“Mea culpa” zagrebačkih klarisa uz jubilarnu godinu

Uoči otvorenja Jubilarne godine povodom 800. obljetnice utemeljenja Reda siromašnih sestara sv. Klare sestre klarise iz samostana u Mikulicima u Zagrebu 15. travnja 2011. javno su izrekle svoju mea culpa

"Hvaljen Isus i Marija! Draga braćo i sestre, veče­ras ćemo mi, sestre ovoga samostana, kao zajednica, javno moliti oproštenje pred Bogom i pred Crkvom - to jest vama, našom braćom i sestrama, za sve naše manjkavosti, velike i male nevjernosti u onim veli­kim stvarima koje smo jednom javno, pred Bogom i pred Crkvom, obećale i zavjetovale. Na to nas poti­če primjer sv. Oca Ivana Pavla II., skorašnjeg blaženika, koji je Crkvu uveo u novo tisućljeće upravo kroz vrata kajanja, preispitivanja vlastite povijesti i ispo­vijedi grijeha, kao put k obnovi i pomirbi. Poduprite nas svojom molitvom i bratskom ljubavi, da u duhu istinskoga pokajanja, poniznosti i čistoće srca uniđe-mo u slavlje za koje se pripremamo.

U svojoj Oporuci sv. Majka Klara nas opominje: "Tijesan je put i uska su vrata po kojima se ide i ulazi u život (...) Blaženi su oni kojima je dano njime ho-diti i ustrajati do kraja. Čuvajmo se, dakle, ako smo ušle na put Gospodnji, da zbog svoje krivnje, nemara i neznanja s vremenom od njega nikako ne odstupi­mo, da ne nanesemo nepravdu takvomu Gospodinu i njegovoj Majci Djevici, i ocu našemu blaženomu Franji, i Crkvi slavnoj i vojujućoj" (OKI 71.73-75). U noći s Cvjetnice na Veliki ponedjeljak godine 1212. sv. Klara je imala proći kroz troja znakovita vrata. Prva vrata su mala, sporedna vrata, takozvana vrata mrtvih, kroz koja se iznosio mrtvac iz kuće. Sve ve­likaške asiške kuće imale su takva vrata. Večeras že­limo i mi s Majkom Klarom proći najprije kroz vrata mrtvih, da ostavimo iza sebe staroga čovjeka s njego­vim grešnim djelima i pođemo kao nove za Kristom putem života.

Molimo oproštenje Gospodina, Bezgrešnu Dje­vicu Mariju, sv. oca Franju, sv. Majku Klaru, čitavu Franjevačku obitelj i vas, braćo i sestre, što smo če­sto išle radije širokim putem i kroz široka vrata; što nismo htjele biti zrno koje ima umrijeti da urodi plodom, nego smo radije bile zrno sakriveno u trnju i draču svojih sebičnosti, svojih sitničavosti, ograni­čenosti ili zrno koje je izabralo plitko tlo površnosti, osrednjosti, lagodnosti, izbjegavanja odgovornosti, služenja i požrtvovnosti; što nismo htjele izići kroz vrata svojih strahova i zatvorenosti, lažnih sigurno­sti; što nismo dopuštale da nas Gospodin oblikuje i udahne svoj dah života, da se rodimo nanovo, odoz-gor; što nismo htjele uranjati u vazmeno otajstvo, koje je smrt radi života; što smo često tražile Živoga među mrtvima, zadovoljavajući se slavom svetaca i slavom našega Reda.

R. Gospodine, smiluj se! O. Gospodine, smiluj se!

One noći, Klara je izišla kroz druga vrata, gradska vrata, vrata koja su bila dobro osigurana i čuvana, koja su simbol grada i njegova zaštita. Ova vrata za nas su simbol društvenih struktura, ljestvice ovozemnih vri­jednosti, zemaljske sigurnosti.

Molimo oproštenje Gospodina, Bezgrešnu Dje­vicu Mariju, sv. oca Franju, sv. Majku Klaru, čitavu Franjevačku obitelj i vas, braćo i sestre, što se često povodimo za mišljenjem, sjajem i vrednotama ovo­ga svijeta; što dajemo prednost sporednim stvari­ma pred bitnima; što smo često bile ravnodušne na nepravde, na poteškoće, brige i rane ljudi koji žive izvan zidova naše klauzure; što smo svoju klauzuru često uzimale kao ispriku za vlastiti kukavičluk; što smo se često zatvarale u zidine samodostatnosti, zanemarujući široke horizonte čitave Crkve i naše Franjevačke obitelji; što smo često zatvarale vrata srca pred istinskim potrebama i problemima svakoga čovjeka; što naše strukture nisu uvijek rađale živo­tom niti svjedočile vječne vrednote; što smo se če­sto oslanjale na moć novca, ugleda, dobro ime; što smo često kupovale i prodavale površnu duhovnost i lažno kršćanstvo; što zidovi naše klauzure nisu uvi­jek bili prostor bratstva, susreta, kršćanske ljubavi, življenog Evanđelja, radosti života, usredotočenosti na Boga i Božje stvari, mjesto zajedništva, praštanja i pomirenja; što naša vrata nisu uvijek bila svakome otvorena i naša ruka nije bila uvijek svakome rado pružena.

R. Gospodine, smiluj se! O. Gospodine, smiluj se!

Izišavši kroz gradska vrata, Klara se uputila pu-teljkom prema poljskoj crkvici Svete Marije Anđeoske - Porcijunkuli. Ondje je započela svoj korjeni­ti život po Evanđelju, što ga je obećala i zavjetova­la u ruke sv. Franje, pred njegovom braćom. Vrata Porcijunkule vrata su evanđeoskoga života, vrata duhovne preobrazbe. Porcijunkula je mjesto gdje je Franjo susreo Riječ Evanđelja i shvatio svoj poziv. Porcijunkula je kolijevka u kojoj je po Klarinoj vjeri rođen i njezin Red siromašnih sestara, klarisa.

Molimo oproštenje Gospodina, Bezgrešnu Dje­vicu Mariju, sv. oca Franju, sv. Majku Klaru, čitavu Franjevačku obitelj i vas, braco i sestre, što smo če­sto krivo poimale Kristovu, Franjinu i Klarinu mi­sao; što nismo htjele ispraviti svoju misao i svoje putove; što nismo dopuštale da nas Duh rasvijetli i obnovi; što se nismo dale poučiti i voditi odoz-gor; što nismo čitale znakove vremena i milosne događaje; što smo toliko puta propustile i prezrele poziv Božjih ljudi, Crkve i svojih poglavara; što ni­smo zaozbiljno uzimale Božju ljubav prema nama; što smo svoj poziv shvaćale uskogrudno; što smo u svoje ruke uzele ključ klarijanske karizme, a da same nismo ušle niti dopustile drugima unići; što naš život nije bio uvijek providan, zavjeti življeni duboko i radosno; što smo često stavljale pravila, propise i običaje iznad Božjih zapovijedi i zapovi­jedi ljubavi; što naše oči nisu uvijek bile uprte u Gospodina; što darovano nam vrijeme nismo uvijek koristile na traženje Gospodina i poniranje u kon­templaciju; što naše uši nisu uvijek bile otvorene za slušanje Evanđelja i Božjega šapta; što naše usne nisu uvijek izgovarale riječ ljubavi i pohvale Bogu; što žednome svijetu nismo pružale nadu životom koji bi bio proročki.

R. Gospodine, smiluj se! O. Gospodine, smiluj se!

Sveti naš Oče Franjo, brate Vjetre, nošen Duhom, koji si prije 800 godina osvojio Klarino srce za Kri­sta, raznosi i danas sjeme Božje riječi, hitro, žurno, sredstvima koja dopiru do uma i srca. Svojim dahom ohrabri nas da spremno napustimo pasivnost i strah; svojim vihorom probudi nas da ostavimo udobnost, logiku i razboritost i prepustimo se vjetru odvažno­sti i evanđeoske kreativnosti. Zapuši i zazviždi kroz naše šupljine i otvore i ukazi nam na naše propuste i nedostatke. Projuri svojim vihorom kroz naše naume i poslove i ispremetni ih u nered koji vodi k novom uređenju i preutemeljenju.

Sveta naša Majko Klaro, bistra i dragocjena Vodo evanđeoske svježine u Crkvi, ti novo evanđeosko vino radosti i veselja, proslave života, što nam ga je donio Krist; učini nas sposobnima da stvaramo nove mješine za novo vino, kako bismo znale pružiti nove odgovo­re novim izazovima, nove strukture koje su sposobne prenositi život - život u izobilju. Amen.

Zaključujemo riječima svete Majke Klare: "Uvi­jek gledajte na svoj početak" (usp. 2PJa 11). "Prigibam svoja koljena pred Ocem Gospodina naše­ga Isusa Krista, da po zagovoru i zaslugama slavne Marije, majke njegove i preblaženoga našega oca Franje i svih svetih, sam Gospodin, koji dade do­bar početak, dadne i napredak i ustrajnost do kra­ja. Amen" (OKI 77s). "Uvijek ljubite Boga, svoje duše i sve svoje sestre, i budite uvijek spremne obdržavati ono što ste Bogu obećale! Neka Gospodin bude uvijek s vama i vi sada budite uvijek s njime! Amen!" (B1K1 14-16).

Autorica teksta: s. M. Tarzicija Čičmak, klarisa

 

Najave

DUHOVNE VJEŽBE - 2019.

************

Regionalni sastanci

************

Ludwigshafen am Rhein: Susret zborova djece i mladih iz hrvatskih katoličkih misija i zajednica iz Njemačke, 23. 11. 2019.

Šibenik / Šubićevac

************


Sjemenište Sinj: Dan otvorenih vrata

************

Zbog tehničkih problema

s dosadašnjom provincijskom adresom e-pošte,

molimo vas da ubuduće poštu šaljete na adresu:

provincijalat.franjevaca@gmail.com


Pretraži sadržaj

Aktualno

KAPITUL UNDER TEN


FRANJEVAČKI BOGOSLOVI

INTERNET STRANICA


FACEBOOK STRANICA

**********************

Fra Stipica Grgat:

Otpjevni psalmi

* * * * * * * * * * * * * * * * * * * * *

Promo film o Provinciji

Posjetitelji

DanasDanas2585
Ovaj mjesecOvaj mjesec59012
UkupnoUkupno7269945

Administrator

ivan.udovicic@gmail.com

Online

Trenutno aktivnih Gostiju: 73