska pokorničarna 16. travnja 2011. godine, a potpisuju je kardinal Fortunatus Baldelli, veliki pokorničar, i mons. Ioannes Franciscus Girotti, OFMConv, naslovni biskup Metza, regens.

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Šibenik / Šubićevac

************Split / Dobri: Gospa od Zdravlja

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************

Dubrava: Gospa od Zdravlja

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas3364
Ovaj mjesecOvaj mjesec56221
UkupnoUkupno7267154

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 108